Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ο θησαυρός του Πριάμου

Νικόλαος Μπάρδης
Από το protothema

 
 Η ανακάλυψη, η εξαφάνιση και η διασκόρπισή του
Το ημερολόγιο έγραφε 14 Ιουνίου 1873, μία ημέρα ακριβώς πριν από την ημερομηνία που ο Σλήμαν είχε ορίσει ως το τέλος των ανασκαφών του. Και δεν ήταν μία απλή ανακάλυψη... Επρόκειτο για την εντυπωσιακότερη ανακάλυψή του στη δυτική τομή του τείχους της Τροίας IIg, της περίφημης «πυρπολημένης πόλης», την οποία ο ίδιος ταυτίζει με την ομηρική Τροία. Μεταξύ των διάφορων αρχαιολογικών ευρημάτων, ο Σλήμαν ανακάλυψε και τον χρυσό της πόλης, μέσα σε ένα κουτί, που συνήθως αποκαλείται ως ο «θησαυρός του Πριάμου».

Οι απαράδεκτες αζερικές πιέσεις

Του Ν. Λυγερού

Οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση εκ μέρους της κρατικής αζερικής εταιρείας SOCAR είναι απλώς απαράδεκτες. Ακόμα κι αν η αρχική συμφωνία είχε κάποιο νόημα για μερικούς, τώρα έχει φτάσει σ’ ένα εκφυλιστικό στάδιο, όπου η πώληση είναι απλώς ένα ξεπούλημα και τίποτα άλλο. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δικαιολογία για να αποδεχτεί αυτούς τους εκβιαστικούς όρους. Το όλο θέμα δεν έχει πια κανένα νόημα σε οικονομικό επίπεδο. Επίσης, την ώρα που η Ελλάδα προετοιμάζεται να περάσει επιτέλους σε μια περίοδο αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ με τις επαφές που κάνει με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ιταλία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεπουλήσει τον ΔΕΣΦΑ.

Oι 20 πιο χρεωμένες χώρες του πλανήτη - Οι ΗΠΑ παίρνουν το «πρωτάθλημα» με χρέη ύψους 19.5 τρισ. δολάρια! Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ! - ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΥΦΗΛΙΟΣ ΜΕ «ΚΡΑΧ»

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Από το pronews
 
Το συνολικό πλανητικό χρέος έχει φτάσει πλέον στα όρια της νοσηρής φαντασίας αφού σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι οφειλές των 20 πιο χρεωένων χωρών (η Ελλάδα είναι στην δεύτερη θέση λόγω Μνημονίων) σε συνδυασμό με το «γαλαξιακό» χρεός των ΗΠΑ που χαλαρά διεκδικούν το «πρωτάθλημα» με χρέη άνω των 19,5 τρισ. δολ., απειλούν να «βουλιάξουν» την υφήλιο με μια «έκρηξη» οικονομικής καταστροφής.

Η Δύση Έτοιμη να Προκαλέσει ένα Μεγάλο Βατερλό στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη – Μια Νέα Συρία Γεννιέται στα Βαλκάνια …

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Από το analystsforchange

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη για άλλη μια φορά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στα Βαλκάνια. Είναι μάλιστα απορίας άξιον … πως η Δύση που βλέπει να διαμορφώνονται συνθήκες αποσταθεροποίησης, να ανέχεται αυτούς τους απίθανους τυχοδιώκτες που τις προκαλούν. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να απειλεί ο Sefer Halilovic, ένας μουσουλμάνος βετεράνος του πολέμου στην Βοσνία και άτυπα εκπρόσωπος τύπου του Bakir Izetbegovic του Μπόσνιακ

Έντονο παρασκήνιο για τριμερή στη Νέα Υόρκη - Παράλληλες συναντήσεις με εγγυήτριες δυνάμεις από HE και ΗΠΑ

Γράφει: Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη 
Από το philenews
 
Νέα Υόρκη: Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται στη Νέα Υόρκη εν όψει της αυριανής τριμερούς συνάντησης (Μπαν - Αναστασιάδη - Ακιντζί) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στις 6 το απόγευμα (ώρα Κύπρου). Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, συναντήθηκε και με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών των «εγγυητριών δυνάμεων», ενώ όπως ο ίδιος δήλωσε θα ξανασυναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου.

Παυλόπουλος: «Επιβάλλεται η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Χωρίς τα γλυπτά αυτά, ο Παρθενώνας είναι βαριά λαβωμένος από μίαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τη μοναδικότητα του Παρθενώνα ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάγκη επαναπατρισμού των Γλυπτών, προκειμένου να συμβολίσει και να εκπέμψει προς την ανθρωπότητα το αιώνιο και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου «Τα Γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο», που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης.