Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

«Θεσσαλονίκη. Ματιές στην Ιστορία και τα Μνημεία της»: Κύκλος διαλέξεων στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Αρχαίας Αγοράς


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ξεκινά το 2024 με την πρωτοβουλία διοργάνωσης Κύκλου Διαλέξεων με θέμα «Θεσσαλονίκη. Ματιές στην Ιστορία και τα Μνημεία της». Στόχος του νέου προγράμματος της Εφορείας είναι η επιστημονική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κοινού για την ιστορία και τα μνημεία της πόλης, αλλά και η καθιέρωση μιας σταθερής και άμεσης επικοινωνίας με τον κόσμο που ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.

Η τραγωδία του C-130 με τους 63 νεκρούς στο όρος Όθρυς – Σαν σήμερα το 1991


Σαν σήμερα το 1991  έγινε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες που έχουν συμβεί στην Ελλάδα. Ένα C-130 συνετρίβη λίγο πριν φτάσει στον προορισμό του.

Η.Αποστολίδης: Ιστορικές ανακρίβειες στο ντοκιμαντέρ για Μέγα Αλέξανδρο (VID)

    Σάλο έχει προκαλέσει το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο και το φιλί με τον Ηφαιστίωνα. Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο συγγραφέας Ήρκος Αποστολίδης, ο οποίος σχολίασε το ντοκιμαντέρ, μίλησε για την προσωπικότητα του Μέγα Αλέξανδρου, ενώ εξήγησε γιατί είναι δύσκολο να βρεθεί ο τάφος του.

    Επαναλειτουργία Θεολογικής Σχολής Χάλκης ΤΩΡΑ!


    Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης*

    Όπως είναι γνωστό,  η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει πεισματικά φιμωμένη από το έτος 1971 όταν οι Κεμαλιστές τερμάτισαν αυθαίρετα την λειτουργία της η οποία είχε ξεκινήσει περισσότερο από ένα αιώνα νωρίτερα (1843). Η Σχολή συνεχίζει να παραμένει κλειστή παρά τις υποσχέσεις των ισλαμιστών περί επαναλειτουργίας της και παρά τις διαρκώς επαναλαμβανόμενες διεθνείς εκκλήσεις από Ευρώπη και Αμερική.

    Επισκέφθηκε το Βαρώσι ο Χουλουσί Ακάρ


    Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε το Βαρώσι. 

    Δύο ακόμη F-16V παρελήφθησαν από την ΕΑΒ


    Από Σάββας Δ. Βλάσσης

    Δύο ακόμη μαχητικά F-16 που υποβλήθηκαν σε εργασίες αναβαθμίσεως στην έκδοση V στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία στις 2 Φεβρουαρίου.

    Αεροπορία Στρατού: Νέα δεδομένα και αβαντάζ σε Χρυσούπολη και Αλεξάνδρεια για τη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ

    Του Κώστα Σαρικά

    Αντίστροφα μετρά πλέον η κλεψύδρα για τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από την πλημμυρισμένη Βάση στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

    80 Bradley από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και επιτάχυνση για αναβάθμιση των Μ113


    Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που πρώτο είχε αποκαλύψει το enikos.gr για την προμήθεια 80 και όχι 62 TOMA Bradley από τις ΗΠΑ. Παράλληλα έχει αποφασιστεί να τρέξουν με γρήγορες διαδικασίες και το πρόγραμμα αναβάθμισης ορισμένων Μ113.

    Του Χρήστου Μαζανίτη

    Τι λένε όλοι αυτοί οι ελσιεσφάγοι, αλουμινοτρατάδες; Αν δεν πρέπει να πάρουμε τα LCS τώρα σαν ενδιάμεση λύση, τι μας προτείνουν να πάρουμε;


    Τι λένε όλοι αυτοί οι ελσιεσφάγοι, αλουμινοτρατάδες;

    Αν δεν πρέπει να πάρουμε τα LCS τώρα σαν ενδιάμεση λύση, τι μας προτείνουν να πάρουμε;

    Ελληνικός Στρατός: Επιμένουν οι Γάλλοι με νέα παρουσίαση του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος «Φιλοκτήτης»

    Ευθύμιος Λάζος

    ΦΡΕΓΑΤΕΣ FDI HN από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας – Μπλοκ της “ΦΟΡΜΙΩΝ” παραδόθηκαν στην Naval Group


    Στις 5 Φεβρουαρίου 2024, τα μπλοκς του τρίτου Ελληνικού πλοίου (HS) Formion FDI HN 3, που κατασκευάσθηκαν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, ταξίδεψαν από την Ελλάδα στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient, όπου θα συναρμολογηθούν για τα επόμενα βήματα της κατασκευής της φρεγάτας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της πρέσβεως της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Αρχηγού Στόλου και άλλων ανωτάτων αξιωματικών του ΠΝ.

    Οι Ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ», με Έλληνα Υποναύαρχο, λύνουν κάβους τέλη Φεβρουαρίου: Το προσαυξημένο επίδομα και η αναγνώριση θέσης ευθύνης


    Η φρεγάτα ΥΔΡΑ έχει ετοιμαστεί πλήρως και το πλήρωμά της αναμένει το πράσινο φως για να λύσει κάβους με προορισμό της Ερυθρά Θάλασσα. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

    Η ναυτική αρμάδα της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Ελλάδα θα χει όπως φαίνεται πρωταγωνιστικό ρόλο, πιθανά θ’ αποπλεύσει από τα τέλη Φεβρουαρίου κι έπειτα.

    Ιταλία - Ταγιάνι για «Ασπίδες»: Η κεντρική διοίκηση από ξηράς θα έχει έδρα την Ελλάδα

    ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / GIUSEPPE LAMI

    «Η κεντρική διοίκηση από ξηράς επιχείρησης θα έχει ως έδρα την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίσα Corriere della Sera ο υπουργός Εξωτερκών Αντόνιο Ταγιάνι, μιλώντας σχετικά με την ευρωπαϊκή αμυντική επιχείρηση «Aspides», η οποία έχει ως στόχο την προστασία των εμπορικών   πλοίων από επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

    «Κλειδώνει» η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Στην Ελλάδα η χερσαία διοίκηση, στην Ιταλία η εν πλω


    Το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς / EU-OHQ στη Λάρισα φαίνεται να «κλειδώνει« ως Στρατηγείο της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την Ερυθρά Θάλασσα, με επικεφαλής Έλληνα υποναύαρχο, όπως είχε προτείνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

    Συνάντηση Μητσοτάκη-προσωπικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ για την Κύπρο στο Μαξίμου την Τρίτη

    EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

    Συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο María Angela Holguín Cuéllar θα έχει αύριο, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Eίναι η συνάντηση Ερντογάν - Σίσι απειλή για την Ελλάδα;


    Αλεξία Τασούλη

    Στις 14 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι στο Κάιρο.

    Η Τουρκία θα προμηθεύσει την Αίγυπτο με drones


    Αραβικό δημοσίευμα αναφέρεται στην πώληση από την Άγκυρα drones στην Αίγυπτο

     Φεβρουάριος 5, 2024. Ελλάδα.

    Η Τουρκία ενέκρινε την παράδοση πολεμικών drones στην Αίγυπτο και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί το Κάιρο την επόμενη εβδομάδα.

    Ο καταζητούμενος απ’ τη Δύση Πούτιν θα πάει στην ΝΑΤΟϊκή Τουρκία… τα F-35


    Μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό κανάλι AHaber ο επiκεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ρωτήθηκε για τη διαδικασία της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, που βρίσκεται στα χέρια του Κογκρέσου. 

    Διπλωματικές πηγές για δηλώσεις Φιντάν: Δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις

    INTIME

    «Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα», αναφέρουν μεταξύ άλλων διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τις δηλώσεις του για την αποστρατικοποίηση και τα F-35.

    Ξανά στο στόχαστρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών τα νησιά του Αιγαίου


    «Με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία» δήλωσε ο Φιντάν

    Ο Όρμπαν στα χνάρια του Ερντογάν: Πρώτα να έρθει στη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός της Σουηδίας και μετά θα ψηφίσουμε για εισδοχή στο ΝΑΤΟ


    FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ στις Βρυξέλλες. EPA/OLIVIER HOSLET

    Το αίτημα προσχώρησης της Σουηδίας στο NATO μπορεί να επικυρωθεί όταν συνέλθει ξανά σε τακτική συνεδρίασή του το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, ανακοίνωσε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Fidesz, προσθέτοντας ότι πρώτα αναμένει την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού στη Βουδαπέστη.

    Φιντάν: Με την Ελλάδα επιδιώκουμε λύση σε βαριά θέματα, Αιγαίο και ομογένεια, μέσα από τη θετική ατζέντα


    Μαρία Ζαχαράκη
    Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

    Πόρτα για ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα άνοιξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

    Το κυπριακό κλειδί στα ευρωτουρκικά «Μπλόκο» στην συμμετοχή Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο της Ε.Ε.


    Νίκος Μελέτης

    ΗΕ.Ε. έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνάνε μέσα από το Κυπριακό και καθώς η Τουρκία επιμένει στην σκληρή και άκαμπτη στάση ο τούρκος υπουργός εξωτερικών, Χ.Φιντάν, δεν προσκλήθηκε τελικά στην Άτυπη Σύνοδο ΥΠΕΞ (Gymnih) που έγινε το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

    Fake news τα περί αποστολής των S300 στην Ουκρανία, λέει η κυβέρνηση


    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για αποστολή των πυραύλων S300 από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

    Οι ΗΠΑ αγοράζουν οβίδες από την Τουρκία για την Ουκρανία

    Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

    Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται άμεσα να αγοράσουν βλήματα πυροβολικού από την Τουρκία για να ενισχύσουν την Ουκρανία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να προμηθεύσει το Κίεβο με τουρκικές οβίδες πυροβολικού των 155 χιλιοστών, αλλά ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη η ποσότητα.

    Αντίποινα Ισραήλ: Βομβάρδισε εγκαταστάσεις και κτίρια της Χεζμπολάχ


    Οισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο σήμερα Δευτέρα, καθώς η τρομοκρατική ομάδα συνέχιζε τις επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

    Προς δεύτερο πόλεμο το Ισραήλ; - "Ο χρόνος για διπλωματική λύση με τη Χεζμπολάχ λιγοστεύει"


    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο χρόνος λιγοστεύει για να βρεθεί μια διπλωματική λύση για την παρουσία μαχητών της Χεζμπολάχ κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας με τον Λίβανο.

    Τι θα φέρει η πέμπτη περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή; Τα δύο πιθανά σενάρια…


    Αιγυπτιακό δημοσίευμα αναφέρεται στη νέα επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

    Φεβρουάριος 5, 2024. Ελλάδα.

    Η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν, Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι η πέμπτη του στη Μέση Ανατολή, από την έναρξη της επιχείρησης ‘Al-Aqsa Flood’, στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, από τις 4 έως τις 8 Φεβρουαρίου, εν μέσω συγκρούσεων που έχουν εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές των χωρών της Μέσης Ανατολής, γράφει αιγυπτιακό δημοσίευμα.

    Άντονι Μπλίνκεν: Για πέμπτη φορά στη Μέση Ανατολή -Συνεχίζονται οι προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα


    Για τη Μέση Ανατολή αναχώργησε χθες Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με στόχο να συνεισφέρει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων.

    Ιράν: Δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης

    ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Το Ιράν δεν θα διστάσει να απαντήσει σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση στο έδαφός του, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (5/2) ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αφού ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πλήξει άμεσα το Ιράν.

    Το δίλημμα του Σι Τζινπίνγκ στην Ερυθρά Θάλασσα: Ιράν ή... Κίνα;


    Του Ariel Cohen

    Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ κατά πολιτοφυλακών στη Μέση Ανατολή που υποστηρίζονται από το Ιραν έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους ως αντίποινα για την επίθεση με drone στην Ιορδανία, όπου σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί και τραυματίστηκαν δεκάδες, και πλέον απειλούν με ανάφλεξη την περιοχή.