Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Η.Αποστολίδης: Ιστορικές ανακρίβειες στο ντοκιμαντέρ για Μέγα Αλέξανδρο (VID)

    Σάλο έχει προκαλέσει το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο και το φιλί με τον Ηφαιστίωνα. Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο συγγραφέας Ήρκος Αποστολίδης, ο οποίος σχολίασε το ντοκιμαντέρ, μίλησε για την προσωπικότητα του Μέγα Αλέξανδρου, ενώ εξήγησε γιατί είναι δύσκολο να βρεθεί ο τάφος του.

    Αρχικά ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Στο παρελθόν υπήρξαν αμερικάνικα ντοκιμαντέρ του Όλιβερ Στόουν ο οποίος είχε ζητήσει και συγνώμη για τα λάθη του. Το συνηθίζουν οι Αμερικανοί γιατί έχουν ένα ειδικό κοινό ανθρώπων που δεν είναι ενημερωμένοι πάνω στην αρχαία ιστορία. Τους αρέσει ο εντυπωσιασμός κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την ιστορική ακρίβεια».

    Τόνισε ότι σε αυτό το ντοκιμαντέρ υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες και αρκετά σημεία στα οποία θα μπορούσε κάνεις να έχει ενστάσεις. «Υπάρχει μια αλλοίωση της προσωπικότητας. Είναι το ενδυματολογικό και το ύφος. Είτε είναι Μογγόλοι, είτε είναι Έλληνες είτε είναι Αιγύπτιοι είναι λίγες οι διαφορές σε αυτά τα αμερικάνικα ντοκιμαντέρ. Αλλού είναι το κοινό τους, αλλού θηρεύουν».

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σεξουαλικό προσδιορισμό του Μέγα Αλέξανδρου αλλά για το αλκοόλ. Διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ο οποίος δεν ξέρει τι του γίνεται, είναι μεθυσμένος και θηλυπρεπής, πώς κατάφερε να φτάσει μέχρι την Ινδία. «Κάπου πρέπει να αρχίσουμε να σοβαρολογούμε. Η ιστορική πραγματικότητα για την ομοφυλοφιλία στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Πριν από 50 χρόνια υπήρχε μια καταδίκη του ερωτικού προσανατολισμού, ενώ σήμερα υπάρχει κάτι εντελώς διαφορετικό».

    Εξήγησε ότι η αντίληψη του σύγχρονου ανθρώπου είναι επηρεασμένη από τον Χριστιανισμό και από την ηθική του Χριστιανισμού. «Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην αρχαία Ελλάδα. Ο αρχαίος Έλληνας ήταν ελεύθερος ερωτικά. Μπορεί να πήγαινε με άντρες και με γυναίκες. Ο Ιούλιος Καίσαρας είναι μια κλασική περίπτωση ανθρώπου που πήγαινε με άντρες και με γυναίκες. Σημαίνει ότι ήταν αδύναμος και έκφυλος; Αυτά δεν στέκουν».

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον Κεμάλ Ατατούρκ. «Είναι γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος». Επεσήμανε ότι το δικό μας μυαλό είναι προσανατολισμένο από τον Χριστιανισμό με αποτέλεσμα να μας υπαγορεύει αυτή του είδους την οπτική.

    «Στρατηγική και πολιτική ιδιοφυΐα»

    Μιλώντας για την προσωπικότητα του Μέγα Αλέξανδρου, ανέφερε ότι στη βιβλιογραφία υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για τη δράση του, αλλά πολύ λίγες για το είδος του ανθρώπου και για το τι σκεφτόταν. «Πρέπει να κάνουμε μια υπέρβαση γιατί οι αρχαίες πηγές δεν μας τα υποδηλώνουν όλα. Εκ των έργων κρίνουμε την προσωπικότητα».

    Σημείωσε ότι ήταν στρατηγική και πολιτική ιδιοφυΐα. «Κατάφερε να ενσωματώσει τον κόσμο της ανατολής μέσα στον ελληνικό κόσμο. Δεν τους έβαζε απέναντι του αλλά τους ενσωμάτωνε στρατιωτικά. Τους χρησιμοποίησε ως αξιωματούχους. Αυτό έγινε πρώτη φορά στον αρχαίο κόσμο. Προσπάθησε να τους κάνει δικούς του και με πολλούς το κατάφερε».

    Ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι αρχαίος Έλληνας διαφέρει από τον «βάρβαρο» ανατολίτη. «Οι άλλοι κατακτούσαν λαούς, οι Έλληνες μετέδιδαν και πολιτισμό. Σε μια πόλη στο Αφγανιστάν έχει βρεθεί από ανασκαφές της δεκαετίας του 1970 μια πόλη με αρχαίο θέατρο. Παιζόντουσαν παραστάσεις του Ευριπίδη . Εντοπίστηκαν σπασίματα επιγραφών. Φυσικά, οι Ταλιμπάν τα κατέστρεψαν».

    Γιατί είναι δύσκολο να βρεθεί ο τάφος του

    Όσον αφορά τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι «περίπου 151 φορές έχει ακουστεί ότι βρέθηκε ο τάφος του. Έχω την εντυπώσει ότι δεν θα βρούμε πότε τίποτα. Ρισκάρω που το λέω, όμως ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα ήταν 99% στην Αλεξάνδρεια γιατί ο Πτολεμαίος πήρε το σώμα του και το έθαψε εκεί. Αυτό αναφέρουν οι αρχαίες πηγές».

    Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει και να λέει ότι θέλει. «Αν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί θα ήταν στην Αλεξάνδρεια. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και τόσοι κατακτητές από την Αλεξάνδρεια με αποτέλεσμα ο τάφος να συλήθηκε. Αν δεν είναι κάτω από το τσιμέντο της πόλης, θα είναι σε κάποιο ναό μουσουλμανικό», ανέφερε.  

    ΠΗΓΗ https://www.sigmalive.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου