Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Eίναι η συνάντηση Ερντογάν - Σίσι απειλή για την Ελλάδα;


Αλεξία Τασούλη

Στις 14 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι στο Κάιρο.

Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Bloomberg, φρόντισαν να διαρρεύσει ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι μεταξύ άλλων «ο καθορισμός των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο» αιχμή που ασφαλώς στρέφεται κατά της Ελλάδας, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου του 2020. Είναι λοιπόν καμπανάκι για την Ελλάδα αυτή η συνάντηση Ερντογάν -Σίσι;

Η αλήθεια είναι ότι συνιστά μείζον διπλωματικό θέμα η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Αίγυπτο αφού οι δύο χώρες είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο το 2013 που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, υπό τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταγγείλει την ανατροπή του ισλαμιστή Μόρσι από τον Αιγυπτιακό στρατό και την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τον σημερινό πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Τότε, ο Ερντογάν είχε πει μάλιστα πώς δεν θα συνομιλούσε ποτέ με « κάποιον όπως ο αλ Σίσι». Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε επίσης να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα εξόριστα μέλη της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Ερντογάν όμως σε έναν ακόμη διπλωματικό ελιγμό, προσπάθησε στη συνέχεια να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι από το 2020 και μια χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών το 2022 στο Κατάρ προώθησε την εξομάλυνση των σχέσεών τους αρκετά γρήγορα. Και οι δύο χώρες διόρισαν πρεσβευτή η μία στην πρωτεύουσα της άλλης τον περασμένο Ιούλιο.

Η συμφωνία μερικής οριοθέτησης από τον τότε υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια, ήταν τότε μια διπλωματική επιτυχία και έγινε η αφορμή για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων συνεργασιών στον ενεργειακό κυρίως τομέα, κάτι που ασφαλώς δεν περνά απαρατήρητο από την τουρκική διπλωματία , η οποία επιμένει να έχει ως βασική στρατηγική της το επιχείρημα ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο , από την στιγμή που δεν αναγνωρίζει την πλήρη επήρεια του Καστελόριζου.

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν μελετήσει το σενάριο , η Τουρκία να βασιστεί στον χάρτη της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και θα ζητήσει από τους Αιγύπτιους να μοιράσουν την Ανατολική Μεσόγειο στον 28ο Μεσημβρινό, δηλαδή εκεί που τελείωσε η τμηματική οριοθέτηση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που υπέγραψε ο τέως υπουργός εξωτερικών. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς οι Αμερικανοί έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην περιοχή και δεν θα επέτρεπαν στην Τουρκία να τορπιλίσει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έπειτα από την πρόσφατη επιτυχημένη -για εκείνους- διαπραγμάτευση με τη διπλή συμφωνία με τα F-35 και τα F-16.

O ίδιος ο Πρωθυπουργός πάντως διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και δεν αποκλείεται να υπάρξει σύντομα και νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

ΠΗΓΗ https://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου