Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

«Κλειδώνει» η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Στην Ελλάδα η χερσαία διοίκηση, στην Ιταλία η εν πλω


Το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς / EU-OHQ στη Λάρισα φαίνεται να «κλειδώνει« ως Στρατηγείο της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την Ερυθρά Θάλασσα, με επικεφαλής Έλληνα υποναύαρχο, όπως είχε προτείνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται πως η πρότασή του να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» είχε γίνει θετικά δεκτή από τα κράτη μέλλη της ΕΕ που θα συμμετάσχουν στην αποστολή. Ωστόσο, τον ρόλο διεκδικούσαν και η Ιταλία και η Γαλλία.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σήμερα πως έχει συμφωνηθεί η Ιταλία να αναλάβει την διοίκηση επί του πεδίου της ευρωπαϊκής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα. Διευκρίνισε ότι Ιταλός ναύαρχος θα διοικεί την επιχείρηση στη θάλασσα, με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας. Όπως είπε η Ιταλία θα συμμετέχει, αρχικά, με το αντιτορπιλικό Caio Duilio.

«Η αποστολή θα είναι ναυτική και αεροπορική και θα έχουμε την επιχειρησιακή διοίκηση της αποστολής στη θάλασσα», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ σε συνέντευξη τους, χθες Κυριακή, στην εφημερίδα Corriere della Sera και επανέλαβε σήμερα στην έκτακτη συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Med Dialogues που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη. «Δεν θα είναι αποστολές συνοδείας, αλλά επιχειρησιακή άμυνα: αν υπάρξει επίθεση θα αντιδράσουμε», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Ως πιθανή ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» ορίστηκε η 17η Φεβρουαρίου, ενώ όπως έχει ήδη γράψει το OnAlert.gr, η Ελλάδα θα συμμετάσχει με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ και επίλεκτους κομάντος του νεοσύστατου Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Φωτογραφία αρχείου

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου