Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Η απελευθέρωση της Καβάλας και ο ρόλος του Πολεμικού Ναυτικού (ΦΩΤΟ)

Η Καβάλα απελευθερώθηκε από τους Έλληνες τη νύχτα της 26ης προς την 27η Ιουνίου (9/10 Ιουλίου) 1913.

Κατά την υποχώρησή της, η Βουλγαρική φρουρά προέβη σε πράξεις εκδίκησης εναντίον του πληθυσμού του Δοξάτου.

Με τη βοήθεια και Τούρκων κατοίκων κατέσφαξαν άνδρες και γυναικόπαιδα αδιακρίτως φύλου ή ηλικίας και κατόπιν κατέστρεψαν την πόλη.

Περίεργη δήλωση Αναστασιάδη: Θα έρθει το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού αν χρησιμοποιήσουμε όπλα

“Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δώσουμε μάλλον λύση μέσα από την στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού, κάτι που δεν το επιθυμώ.
Και δεν είναι μια νότα απαισιοδοξίας ή παράδοσης, το αντίθετο. Οφείλεις να γνωρίζεις τις πραγματικότητες για να επιλέγεις τα όπλα”, δήλωσε ο ΠτΔ, τονίζοντας ότι τα μόνα όπλα που χρησιμοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτά που αντλεί από τον χώρο της διπλωματίας.

Περικλής Νεάρχου : Τα διαχρονικά ολισθήματα από το 1997 και η Τουρκική στρατηγική(Βίντεο)

Ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου, μιλώντας στον 98.4 με αφορμή το νέο βιβλίο των δυο έγκυρων δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη για το περίφημο κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης του 1997, είπε ότι ρίχνει άπλετο φως στην κατευναστική πολιτική Σημίτη έναντι της Άγκυρας, που δυστυχώς έγινε δόγμα μέχρι σήμερα. Όπως είπε το βίβλοι επιβεβαιώνει, με αναμφισβήτητο τρόπο, τις ολέθριες συνέπειες που είχε το ανακοινωθέν αυτό στην Ελληνική πολιτική στο Αιγαίο και ειδικότερα στην άσκηση εκ μέρους της Ελλάδος των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές θαλάσσιο δίκαιε, με βάση τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982.

ΠΡΟΣ ελληνικό πολιτικό σύστημα: Το διακύβευμα με τις “γαλάζιες πατρίδες” είναι πολύ ευρύτερο…

Μια από τις πιο παραγνωρισμένες παθογένειες του ελληνικού συστήματος εξουσίας είναι ο επαρχιωτισμός του. Το ότι δηλαδή λειτουργεί μέσα στο στενό πλαίσιο της γεωπολιτικής «γειτονιάς» της Ελλάδας αδιαφορώντας για το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως, το διεθνές σύστημα είναι ένα και ενιαίο και ότι συμβαίνει σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου ασκεί επιδράσεις στο σύνολο.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας*
ΠΗΓΗ: NEWSHUB
Έτσι, ο κοσμογονικός ανταγωνισμός, που βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια εν εξελίξει αναφορικά με τον έλεγχο των εγγύς ευρασιατικών υδάτων έχει περάσει εντελώς απαρατήρητος από τη χώρα μας. Όμως, ο ανταγωνισμός αυτός θέτει νέα δεδομένα και στο Δίκαιο της Θάλασσας που με τη σειρά τους έχουν τεράστιες δυνητικές επιδράσεις στο ελληνοτουρκικό σύστημα.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Βυθίσατε τον “Έβρο” - Εντυπωσιακές εικόνες από άσκηση νότια της Καρπάθου(ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με μία άσκηση που σχεδιάστηκε κι εκτελέστηκε την τελευταία στιγμή, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αφήνει τα λόγια και δίνει μια μικρή ιδέα από τις πράξεις που μπορεί να κάνει εάν η Ελλάδα προκληθεί ή αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πάνω από την Φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη, έδωσε την εντολή βύθισης του ΕΒΡΟΣ. Πρόκειται για παροπλισμένο πλοίο μεταφορά πυρομαχικών του Πολεμικού Ναυτικού (Α415), το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως στόχος από τους «εφιάλτες» της Τουρκίας.

Ὁ κλειδοκράτωρ τοῦ Αἰγαίου


Του  Μανώλη Κοττάκη 
Από το estianews

ΔΕΝ ΠΑΝΕ καλά τά πράγματα. «Διπλωματικῶς» δέν πᾶνε


Γιατί στρατιωτικῶς ξέρουμε! Ἡ αἴσθησή μου εἶναι ὅτι πᾶνε νά μᾶς τυλίξουν σέ μιά κόλλα χαρτί. Καί μάλιστα μέσα στό προνομιακό μας γήπεδο. Τό γήπεδο τοῦ Διεθνοῦς Δικαίου. Δεῖτε: Τό Ἰσραήλ στήν δήλωσή του γιά τίς θαλάσσιες ζῶνες τονίζει ὅτι ζητᾶ τόν σεβασμό τῶν κυριαρχικῶν δικαιωμάτων ΟΛΩΝ τῶν κρατῶν …«σύμφωνα μέ τό ἐθιμικό Διεθνές Δίκαιο τῆς Θαλάσσης».

Oι Ισραηλινοί ''πάγωσαν'' τους Τούρκους: Η Ίμβρος & η Τένεδος ανήκουν στην Ελλάδα - (Χάρτης - Βίντεο)

Σε σοκ βρίσκονται από χθες τα Τουρκικά ΜΜΕ. Το Ισραηλινό i 24 News σε χάρτη που παρουσίασε, ''έβαψε'' με ελληνικά χρώματα την Ίμβρο και την Τένεδο.
Το γνωστό Ισραηλινό ΜΜΕ έχει εκδόσεις στα αγγλικά, γαλλικά και εβραϊκά. Σε συζήτηση που έλαβε χώρα στη γαλλόφωνη εκπομπή του καναλιού, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο και ο East Med. 
Ξαφνικά παρουσιάστηκε ένα χάρτης, όπου με πράσινο εμφανίζονται οι χώρες από όπου θα διέλθει ο αγωγός. Όπως μπορείτε να διακρίνετε, με πράσινο χρώμα εμφανίζονται τα κατεχόμενα νησιά από τους Τούρκους, Ίμβρος και Τένεδος.

Η Γαλλία επικρίνει την τουρκολιβυκή συμφωνία: Απειλεί τα συμφέροντα των «συμμάχων μας Ελλάδας και Κύπρου»

Το Παρίσι επικρίνει σήμερα τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, τονίζοντας πως αυτή η συμφωνία απειλεί τα συμφέροντα των «συμμάχων μας και των μελών της ΕΕ της Κύπρου και της Ελλάδας».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν κατήγγειλε επίσης τη συνεχή πίεση που ασκεί η Τουρκία στην ΕΕ αναφορικά με τους πρόσφυγες.
«Πέρα από την κατανόηση που μπορούμε να έχουμε για την παρουσία προσφύγων στην Τουρκία, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι πρόσφυγες χρησιμεύουν ως μέσο πίεσης ή εργαλειοποίησης από την Τουρκία απέναντί μας».