Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Η λατρεία του Ασκληπιού στο Κιλκίς και η ιερή αγελάδα του Παραμόνου σε μια σπουδαία πόλη του μακεδονικού βασιλείου


Τον 2ο π.Χ. αιώνα ένας επιφανής πολίτης της Μορρύλου, ο Παράμονος, γιος του Σαμαγόρου, προσέρχεται στην Εκκλησία του Δήμου και προσφέρει μια αναπαραγωγική αγελάδα. Η αγελάδα η αγελάδα χάρισε πολλούς απογόνους στο Ασκληπιείο, δημιουργώντας ένα αξιόλογο κεφάλαιο γι' αυτό και την Μόρρυλο, αναδεικνύοντας την πόλη του μακεδονικού βασιλείου σε ισχυρό κέντρο της αγελαδοτροφίας.

Στρατηγός Ιφικράτης : Ο εμπνευστής της ιδέας των πρώτων καταδρομέων

 

Ο Ιφικράτης υπήρξε από τους κορυφαίους και ευφυέστερους στρατιωτικούς της Αρχαίας Ελλάδας, ο οποίος συνέλαβε και εφήρμοσε ποικίλους νεωτερισμούς, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξέλιξη της ελληνικής πολεμικής τέχνης. Οι «ιφικράτειοι» πελταστές ήταν οι πρώτοι καταδρομείς.

Η νέα επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ρόλος της Ελλάδας


Ιστορικό υπόβαθρο, θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές για την Ελλάδα

Γεώργιος Κουκάκης, Αρθρογράφος

Αναλυτής στο ΚΕΔΙΣΑ, μέλος του (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.)- research associate «HERMES» Institute of International Affairs Security & Geoeconomy I.I.A.S.GE

Ο θάνατος του Ναβάλνι εξοργίζει και αφυπνίζει


Ο ηρωισμός του θα εμπνέει τους λαούς της Ρωσίας για την οριστική αποτίναξη του καθεστώτος που βιώνουν και θα στοιχειώνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν,

Σωτήρης Κύρμπας, Αρθρογράφος

Δημοσιογράφος

Δεν εγκαταλείψαμε το εγχείρημα για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό διαμηνύει η Κυβέρνηση

Νικολέττα Κουρούσιη

Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές προς την κατεύθυνση της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, πράγμα που ήταν εξαρχής στόχος της Κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά από το philenews, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης λειτουργών του Τύπου.

Αντιδράσεις για τη φράση Στυλιανίδη: «Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική» (vid)


Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε τα όσα είπε ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης σε τοποθέτηση του στη Βουλή για την Κύπρο.

Οι αυριανοί ηγέτες του Στρατού εκπαιδεύονται όπως θα πολεμήσουν – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο


Τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την Γάζα έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν στο σύγχρονο πεδίο. Και αυτά εφαρμόζονται σε όλες τις ασκήσεις κι εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται.

του Χρήστου Μαζανίτη

ΓΔΑΕΕ: Διαγωνισμός για την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Μηχανικού


Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) δημοσίευσε την προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 12 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Μηχανικού, η οποία θα συνοδεύεται και από συμφωνία – πλαίσιο για την εν συνεχεία υποστήριξη των ΤΟΜΜΧ που αναμένεται να αποκτήσει ο Στρατός Ξηράς.

“Το άρμα έχει πεθάνει” (στον Ελληνικό Στρατό)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης 

Ο πρόσφατος Εθνικός Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων 2024 της 1ης Στρατιάς με Leopard 1A5, σε συνδυασμό με την παραχώρηση αποσυρμένων μονάδων του τύπου αυτού στην Ουκρανία αλλά και την προ ημερών παρουσίαση προτάσεως συνολικής αναβαθμίσεως από την ελληνική EODH, έφερε στο προσκήνιο τον συγκεκριμένο τύπο άρματος, που αναπτύχθηκε στην δεκαετία του 1960. Κοινή παραδοχή είναι ότι παρά τις φυσιολογικές τεχνολογικές αδυναμίες και περιορισμούς λόγω παλαιότητος, το Leopard 1A5 παραμένει ένα “καλό” άρμα. Εάν αναβαθμιστεί, σίγουρα μπορεί να προσφέρει ακόμη.

Αποκλειστικό DefenceReview.gr : Το κόστος και τα δεδομένα του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ΑΣΕΠΕ για τη Πολεμική Αεροπορία-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Γιάννης Νικήτας

Την ολοκληρωμένη πρόταση της, αναφορικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΑΣΕΠΕ της Πολεμικής Αεροπορίας, παρουσίασε η σουηδική SAAB στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του DefenceReview.gr, το κόστος της πρότασης εκσυγχρονισμού των ΑΣΕΠΕ της 380 Μοίρας, ανέρχεται σε 755 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερα αεροσκάφη Erieye EMB-145H AEW&C. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόγραμμα 35 UH-60M: η Νο1 προτεραιότητα του ΓΕΣ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις τρεις υψηλότερες εξοπλιστικές προτεραιότητες του Ελληνικού Στρατού στον παρόντα χρόνο, περιέγραψε ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, κατά την συνάντηση των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με τους διαπιστευμένους συντάκτες στις 1 Φεβρουαρίου. Πρόκειται κατά σειρά για τα προγράμματα ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk για την Αεροπορία Στρατού, μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης M2 Bradley για το Πεζικό και εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης Leopard 2A4.

Black Hawk και AW-139 πρώτα στην στρατιωτική λίστα άμεσης ανάγκης για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Ολοκληρώνεται η νέα προτεραιοποίηση με εκπλήξεις…


Τα 35 Black Hawk αναμένεται να ξεκινήσουν να φτάνουν στην Ελλάδα στα τέλη του 2027 και η παραγγελία θα ολοκληρωθεί εντός των πρώτων μηνών του 2028. Πηγή εικόνας: Χ Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Η νέα προτεραιοποίηση που γίνεται από το ΓΕΕΘΑ σε αγαστή συνεργασία και ήρεμο κλίμα με τα άλλα επιτελεία, ήδη έχει φέρει ανατροπές και εκπλήξεις με την στρατιωτική ηγεσία να θέτει ως άμεσης ανάγκης προγράμματα, εκείνα με τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις θα αναβαθμιστούν επιχειρησιακά το ταχύτερο δυνατό και θα μπορούν να προσφέρουν τόσο στην κύρια αποστολή τους, όσο και στο κοινωνικό σύνολο.

Η Αυστραλία θα αποσύρει την πρώτη φρεγάτα κλάσης «ANZAC» (MEKO-200) το 2024 και τη δεύτερη το 2026, αποφάσισε μεγάλες αλλαγές στη δομή των πλοίων επιφανείας


Ο Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Richard Marles, ανακοίνωσε τη μελλοντική δομή δυνάμεων του Ναυτικού της χώρας, σύμφωνα με την οποία η δύναμη των πλοίων επιφανείας θα αυξηθεί από τις 11 στις 26 μονάδες, σε ένα μείγμα μεγάλων (Tier-1) και μικρών (Tier-2) πλοίων. 

Πακέτο Μπλίνκεν: Τέσσερις αθέατες παράμετροι των… “προσφερομένων” EDA από τις ΗΠΑ


Η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία γνωστοποιείται η πρόθεση πώλησης ή παραχώρησης πολεμικού υλικού, παραπέμπει στη σοφή ρήση «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης ώστε κάθε υπεύθυνος πολιτικός να μπορεί να διακρίνει τη στόχευση που υποκρύπτεται σε οποιαδήποτε προσφορά, αλλά και την εξίσου αναγκαία αξιολόγηση των… δώρων.

Η Μέτσολα βάζει τέλος στο αφήγημα για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ένα σαφές μήνυμα με το οποίο βάζει τέλος στο αφήγημα που επιχειρείται να στηθεί σε βάρος της Ελλάδας έστειλε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά τη συνάντηση που είχε με τονΚυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μήνυμα που είχε αποδέκτες εκτός αλλά και εντός Ελλάδας. Όλους όσοι στήνουν σενάρια προκειμένου να πληγεί το κύρος της χώρας, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Γαλλικές φρεγάτες αναχαίτισαν drones των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα


Γαλλικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισαν και κατέστρεψαν δύο drones σε επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από την Υεμένη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Γεραπετρίτης από Νέο Δελχί: «Θέλουμε να γίνουμε η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ»

O υπουργος Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (2nd CII India Europe Business and Sustainability Conclave), στο Νέο Δελχί. (Video Footage)

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (2nd CII India Europe Business and Sustainability Conclave), το οποίο πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί.

Μνήμες «επακούμβησης»: Κοινή άσκηση των Τούρκων με τη φρεγάτα «Λήμνος»


Το τουρκικό υπουργείο Αμύνης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την κοινή άσκηση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος»

Μήπως ο Μπάιντεν απαγόρευσε κατά λάθος τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία; Οι νέες προϋποθέσεις για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού από ΗΠΑ


epa11153729 US President Joe Biden and First Lady Jill Biden view Valentine’s Day decorations on the North Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 14 February 2024. EPA, Samuel Corum, POOL

Το αμερικανικό περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Michael Rubin σύμφωνα με το οποίο η Διοίκηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) διαπραγματεύθηκε με την Τουρκία την άρση των εμποδίων εκ μέρους της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την πώληση σε αυτή των μαχητικών F-16, υποκύπτοντας κατά τον συντάκτη, στον τουρκικό εκβιασμό.

Σκληρή αντίδραση της Ελλάδας για τις τουρκικές Navtex: Ρηματική διακοίνωση στην Άγκυρα


To Yπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα στις τουρκικές Navtex.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σχετικά με τις τουρκικές Navtex και πληροφορίες που έχουν πρόσφατα δει φως δημοσιότητας γνωστοποιείται από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι:

Ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2022 από το εφετείο της Τρίπολης

Νίκος Μελέτης

Στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2022 που υπέγραψαν η τουρκική κυβέρνηση και η προσωρινή κυβέρνηση Ντμπεϊμπά της Τρίπολης και προβλέπει τη συνεργασία για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη σύμπραξη και της τουρκικής κρατικής εταιρίας ΤΡΑΟ στη Λιβύη, προχώρησε το Διοικητικό Εφετείο της Τρίπολης.

Hurriyet: Τέσσερις τρομοκράτες πέρασαν από τον Έβρο στην Τουρκία - Βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά


Σύμφωνα με το δημοσίευμα είχαν στόχο να πλήξουν το τουρκικό κοινοβούλιο, το υπουργείο Εσωτερικών και άλλους στόχους εντός της τουρκικής πρωτεύουσας

Τουρκικά ΜΜΕ: «Σοκ για την Τουρκία! Ακυρώθηκε η συμφωνία με τη Λιβύη»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το μνημόνιο κατανόησης επέτρεπε στις δύο χώρες έρευνες και γεωτρήσεις υδρογονανθράκων

Καταπέλτης του Washington Examiner για την Τουρκία και τη στήριξη στους Χούθι, εκτός από τη Χαμάς: «Κυρώσεις τώρα, τι απομένει να χάσουμε;»


FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Άγκυρα. Photo via MUSTAFA KAMACI, TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE

Υπό τον τίτλο Η Τουρκία είναι καταφύγιο για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας («Turkey is a sanctuary for terrorism financing»), το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο του Sinan Ciddi.

Στο Κάιρο ο ηγέτης της Χαμάς Χανίγια - Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στη Γάζα οι Ισραηλινοί

O ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Στο Κάιρο βρίσκεται ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια προκειμένου να έχει συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.   

Η κατάρριψη του αμερικανικού MQ-9 Reaper από τους αντάρτες Χούτι


Η φωτό υποτίθεται ότι δείχνει πώς οι Χούτι μαζεύουν τα συντρίμμια του Reaper

Φεβρουάριος 20, 2024. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεκίνησαν την πρώτη τους δράση σχετικά με την πολιτοφυλακή Χούτι που κατέρριψε ένα drone κοντά στο Κυβερνείο της Χοντέιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, χθες Δευτέρα, γράφει η αραβική της Υεμένης “Al Mashhad- al Yemeni”

Τη Δευτέρα αποφασίζει το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Την προσεχή Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αίτημα που διατυπώθηκε σήμερα από το κυβερνών κόμμα.

Με τη συμμετοχή του Ζελένσκι συνεδριάζει το Σάββατο η G7


Η G7 αποφάσισε τον Ιούλιο του 2023 να προχωρήσουν τα μέλη της στην υπογραφή διμερών συμφωνιών ασφάλειας με την Ουκρανία

Στη δημόσια ασφάλεια επεκτείνεται η συνεργασία Ουγγαρίας-Κίνας


Απομακρύνεται κι άλλο από τον ευρωπαϊκό δρόμο η Βουδαπέστη. Επαφές και νέες συμφωνίες της κυβέρνησης Ορμπαν με το Πεκίνο. Τι περιλαμβάνουν.

Ο Πούτιν είναι απίθανο να σταματήσει στη Ρωσία και την Ουκρανία

Του Stuart Anderson

Η δεύτερη "επέτειος" της ρωσικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη καταστολή κατά των εγχώριων επικριτών δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει απίθανο να αλλάξει πορεία. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός σε "εξαιρετικά δύσκολη" κατάσταση απέναντι στους Ρώσους


Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια "εξαιρετικά δύσκολη" κατάσταση απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες επιτίθενται στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία αφού κατέλαβαν το σαββατοκύριακο την πόλη Αβντιίβκα, παραδέχθηκε χθες, Δευτέρα, το Κίεβο.

Εσθονία: Αποτρέψαμε «υβριδική επιχείρηση» των Ρώσων εναντίον μας -Το Κρεμλίνο στοχεύει όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες


Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της απέτρεψε με επιτυχία μια «υβριδική επιχείρηση» των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας στην επικράτεια της Εσθονίας.

Οι χώρες της Βαλτικής κλήτευσαν τους επιτετραμμένους των πρεσβειών της Ρωσίας μετά τον θάνατο Ναβάλνι


Τα υπουργεία Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας κλήτευσαν τους επιτετραμμένους των πρεσβειών της Ρωσίας, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις γύρω από τις συνθήκες θανάτου του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.