O ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Burhan Ozbilici, File
Στο Κάιρο βρίσκεται ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια προκειμένου να έχει συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Η επίσκεψη έρχεται καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας με τη μεσολάβηση Αμερικανών, Καταριανών και Αιγύπτιων αξιωματούχων έχουν προφανώς πέσει σε τέλμα. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει τα αιτήματα της Χαμάς ως «παραληρηματικά».
Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός (IDF) ζητούσε από τους πολίτες δύο συνοικιών της πόλης της Γάζας να την εγκαταλείψουν.
Ακόμη ο ισραηλινός στρατός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πληροφορία που να υποδεικνύει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ, ο εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, έχει διαφύγει στην Αίγυπτο μέσω σηράγγων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Το σχόλιο έρχεται μετά την αντίδραση ισραηλινών αξιωματούχων και σε σχετικό δημοσίευμα του σαουδαραβικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Elaph.
Νότια Αφρική στη Χάγη: Μία «ακόμη πιο ακραία» μορφή του απαρτχάιντ η ισραηλινή πολιτική
Οι εξελίξεις στο μέτωπο τρέχουν παράλληλα με τις εργασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης όπου ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στην Ολλανδία Βουζιμούζι Μαντονσέλα είπε ότι οι πρακτικές του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι μία «ακόμη πιο ακραία» μορφή του απαρτχάιντ που γνώρισε η Νότια Αφρική πριν από το 1994, ζητώντας από το Δικαστήριο να εκδώσει γνωμοδότηση που θα κρίνει παράνομη την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
«Ως Νοτιοαφρικανοί, αισθανόμαστε, βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε βαθιά μέσα μας τις απάνθρωπες διακριτικές πολιτικές και πρακτικές του ισραηλινού καθεστώτος ως μία ακόμη πιο ακραία μορφή του απαρτχάιντ που είχε θεσμοθετηθεί κατά των Μαύρων στην χώρα μου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πρετόρια ενώπιον του ανώτατου δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εκπρόσωποι της Πρετόρια άνοιξαν την δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που διεξάγεται με αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διατυπώθηκε το 2022 για την έκδοση μη δεσμευτικής γνωμοδότησης για την ισραηλινή κατοχή. Περισσότερες από 50 χώρες θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου