Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το σοφό τέστ του Σωκράτη

Το σοφό τεστ του Σωκράτη που πρέπει να το εφαρμόζουμε κι' εμείς
Μια μέρα, εκεί που ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.
Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της "τριπλής διύλισης".
"- Τριπλή διύλιση;" ρώτησε με απορία ο γνωστός του.
- Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.

"Εσείς οι Έλληνες υποτιμάτε αυτό που έχετε"

Στην Ουρουγουάη συμβαίνει το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν πάνω από 3.000 Έλληνες μετανάστες αλλά και διπλάσιος αριθμός Ουρουγουανών που μιλούν ελληνικά. Σε αυτή τη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής οι πολίτες της δεν είναι απλά φιλέλληνες, είναι ελληνολάτρες.
Σε πρόσφατη έρευνα της Eurostat το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων ουρουγουανών απάντησε ότι πολιτιστικά ταυτίζονται με την Ευρώπη και στην δεύτερη ερώτηση για το ποιά χώρα από την Ευρώπη έρχεται πρώτη στο μυαλό τους, η πλειοψηφία απάντησε: Η Ελλάδα.

Βαρουφάκης: Γιατί οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να βρουν μια κοινή λύση στα προβλήματά μας;

Του Γιάννη Βαρουφάκη από lifo.gr

 Με ρωτούν πολλοί: «Γιατί, βρε παιδί μου, εσείς οι οικονομολόγοι, ως επιστήμονες, δεν μπορείτε να τα βρείτε; Γιατί δεν μπορείτε, όπως οι φυσικοί, να κάτσετε γύρω από ένα τραπέζι, να διαφωνήσετε, να ανταλλάξετε απόψεις και στοιχεία και, τελικά, στη βάση της επιστημονικής μεθόδου να καταλήξετε ομόφωνα στη βέλτιστη οικονομική πολιτική για τη χειμαζόμενη οικονομία μας; Γιατί, την ώρα που η κοινωνία αιμορραγεί, εσείς δεν μπορείτε να συμφωνήσετε ούτε ως προς τη διάγνωση ούτε ως προς την ενδεδειγμένη θεραπεία;».
Η απάντηση μπορεί να δοθεί σύντομα ή πιο περιφραστικά. Η σύντομη μορφή της είναι: «Επειδή τα οικονομικά δεν είναι επιστήμη. Μπορεί να χρησιμοποιούν τεχνικές μεθόδους, στατιστική και ανώτερα μαθηματικά, αλλά δεν παύουν να είναι κατά βάση ιδεολογία (ίσως και θρησκεία) με αμπαλάζ τεχνικών μεθόδων και μαθηματικών μοντέλων».

ΣΟΚ: Δείτε το μυστήριο πλάσμα βρέθηκε σε παραλία!

ΣΟΚ: Δείτε το μυστήριο πλάσμα βρέθηκε σε παραλία!
Ένα μυστήριο, άτριχο πλάσμα βρέθηκε νεκρό σε παραλία της Νότιας Ουαλίας
 
Το πλάσμα βρέθηκε στην παραλία στο Ternby και προβλημάτισε τους ειδικούς καθώς κάποιοι στην αρχή νόμισαν ότι επρόκειτο για σκύλο.

Ωστόσο το μήκος του πλάσματος απέκλεισε το γεγονός αυτό και κάποιοι ειδικοί είπαν ότι μπορεί να είναι και ασβός.

ΑΟΖ και οριζόντια στρατηγική

Του Ν.Λυγερού

Όσοι δίνουν έμφαση στο ρόλο της Τουρκίας όσον αφορά στο θέμα της ΑΟΖ, το κάνουν λόγω συνήθειας και όχι αξιολόγησης των δεδομένων. Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα σε όλους, αρκεί να εξετάσουμε το θεωρητικό παράδειγμα που ακολουθεί. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ξαφνικά η Τουρκία αλλάζει γνώμη και είναι απόλυτα θετική προς εμάς και θέλει μάλιστα να συνεργαστεί. Τότε θα κάνουμε άμεσα μία συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ μας μέσω της μέσης γραμμής και θα υπάρχει βέβαια και πλαίσιο συνεκμετάλλευσης, αν βρεθεί κοίτασμα ακριβώς πάνω σε αυτή την γραμμή. Το ερώτημα που ακολουθεί είναι απλό. Θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα μεγάλα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ; Και η απάντηση είναι κατατοπιστική: όχι!

Κόβονται εξετάσεις, φάρμακα και επίδομα τοκετού

Σκληρές περικοπές σε φάρμακα, εξετάσεις και επιδόματα θα δουν το επόμενο διάστημα 10 εκατ. Έλληνες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε «ψαλίδι» 1,1 δισ. ευρώ στις δαπάνες του Ενιαίου Οργανισμού κάτι που σημαίνει ότι εκτός από τον εξορθολογισμό και το «νοικοκύρεμα», θα περικοπούν δραστικά και σημαντικές υπηρεσίες και παροχές για τους ασφαλισμένους. Όπως για παράδειγμα το επίδομα τοκετού. Ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε στο επίδομα τοκετού, το οποίο χορηγήθηκε σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ενώ ο νόμος όριζε ότι το επίδομα λαμβάνουν όσες δεν γεννούν σε νοσοκομείο. Και διευκρίνισε ότι πλέον θα εφαρμοστεί ο νόμος τονίζοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τα νοσήλια στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια, δεν μπορεί να δίδει και επίδομα».

«Κοινωνική έκρηξη» φοβούνται οι μυστικές υπηρεσίες

Στον «κίνδυνο εκτεταμένης κοινωνικής αμφισβήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης» αναφέρονται σε έκθεσή τους προς το κοινοβούλιο της Ρώμης οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες.

Στην έκθεση, που αφορά την κοινωνική και οικονομική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε το 2012 και τις προοπτικές για την φετινή χρονιά, υπογραμμίζεται ότι «η αύξηση των δυσκολιών στην απασχόληση και η κρίση των επιχειρήσεων μπορεί να μειώσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των εργαζομένων προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να αυξήσει την κοινωνική ένταση, προσφέροντας ευκαιρίες σε ομάδες που θέλουν να εκμεταλλευθούν την αμφισβήτηση ώστε να αυξηθεί το επίπεδο της σύγκρουσης».

«Βολές» ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ

Συνέχεια δίνει η Κουμουνδούρου στην κόντρα που ξέσπασε χθες με τη ΝΔ, ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Σε σημερινό του σχόλιο για τους «εντιμότατους φίλους», όπως αναφέρει, του Αντώνη Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο πρωθυπουργού τόσο ανενδοίαστα να στηρίζει υπόδικο κομματικό του στέλεχος, με προφανή σκοπό τον επηρεασμό της δικαιοσύνης και της κοινής γνώμης». Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση διερωτάται «αν αισθάνεται την ανάγκη να πει τίποτα ο πρωθυπουργός έστω και τώρα;».

Νέες «φωτιές άναψε» η Δαμανάκη για τον κατώτατο μισθό

Επαναφέρει σήμερα το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, η Μαρία Δαμανάκη.

Σε συνέντευξή της, η Ελληνίδα Επίτροπος επανέλαβε τη δήλωσή της ότι για την Κομισιόν είναι ανοιχτό το θέμα. «Δεν είπα τίποτα παράλογο, τίποτα καινούργιο» δήλωσε στον Βήμα fm, σημειώνοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, στο πλαίσιο των ενεργειών της για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ποια είναι η κόρη του υφυπουργού που είπε τα Ελγίνεια «ένα μάτσο αρχαίες πέτρες»

Από το protothema

Ως « εθνική βλαχιά» χαρακτηρίζει η Ηλέκτρα Κοτσώνη, κόρη του πρώην υφυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Θεόδωρου Κοτσώνη την ενέργεια των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου να σηκώσουν ελληνικές σημαίες μέσα στο Βρετανικό μουσείο στη πρόσφατη επίσκεψη τους στο Λονδίνο στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής. Η νεαρή δημοσιογράφος που ζει στο Λονδίνο με άρθρο της στη Lifo εκφράζει τους… προβληματισμούς της για το συγκεκριμένο περιστατικό.  «Μεγαλύτερη βλακεία από το να ανοίξουν τη σημαία μπροστά στα μάρμαρα δεν βρήκαν να σκεφτούν;» διερωτάται η κυρία Κοτσώνη σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη free press εφημερίδα. Παραθέτει μάλιστα και την δική της εμπειρία από την επίσκεψη της στο Βρετανικό μουσείο όταν ήταν μαθήτρια της δευτέρας λυκείου.

Παπούλιας: Θέλουμε ισχυρό στρατό, δε συνορεύουμε με Βέλγιο και Ολλανδία...

«Η Ελλάδα είναι σε μια στρατηγική γεωγραφική θέση που πρέπει να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν συνορεύει με Βέλγιο και Ολλανδία, έχουμε δύστροπους γείτονες και γι’αυτό νομίζω ότι η συνεργασία μας στον τομέα ακριβώς αυτόν που εκπροσωπείτε πολιτικά εσείς, είναι πολύ σημαντικός, ουσιαστικός και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξη που δίνει η Γαλλία σε όλους τους τομείς», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απευθυνόμενος στον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν με τον οποίο συναντήθηκε στην Αθήνα.

Αποσύρθηκε η τροπολογία για το ελληνικό γένος στις στρατιωτικές σχολές... Ήταν πρόταση 84 βουλευτών της ΝΔ(Βίντεο)

Σε απόσυρση της  βουλευτικής τροπολογίας που προβλέπει την εισαγωγή σε στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές μόνο όσων είναι Έλληνες στο γένος προχώρησαν οι 84 βουλευτές της ΝΔ που την είχαν καταθέσει με την αιτιολογία ότι είχε εισαχθεί σε υπο κύρωση συμφωνία και όχι κανονικό νομοσχέδιο.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω τροπολογία έχει προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό και αυτό γιατί η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ την έχει χαρακτηρίσει «μνημείο μεσαιωνικού σκοταδισμού» ενώ το ΠΑΣΟΚ «φοβική και μικρόψυχη».

Έρχεται «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις

Έρχεται «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις
Αντιμέτωποι με νέες επώδυνες περικοπές στα επικουρικά τους, θα βρεθούν χιλιάδες συνταξιούχοι καθώς απόφαση του υπουργείου Εργασίας εντάσσει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και όσα Ταμείων είχαν προσωρινά εξαιρεθεί. 
Η απόφαση εκδόθηκε την Τετάρτη εντός της προθεσμίας την οποία είχε ορίσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση σε εφαρμογή του Μνημονίου (έως τις 28 Φεβρουαρίου) και ταυτόχρονα με τον έλεγχο που πραγματοποιούσε την ίδια ώρα στο υπουργείο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας για την τήρηση των δεσμεύσεων.

«Μπλοκάρει» τους αγωγούς στην Ελλάδα με εντολές Σόρος-Τουρκίας

 «Μπλοκάρει» τους αγωγούς στην Ελλάδα με εντολές Σόρος-Τουρκίας
Καθόλου τυχαία η εμμονή του πρώην Αμερικανού διπλωμάτη να ακυρώνει κάθε ελληνικό σχέδιο για τα ενεργειακά… 
Σε «πλασιέ» ενεργειακών λύσεων που εντελώς τυχαία πάντοτε αποβαίνουν σε βάρος των ελληνικών γεωστρατηγικών συμφερόντων έχει αναδειχθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα.
Ήδη από την εποχή που υπηρετούσε στο State Department, ο κ. Μπράιζα, στα πλαίσια και της πολιτικής των ΗΠΑ που ήθελε την αποδυνάμωση της ενεργειακής παρουσίας της Ρωσίας στην Ευρώπη, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να ακυρώσει την ελληνορωσική συμφωνία μεταξύ Καραμανλή –Πούτιν.

Στήνεται το μεγάλο κόλπο των κατασχέσεων από Γερμανικές τράπεζες

Στήνεται το μεγάλο κόλπο των κατασχέσεων από Γερμανικές τράπεζες
-Το Βερολίνο συναινεί στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων έχοντας Plan B. -Γερμανικές τράπεζες και funds θα αγοράσουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια των Ελλήνων 
Η ρύθμιση για τα ''κόκκινα δάνεια'' υποκρύπτει μία τεράστια παγίδα, ένα “colpo grosso” που έχει στηθεί στο παρασκήνιο με την καθοδήγηση του Βερολίνου και της τρόικας και την ανοχή της κυβέρνησης ή την αδυναμία της να παρέμβει.
Οι Γερμανοί και η τρόικα θα συναινέσουν στη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την εξαγορά αυτών των δανείων από Γερμανικές Τράπεζες και ξένα funds.

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Άνοδο, για δεύτερη στη σειρά ημέρα, παρουσιάζει την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, μετά τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ημερών.
Στις 13:18, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ παρουσίαζε άνοδο της τάξης του 1,30% και βρισκόταν στις 109,62 μονάδες. Ο δείκτης FTSE/CySE 20 βρισκόταν στις 43,01 μονάδες με άνοδο της τάξης του 1,46%. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφωνόταν, την ίδια ώρα, μόλις στις €86.176.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη σημειώνουν ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 1,40%, ο δείκτης των Τραπεζών σε ποσοστό 1,38% και ο δείκτης των Επενδυτικών Εταιρειών σε ποσοστό 4,16%.

Τραπεζική αντίδραση επαναφέρει τον ΓΔ πάνω από τις 1.000 μονάδες

Του Δημήτρη Ζάντζα από το capital.gr

Σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών -και σταθερά πάνω από τις 1.000 μονάδες- κινείται την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, με "συγκρατημένο" τζίρο που λίγο μετά τις 14:00 οριακά ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο σχεδόν των τίτλων του FTSE25 διαπραγματεύεται με κέρδη, ενώ ξεχωρίζουν από τη σύνθεση του δείκτη τα ποσοστιαία κέρδη των Eurobank, Alpha Bank, ETE και Τρ. Πειραιώς.

ΣΟΛΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ(639 - 559 Π.Χ.) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ






 Με αυτό το άρθρο – ιστορικό αφιέρωμα μας θα παρουσιάσουμε σε όλους τους Έλληνες και τους Απόδημους αδελφούς μας και τον 5ον από τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας τον γνωστό σε όλο τον κόσμο τον Σόλωνα τον Αθηναίο και νοιώθουμε ικανοποιημένοι και συνεχίζουμε και για τους υπολοίπους διότι όλοι τους ήσαν Έλληνες και η ομιλία τους Ελληνική και ο καθένας από τον χώρο του δημιούργησαν τον ελληνικό Πολιτισμό. Τώρα πλέον οι Επτά Σοφοί οι οποίοι έζησαν και χάρισαν τη γνώση και την εμπειρία τους μέσα από τις πράξεις και τα κείμενα τους, αποτελούν ορόσημο στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και πηγή γνώσεων για τους επισκέπτες – αναγνώστες μας . Και σας γνωρίζουμε μάλιστα ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι, που τους θεωρούν θεμελιωτές της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας .

Πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του ο Dow Jones

Dow14.075,37175,24 1,26%  



  Nasdaq3.162,2632,61 1,04%  

Η Wall Street χθες
"Οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα", είπε σήμερα ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke και έπεισε τους επενδυτές της Wall Street, οι οποίοι, ικανοποιημένοι από τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ και λιγότερο ανήσυχοι για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οδήγησαν τον Dow Jones σε νέο υψηλό πέντε ετών.

Πλέον οι τρεις βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου σημειώνουν θετική μεταβολή για την εβδομάδα αλλά και για το μήνα, ενώ ο Dow Jones απέχει λιγότερες από 100 μονάδες από το ιστορικό υψηλό των 14.164,53 μονάδων.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 175,20 μονάδες (1,26%) κλείνοντας στις 14.075,30 μονάδες, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου του 2007. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones, μόνο η μετοχή της Hewlett Packard έκλεισε σε αρνητικό έδαφος. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η JP Morgan Chase κλείνοντας στα 49,28 δολάρια με άνοδο 1,68 δολ. ή σε ποσοστό 3,53%, ενώ ακολούθησαν η Caterpillar με κέρδη 2,56% και κλείσιμο στα 92,25 δολάρια και η Boeing, η οποία έκλεισε στα 77,36 δολάρια με άνοδο 2,26%.

Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 32,60 μονάδων (1,04%) και έκλεισε στις 3.162,20 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 19,00 μονάδων (1,27%) κλείνοντας στις 1.515,90 μονάδες.