Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Νέες «φωτιές άναψε» η Δαμανάκη για τον κατώτατο μισθό

Επαναφέρει σήμερα το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού, η Μαρία Δαμανάκη.

Σε συνέντευξή της, η Ελληνίδα Επίτροπος επανέλαβε τη δήλωσή της ότι για την Κομισιόν είναι ανοιχτό το θέμα. «Δεν είπα τίποτα παράλογο, τίποτα καινούργιο» δήλωσε στον Βήμα fm, σημειώνοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, στο πλαίσιο των ενεργειών της για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.


Πάντως, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η κ. Δαμανάκη προχώρησε σε διευκρινιστική, γραπτή δήλωση: «Επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες με δηλώσεις μου εξέφρασα την αισιοδοξία μου για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Υπογράμμισα ότι η εικόνα της Κομισιόν για την Ελλάδα, έχει αποφασιστικά βελτιωθεί. Η ύπαρξη πλεονάσματος για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό απομακρύνει το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού ήμουν και είμαι απολύτως σαφής. Αναφέρθηκα στη γενική Ευρωπαϊκή πολιτική που δεν αποκλείει εκ των προτέρων το θέμα για τις ευρωπαϊκές χώρες. Προσωπικά, ήμουν και είμαι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού απ΄ όπου κι αν προέλθει. Ουδέποτε διέψευσα δηλώσεις του Πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε μέλους της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αντιθέτως, εξέφρασα την αισιοδοξία μου για το μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι η σωστή πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων. Αυτή είναι η λύση στο πρόβλημά μας και όχι οι θεωρίες συνομωσίας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Υπουργών Απασχόλησης, επανέλαβε, με δήλωσή του στο Μega, ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, από την Παρασκευή 1 Μαρτίου γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, στο Πληροφοριακό Σύστημα, από εργοδότες που είναι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, με τον τρόπο αυτό, «καθίσταται αδύνατη η συμπλήρωση πεδίων που αφορούν το μισθό ή το ημερομίσθιο εάν αυτός υπολείπεται του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου όπως θεσπίστηκε με το ν. 4093/2012».

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η κ. Δαμανάκη επανέρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες για να επιβεβαιώσει τα σχέδια για μείωση του κατώτατου μισθού διαψεύδοντας τα στελέχη της κυβέρνησης που υποστηρίζουν το αντίθετο». Η Κουμουνδούρου προσθέτει ότι «οι δηλώσεις της ελληνίδας Επιτρόπου λίγο μετά τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΟΙΚ, κ. Μέργου, αλλά και ένα μήνα πριν η κυβέρνηση αποκτήσει το δικαίωμα να καθορίζει τον κατώτατο μισθό με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, προετοιμάζουν το έδαφος για την εφαρμογή νέων μνημονιακών εκτρωμάτων ισοπέδωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, ακριβώς όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και οι δηλώσεις υποταγής του πρωθυπουργού προς την τρόικα».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στον realfm 97,8 και την Κάτια Μακρή, αναφέρθηκε στο ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι «εδώ στην Ελλάδα το θέμα δεν είναι ανοιχτό, δεν το ανοίγει κανένας και θα παρακαλούσα και να σταματήσουμε να θέτουμε αυτό το θέμα.». Ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι «Ο ΣΕΒ είναι σταθερά κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού. Δεν μας απασχολεί και δεν το θέτουμε».

ΠΗΓΗ  real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου