Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Ο Θεόδωρος Β’ Λάσκαρης τσακίζει Βούλγαρους: Άγνωστες σελίδες δόξας

Το 1254 ο μεγάλος αυτοκράτορας Ιωάννης Γ΄ Βατάτζης πέθανε, αφήνοντας την Αυτοκρατορία της Νίκαιας πανίσχυρη. Ο Ιωάννης είχε κατορθώσει όχι μόνο να αποκρούσει τις εναντίον του επιθέσεις των Λατίνων, αλλά και να απελευθερώσει πολλά εδάφη στη Θράκη και τη Μακεδονία. 
 
Παράλληλα είχε αντιμετωπίσει τον τουρκικό και τον βουλγαρικό κίνδυνο. Ο γιος και διάδοχός του όμως έμελε να βρεθεί στην ανάγκη να αντιμετωπίσει, εκ νέου την επεκτατικότητα των Βουλγάρων. Ο Ιωάννης Βατάτζης είχε νικήσει τους Βούλγαρους και τους είχε επιβάλει τους όρους του, επισφραγίζοντας την συμφωνία με τον γάμο του γιου του Θεόδωρου με την κόρη του Βούλγαρου τσάρου Ιωάννη Ασάν, Ελένη.

Η Τουρκία συνεχίζει να διοχετεύει fake news στα διεθνή ΜΜΕ


Οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν διοχετεύσει ψευδείς πληροφορίες σε διεθνή ΜΜΕ των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Επισημαίνουν δε, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επιφυλακή, ενώ έχουν άμεσα κινητοποιηθεί οι ελληνικές πρεσβείες στις συγκεκριμένες χώρες, προκειμένου να ενημερώσουν καταλλήλως εκεί συνομιλητές τους σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας.

«1453»: Το ειδικό σχέδιο της Τουρκίας για τον Έβρο – Τι προβλέπει

Επιχείρηση με την κωδική ονομασία «1453» – έτος άλωσης της Κωνσταντινούπολης – πραγματοποιεί στην περιοχή του Έβρου η Τουρκία, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet», οι τουρκικές δυνάμεις εφαρμόζουν ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο στην περιοχή, το οποίο φέρει την ονομασία «1453». Το επίμαχο σχέδιο περιλαμβάνει πτήσεις και εναέριες περιπολίες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου «Bayraktar TB2», με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενων επαναπροωθήσεων εκ μέρους των ελληνικών αρχών.

Σημαντική και αξιοποιήσιμη διεθνής μαρτυρία: «Το τουρκικό κράτος χρησιμοποίησε λεωφορεία και ξυλοδαρμούς για να ωθήσει τους μετανάστες στην Ελλάδα”»

Από το  infognomonpolitics
 
Η αδιάβλητη μαρτυρία των Asia Times για την γκανγκστερική επιχείρηση ενός σουλτάνου ανθρωπιστή στα ελληνικά σύνορα

By AHMAD ZAZA, Asia Times,MARCH 10, 2020

[Oι καταγραφόμενες στο άρθρο μαρτυρίες αξιώνουν την προσοχή και την αξιοποίηση του υπουργείου των Εξωτερικών και των Γραφείων Τύπου των εκασταχού ελληνικών πρεσβειών, για την εκπλήρωση της αποστολής τους, με την επίσημη καταγγελία του τουρκικού γκαγκστερισμού και την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης.]

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώνονταν στα ελληνο-τουρκικά σύνορα μετά την αναγγελία της Αγκύρας ότι δεν θα εμπόδιζε πια το πέρασμά τους στην Ευρώπη.

Σκέψου ορθολογικά

Σκέψου ορθολογικά
Του Ν. Λυγερού

Σκέψου ορθολογικά
και το θέμα
της επιδημίας
για να προσέχεις
και τους άλλους
αφού
μπορείς εύκολα
να βοηθήσεις
αν δεν έχεις
άγχος
γιατί θα περάσεις
άλλα μηνύματα

Επιδημία φοβίας

Επιδημία φοβίας
Του Ν. Λυγερού
Είναι καλό να εξηγούμε σε όλους πώς λειτουργεί ο Κορονοϊός και να δίνουμε συμβουλές για το πώς πρέπει ο καθένας να αντιμετωπίζει το θέμα της διάδοσής του διότι δεν έχουμε ακόμα ένα εμβόλιο παρόλο που έχουμε εξελίξεις στη διαδικασία της εύρεσής του. Όμως δεν πρέπει να προκαλούμε έναν επικίνδυνο πανικό στον πληθυσμό επειδή δίνουμε έμφαση στην τηλεθέαση. Δεν υπάρχει επίσης λόγος να στιγματίζουμε πληθυσμούς επειδή αυτή η ίωση αφορά κάθε άνθρωπο. Αντιθέτως είναι καλό να δίνουμε σημασία στην υγεία μας για να έχουμε ένα αποτελεσματικό μέσο αντίστασης και είναι βέβαια απαραίτητο να προσέχουμε να μη διευκολύνουμε με τις κινήσεις μας τη διάδοση του Κορονοϊού. Τα προληπτικά μέτρα είναι πάντοτε λιγότερο επώδυνα από την μετωπική αντιμετώπιση εκ των υστέρων. Επίσης πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων και των θανάτων που εμφανίστηκαν στην αρχική περιοχή έχουν μειωθεί δυναμικά πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πλέον ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος.