Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ιωάννης Καποδίστριας (1776 – 1831) Ο Πρώτος Έλληνας Κυβερνήτης


Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776 την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο πατέρας του Αντώνιος - Μαρία καταγόταν από οικογένεια ευγενών, καθώς ένας από τους πρόγονούς του είχε λάβει τον τίτλο του Κόμη από τον Δούκα της Σαβοΐας Κάρολο Εμμανουήλ τον Β'. Ο τίτλος εισήχθη στη «Χρυσή Βίβλο» (Libro d' Oro) των ευγενών της Κέρκυρας το 1679 και έλκει την καταγωγή του από το ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής, το σημερινό Κόπερ της Σλοβενίας. Η οικογένεια της μητέρας του Διαμαντίνας (Αδαμαντίας) Γονέμη, ήταν επίσης εγγεγραμμένη στη «Χρυσή Βίβλο» από το 1606.

Συνάντηση ΠτΔ - ΓΓ ΟΗΕ: «Ορατό το ενδεχόμενο για Τριμερή»

Φαίνεται το ενδεχόμενο της τριμερούς συνάντησης να είναι ορατό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση, στην έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Σε δηλώσεις του, στην έδρα των ΗΕ, μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια ιδιαίτερα δημιουργική συνάντηση.
 
Εξέθεσα στον ΓΓ τις δικές μας θέσεις, ότι είμαστε έτοιμοι δηλαδή για μια συμφωνία όρων αναφοράς,

«Μπρα-ντε-φερ» Ρωσίας-ΗΠΑ για τον έλεγχο του Αιγαίου: O Tραμπ στέλνει Πομπέο στην Αθήνα – Η Μόσχα προτείνει όπλα

Kαι ξαφνικά η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Ρωσία για τις εξελίξεις στην χώρα μας, καθώς η Ουάσινγκτον κάνει «απόβαση» στη χώρα μας.

Οι σημερινές δηλώσεις των Ρώσων για τα Καλάσνικοφ και τους S-300 δεν είναι τυχαίες. Ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ έκανε πριν λίγο αναφορά για τους S-300 και δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να τους εκσυγχρονίσει, απλά περιμένει την απάντηση της Αθήνας.
Πριν έγινε πρόταση για κοινή παραγωγή των Καλάσνικοφ, με την Αθήνα όμως ακόμα να μην έχει απαντήσει.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο(Βίντεο)

Από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, ενώ τόνισε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας. Κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό και απευθύνθηκε και στους εταίρους λέγοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος.

Μηνύματα προς την Τουρκία για το προσφυγικό, το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 74η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ζόραν Ζάεφ: Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων - Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποκάλυψε τι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη(Βίντεο)

Ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ibna τόνισε ότι Ελλάδα και Σκόπια διατηρούν φιλικές σχέσεις ενώ ανέφερε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων.

«Είμαι πάντα χαρούμενος όταν συναντώ εκπροσώπους μιας φιλικής χώρας και η Ελλάδα είναι μία φιλική χώρα για εμάς. Έπειτα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών η μόνη μας πρόθεση είναι να οικοδομήσουμε τη φιλία και να δουλέψουμε για την ευημερία και των δύο χωρών», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.