Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Εντυπωσιακές εικόνες από τις ανασκαφές στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Εικόνες που δίνουν μια γεύση από… Αρχαία Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα η Αττικό Μετρό ΑΕ με αφορμή τις ανασκαφές που διενεργούνται στην πόλη για τη δημιουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η πορεία των γραμμών του Μετρό, που διασχίζει το κέντρο της πόλης, ακολουθεί τον άξονα του κυριότερου δρόμου του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης που πλαισιωνόταν με κιονοστοιχίες και στοές και είχε οδόστρωμα πλάτους 16 μέτρων.

Ξεκινούσε από τη Χρυσή Πύλη (Porta Aurea) τη σημερινή πλατεία Βαρδαρίου, και κατέληγε στην Κασσανδριωτική Πύλη δηλαδή στη σημερινή Πλατεία Συντριβανίου.

Η έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» αποδεικνύει ότι η Ιστορία μάς αφορά όλους - Φιλοξενείται στην εμβληματική Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης

Σε έναν εμβληματικό χώρο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης, φιλοξενείται η έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», και ήδη η μαζική προσέλευση κατά τη διάρκεια των εγκαινίων κατέδειξε το ενδιαφέρον που υπάρχει, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του επετειακού έτους για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, πάνω από 1.250 άτομα έδωσαν το παρών στα εγκαίνια που έγιναν την περασμένη Τετάρτη. «Αριθμός-ρεκόρ, μου λένε, για τον εμβληματικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Κυρίως, όμως, γνήσιο ενδιαφέρον και συγκίνηση, και η αίσθηση ότι η Ιστορία είναι ζωντανή και μας αφορά όλους», έγραψε στο προφίλ του στο Facebook.

Όταν ο Ν. Αναστασιάδης ανακάλυψε τις ψευδαισθήσεις για την Τουρκία…

 ΦΩΤΟ:Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος. ΓΤΠ, Σ. Ιωαννίδης

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ο 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Αβραάμ Λίνκολν, κάποτε είπε: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλον τον καιρό, αλλά όχι όλους όλον τον καιρό». Προφανώς, ο απερχόμενος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, δεν γνωρίζει την πιο πάνω σοφή ρήση του Αμερικανού ομολόγου του.

Υπέρπτηση τουρκικού UAV πάνω από την Κανδελιούσσα

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, 

παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, σήμερα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, στις 13:55 πάνω από την Κανδελιούσσα στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους

Πολεμική Αεροπορία: 18 «οχιές» αποτροπής στον ουρανό – Τα Viper-φόβητρο εν αναμονή του τελικού «go» της Lockheed Martin

 Tα έξι Viper που θα διαθέτει η 343 Μοίρα «Αστέρι» εντός του Ιανουαρίου θα έχουν φτάσει τα δεκαοχτώ έως τα τέλη του 2023 κλείνοντας την δύναμη της Μοίρας η οποία θα αποτελεί την πρώτη Μοίρα Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Δύο ακόμη «δηλητηριώδεις οχιές» που ακουν στο όνομα F-16 Viper αναμένεται να προστεθούν  το πρώτο τρίμηνο 2023 στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας

Τα μαχητικά βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών τόσο στο έδαφος στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα όσο και στον αέρα από Έλληνες ιπτάμενους.

Δημοσίευμα της BILD παραπλανεί για παραδόσεις Marder σε Ελλάδα και Ουκρανία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 7 Ιανουαρίου, βραδυνό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής BILD, παρουσίαζε την Ελλάδα, ως δυνητικό παράγοντα επιταχύνσεως των παραδόσεων τεθωρακισμένων Marder από την Γερμανία στην Ουκρανία: “Οι Έλληνες θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το turbo στα Γερμανικά Marder”.

Το δημοσίευμα υπογράφουν οι Λιάνα Σπυροπούλου, Γιώργος Τσακίρης και Maximilian Both, προσεκτική ανάγνωση όμως, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το “μήνυμα” που μεταφέρεται, είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν δημιουργικής… σκέψης και άτοπο.

Η ΕxxonMobil επισπεύδει τις γεωτρήσεις στην Κρήτη και διαβεβαιώνει την Αθήνα: Δεν μας νοιάζουν οι τουρκικές προκλήσεις

Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί από την ExxonMobil οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται στην θαλάσσια περιοχή νοτίως και νοτιοδυτικώς της Κρήτης.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, η αμερικανική εταιρία έχει επισπεύσει προς τούτο τα αρχικώς πιεστικά χρονοδιαγράμματα ώστε κατά τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα η πρώτη φάση των ερευνών να έχει ολοκληρωθεί.

Τι θα ακολουθήσει; Μία εξάμηνη περίοδος αξιολόγησης των δεδομένων και σεισμικών ευρημάτων έτσι ώστε το 2024 η εταιρία να είναι σε θέση να λάβει την επενδυτική απόφαση και να προχωρήσει σε γεώτρηση.

Ερντογάν: “Το κουτσαβάκι του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου”

Όρους κηδεμονίας της Ελλάδας που θα επιβληθούν υπό την απειλή των όπλων ονειρεύεται ο Τούρκος ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν καταφεύγοντας σε φρασεολογία και πρακτικές που παραπέμπουν στην χιτλερική Γερμανία και στον τωρινό συνομιλητή του Β. Πούτιν. Αυτό που θα μπορούσε να ακούγεται ως μια «λογική» φράση έστω και σε επίπεδο κουτσαβακισμού «μην μπλέκεστε μαζί μας και εμείς δεν θα ασχοληθούμε μαζί σας» κρύβει κάτι εντελώς διαφορετικό καθώς έχει σημασία να εντοπίσουμε τι ακριβώς εννοεί ο κ. Ερντογάν με το «μην μπλέκεστε με εμάς».

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
ΠΗΓΗ LIBERAL.GR

Την ίδια προσέγγιση ακούμε για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες από τον Τούρκο πρόεδρο,

Οι εκλογές στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το σενάριο της κουτσής πάπιας

 Κώστας Τσιτούνας

Ένας από τους μεγάλους προβληματισμούς των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων το κενό μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και ο αστάθμητος παράγοντας της Τουρκίας

Άπαντες σταθμίζουν το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιθυμεί την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στο μεσοδιάστημα των ελληνικών εκλογών το οποίο θα δώσει ώθηση στον Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της γείτονος. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε σε κάθε περίπτωση οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα να διεξαχθούν παράλληλα ή έστω πολύ κοντά.

Πόσο μεγάλη «απειλή» είναι για την Ελλάδα το ενδεχόμενο η Τουρκία να πάρει ρωσικά μαχητικά

Το enikos.gr μίλησε με στρατιωτικούς κύκλους για το κατά πόσο συνιστά «απειλή» για την Ελλάδα το ενδεχόμενο η Τουρκία να πάρει ρωσικά μαχητικά αντί για αμερικανικά F-16.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Τουρκία είτε έχει εκφράσει τις προθέσεις της είτε έχει απειλήσει την Δύση με το ενδεχόμενο απόκτησης μαχητικών από την Ρωσία, λόγω του εμπάργκο όπλων – βάσει του νόμου CAATSA – που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, και που ως συνέπεια έχει την μη πώληση F-16 Viper αλλά και πακέτων αναβάθμισης των υπαρχόντων F-16.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ κατά ψαράδων μας» - Διαψεύδει το ελληνικό Λιμενικό

Συνεχίζονται τα προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα και οι ισχυρισμοί περί... παρενοχλήσεων από την Αθήνα τη στιγμή που η Άγκυρα ασκεί καθημερινά εμπρηστική πολιτική, κάνοντας το άσπρο μαύρο.

Αυτήν τη φορά, ο τουρκικός Τύπος ισχυρίζεται ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν εκείνη που αποπειράθηκε να παρενοχλήσει τουρκικό αλιευτικό σκάφος στα νερά του Βορείου Αιγαίου, κάτι που διαψεύδει το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα τονίζοντας ότι τα πλάνα δεν είναι σημερινά αλλά παλιά.

Ισχυρίζονται ότι πλησιάζοντας το τουρκικό αλιευτικό σκάφος, η Ελληνική Ακτοφυλακή πέταξε αρχικά πέτρες και στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

Το twitter εξηγεί στον Τσίπρα τι είναι… μάρμαρο

Με αφορμή τα όσα ακούγονται περί σχεδίου συμφωνίας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «δεν μπορείς να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει»

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην απελπισία του συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αρχαιολόγων και μάλιστα Σάββατο για δώσει την ανάλογη δραματική πτυχή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. Σύμφωνα δε με τις διαρροές θα ζητήσει και σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητώντας πλήρη ενημέρωση για τις όποιες συζητήσεις.

Soli Ozel - Τούρκος αναλυτής:Η Τουρκία δεν είναι τόσο δυνατή όσο δείχνει

 Μαριλίζα Αναστασοπούλου

Εσωτερική προεκλογική προπαγάνδα ή προεόρτια μίας επίθεσης; Πόσο βάθος έχουν οι συνεχείς κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας του Ερντογάν; Ενώ κάποιοι πιο ψύχραιμοι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για προεκλογικά πυροτεχνήματα εσωτερικής κατανάλωσης, η ένταση και η διάρκεια πλέον των απειλών, καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργούν, το λιγότερο, έντονη ανησυχία και επαγρύπνηση στη χώρα μας. 

Πώς αξιολογεί την κατάσταση ένας γνωστός Τούρκος αναλυτής; Συνομιλήσαμε με τον Soli Özel και του ζητήσαμε τη δική του οπτική ως προς τη θέση της Τουρκίας γεωστρατηγικά.

Σουηδός πρωθυπουργός: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όλα τα αιτήματα της Τουρκίας» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα δώσει την έγκρισή της για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα της Άγκυρας προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε την Κυριακή ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον

«Η Τουρκία επιβεβαιώνει πως έχουμε πράξει ό,τι είχαμε προαναγγείλει, αλλά επίσης έχει καταθέσει αιτήματα που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να ικανοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κρίστερσον, μιλώντας σε συνέδριο ενός think tank για αμυντικά ζητήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία, αλλά και η Φινλανδία – η άλλη χώρα που έχει καταθέσει αίτημα ένταξης στη Συμμαχία – υπέγραψαν εντός του 2022 μια τριμερή συμφωνία, με στόχο να ξεπεραστούν οι εντάσεις της Άγκυρας για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ. 

Οι Σελτζούκοι κι οι τζουτζούκοι - Γ.Φίλης, Δημ. Δαβέτας

 
Οι Σελτζούκοι κι οι τζουτζούκοι - Γ.Φίλης, Δημ. Δαβέτας

ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

 

Στο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη: πόσο σοβαρή είναι η κρίση με την Τουρκία; θα επιχειρήσει να απαντήσει ο Καφές της Κυριακής στις 8 Ιανουαρίου 2023.Ωρα 10.30 πμ.

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο AKP! Σκάνδαλο με εμπόριο... σοκολάτας | infoXAK (8-12-2022

infoXAK: Τρέχουν και δεν φτάνουν στο AKP! Σκάνδαλο με εμπόριο... σοκολάτας

Βίντεο ντοκουμέντο: Έλληνες ψαράδες σώζουν μετανάστες που εγκαταλείπουν οι Τούρκοι στη θάλασσα | Οι Δεκατιανοί | 08/01/2023

1. Μια πατρίδα: Το προκλητικό rap video clip του τούρκικου στρατού
2. Βίντεο ντοκουμέντο: Έλληνες ψαράδες σώζουν μετανάστες που εγκαταλείπουν οι Τούρκοι στη θάλασσα
3. Ερντογάν: Εκτοξεύσαμε τον "Τυφώνα" και οι Έλληνες ανησυχούν μη χτυπήσει την Αθήνα
4. Ολικός φράχτης στον Έβρο μήκους 140 χιλιομέτρων

Περικλής Νεάρχου, Η επέκταση του Casus Belli νότια της Κρήτης και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Καταργεί de facto το Τουρκολιβυκό μνημόνιο μια κίνηση της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια γύρω από την Κρήτη και εκεί οφείλεται και η Τουρκική αντίδραση δηλώνει ο πρέσβης επί τιμή, Κύριος Περικλής Νεάρχου

Κρεσέντο απειλών σε θάλασσα και αέρα από Ερντογάν και Ακάρ | Καλημέρα | 08/01/2023

 
1. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται
2. Κρεσέντο απειλών σε θάλασσα και αέρα από Ερντογάν και Ακάρ

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Συρίγου | Τώρα μαζί 08/01/2023 | OPEN TV

 

1. Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Συρίγου
2. Τ. Ζαμπάς και Κ. Ιατρίδης για τη δήλωση Συρίγου, τις κινήσεις Ερντογάν και τις παραβιάσεις

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Καλίν: Η Ελλάδα παραβιάζει τα σύνορα μας

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έβαλε στο κάδρο τον Μάϊο ως τον μήνα εκλογών.