Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Αλέκος Φασιανός: Επισκέψιμο το ατελιέ στην Κέα


Ο Αλέκος Φασιανός έξω από το παντοπωλείο «Η Καρθαία», το 1987. Kea – Courtesy Alekos Fassianos Estate. [Μαρία Καραβία].

Μάρω Βασιλειάδου 

Αυτή είναι μια ιστορία που ξεκινάει τη δεκαετία του ’60, σε μια Ελλάδα ακόμη παρθένα και γοητευτική, που έμοιαζε με τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. 

Μάχη της Μαντινείας: Η λοξή φάλαγγα που νίκησε Αθηναίους και Σπαρτιάτες


Σαν σήμερα, το 362 π.Χ., ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας. Τραυματίζεται όμως θανάσιμα.

Γιάννης Μαρκόπουλος, άστρα και ποντιακή μουσική: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στις εκδηλώσεις πολιτισμού «Αγία Μαρίνα 2023»


(Πηγή: facebook.com/digenis.akritas.lefkovrisis)

Διοργανώνει ο Ιστορικός & Λαογραφικός Σύλλογος «Διγενής Ακρίτας» Λευκόβρυσης, στην Κοζάνη

Ένα όραμα για τον Ελληνισμό του 21ου αιώνα


Η Ελλάδα έχει μια ιστορική ευκαιρία να πετάξει τη μικροελλαδική νοοτροπία και να την υποκαταστήσει με ένα δικό της άνοιγμα στον κόσμο.

Αλέξανδρος Δρίβας, Αρθρογράφος

Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ - Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

Ο Βρετανός πρέσβης δικαιολογεί την εισβολή και την κατοχή


του Άριστου Μιχαηλίδη 

Μιλούσε στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο ο Βρετανός πρέσβης Ιρφάν Σιντίκ, σε συγκέντρωση Βρετανών που κατοικούν στα κατεχόμενα, και αναστάτωσε τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, που ζήτησε το κεφάλι του διότι τόλμησε να πει ότι η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής ήταν «αρπαγή γης».

Η Άγκυρα τα …βλέπει όλα “μέλι γάλα” στο Αιγαίο: Αλλά αφήνει έξω από τα προβλήματα που δημιουργεί την κατοχή της Κύπρου, ομιλεί πάλι για “δύο κράτη”


Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, Zeki Aktürk. Φωτογραφία από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας

Ο νέος εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ζεκί Ακτούρκ επιχείρησε χθες να αφήσει έξω από τα ελληνοτουρκικά θέματα την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, τονίζοντας ότι “το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Απαντά ο Πρόεδρος για μη συμπερίληψη της Κύπρου στους χάρτες ΝΑΤΟ: Υπήρξε αντίδραση


Για την επικείμενη μετάβασή του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο γεύματος που παρακάθισε με τη ΣΕΚ, τονίζοντας ότι: «το πρωί υπήρξε μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της μετάβασης του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη.

«eVA – 23»: Oι ελληνικές ΕΔ στην πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία [pics]


Από την Δευτέρα 03 έως την Τετάρτη 05 Ιουλίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «enhanced Vigilance Activities eVA – 23», που πραγματοποιήθηκε στο Novo Selo Training Area (NSTA) της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ΕΔ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr : Τα πανίσχυρα Ισραηλινά Rampage και Spice «εκτοξεύουν» την ΠΑ – Έγκριση και για τον «φονικό» IRIS T/ΑΙΜ-2000


Ο Rampage ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως όπλο του πυροβολικού αλλά οι Ισραηλινοί το εξέλιξαν σε ένα ‘’φονικό’’ εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα μαχητικά τους

Κώστας Σαρικάς

Ερχονται τον Δεκέμβριο οι νέες τορπίλες των υποβρυχίων


Τον Δεκέμβριο αναμένονται στην Ελλάδα οι πρώτες τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, τα πιο σύγχρονα του Πολεμικού Ναυτικού

Σταύρος Ιωαννίδης

Ελληνοτουρκικά: Έρχονται ελληνικά υποβρύχια με βαλλιστικούς;


Η Αθήνα εξετάζει όλες τις επιλογές, ακόμα και αυτή των Type 218.

Διονύσης Αντωνέλλος

LITTORAL COMBAT SHIP PROGRAM


ΙΣΤΟΡΙΑ

Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά την επίθεση της Al Qaeda (11/9), το Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να προβεί στην σχεδίαση και την κατασκευή μίας νέας κλάσης με σκοπό τόσο την αντικατάσταση των φρεγατών  Oliver Hazard Perry , οι οποίες τέθηκαν εκτός ενεργούς υπηρεσίας ην επόμενη δεκαετία, αλλά και την αντιμετώπιση της νέας απειλής που θα καλούνταν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Αμερικανικό Ναυτικό: $ 8-10 εκ ανά πλοίο είναι το εκτιμώμενο κόστος επισκευής του προβληματικού συστήματος εναλλαγής της πρόωσης των LCS κλάσης «Freedom»


Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής αμυντικής ιστοσελίδας «Breaking Defense» το εκτιμώμενο κόστος διόρθωσης του προβλήματος στο σύστημα εναλλαγής της πρόωσης των πλοίων τύπου LCS (Littoral Combat Ships) κλάσης «Freedom» ανέρχεται στα $ 8-10 εκατομμύρια ανά πλοίο, κόστος το οποίο θα επιβαρυνθούν το Αμερικανικό Ναυτικό και η Lockheed Martin κατά 50% κάθε μέρος. 

ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ εισαγωγής… LCS για το Πολεμικό Ναυτικό; Προς τι η σιγή ασυρμάτου;


Κι ενώ είναι νωπές οι εντυπώσεις αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, στις οποίες υπήρξαν πολλά “γκρίζα σημεία” που χρήζουν διερεύνησης και διευκρίνησης, διαρκώς αυξάνονται οι ενδείξεις και οι πληροφορίες, ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακινείται εκ νέου ζήτημα απόκτησης κορβετών LCS (Littoral Combat Ships), πλοία τα οποία έχει αποφασίσει να αποσύρει το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy).

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη για Εθνική Άμυνα και Εξωτερική Πολιτική


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενδιαφέρουσες αν και περιορισμένες σε ανάλυση ως περιεκτικές, ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού στην ομιλία του κατά την συζήτηση στην Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβερνήσεως.

Έρχεται το Πολυνομοσχέδιο: σε δημόσια διαβούλευση από βδομάδα - τι περιλαμβάνει αναλυτικά


Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πολυνομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Θα ενσωματώνει τα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2024, δημοσιονομικού κόστους περίπου 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της νέας τρίμηνης επέκτασης του market pass έως το τέλος Οκτωβρίου.

Μητσοτάκης: Θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, ελικόπτερα και μέσα για την Πυροσβεστική (video)


Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για το τρίτο Υπουργείο κατά σειρά που επισκέπτεται μετά την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του Πρωθυπουργού.

Ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα ή αγοράζει χρόνο πριν αρχίσει να απειλεί ξανά;


Η νηνεμία των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνεπάγεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέχασε τη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τις νέο-οθωμανικές κορώνες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι προς στιγμή έχει θάψει το τσεκούρι του πολέμου. Όμως, ως πότε;

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι γερές βάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ ανάχωμα στην «σφήνα» της Τουρκίας


Νίκος Μελέτης

Το μήνυμα ότι οι Ελληνοϊσραηλινές σχέσεις βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο που δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες ούτε από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, έστειλαν από την Αθήνα οι υπουργοί εξωτερικών των δυο χωρών Γ. Γεραπετρίτης και Ε. Κοέν ο οποίος μάλιστα ήταν ο πρώτος ξένος υπουργός εξωτερικών που επισκέπτεται την Αθήνα μετά τις εκλογές.

FAZ: Τι συνέβη στο πλοίο ανοιχτά της Πύλου πριν βυθιστεί


Στο ναυάγιο αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες κατά της ελληνικής ακτοφυλακής. Ανεξάρτητη έρευνα ζητούν ευρωβουλευτές. Οι δηλώσεις της Ίλβα Γιόχανσον για ανοιχτά ερωτήματα και οι παλινωδίες του λιμενικού.

Ολλανδία: Με κατάρρευση κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός - Διαφωνούν στο μεταναστευτικό


Η σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού της Ολλανδίας κινδυνεύει, καθώς τα κόμματα που τον απαρτίζουν δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να περιοριστεί η μετανάστευση, με τις συνομιλίες να αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο.

Ο Ερντογάν υπόσχεται να πάρει την "καλύτερη απόφαση" αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Η Τουρκία θα λάβει "την καλύτερη απόφαση" αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Δηλώσεις από τις ΗΠΑ για την πώληση F-16 στην Τουρκία- τουρκικός Τύπος


Ιούλιος 7, 2023. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται λόγω της άρνησης της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το θέμα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα θέματα της κρίσης.

Σάουλι Νιινίστο: Η ένταξη της Φινλανδίας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ


Λίγες ημέρες πριν λάβει για πρώτη φορά μέρος,ως αρχηγός κράτους μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας, στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας,  ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  “Le Monde” χαρακτηρίζει το γεγονός «μεγάλη στιγμή» για τη χώρα του, θεωρεί ότι μετά τα τελευταία συμβάντα στη Ρωσία ο πρόεδρος Πούτιν είναι αποδυναμωμένος, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση και τάσσεται υπέρ της ταχείας προσχώρησης και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Η Μόσχα θα παρακολουθήσει «από πολύ κοντά» τις συνομιλίες Ζελένσκι – Ερντογάν στην Τουρκία


Ο Πεσκόφ δήλωσε πως ο Πούτιν μπορεί να έχει σύντομα συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο

Στόλτενμπεργκ για σύνοδο του ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι ξανά η ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία εν όψει της ερχόμενης συνόδου κορυφής.

Τι είναι Εθνικισμός και Πατριωτισμός;


Τι είναι Εθνικισμός και Πατριωτισμός;

Γ. Καραμπελιάς: Τι συμβαίνει στη Γαλλία; (βίντεο)


Συνέντευξη του Γ. Καραμπελιά στον Γιάννη Κολλάτο στο Θεσσαλία TV.

Γρίβας Κωνσταντίνος: Οι Δούρειοι Ίπποι θέλουν την εξόντωση της Ελλάδας / Ενημέρωση & Σκέψη


Γρίβας Κωνσταντίνος: Οι Δούρειοι Ίπποι θέλουν την εξόντωση της Ελλάδας.

Έχουμε διδαχτεί από αυτά που έγιναν στη Γαλλία;


Έχουμε διδαχτεί από αυτά που έγιναν στη Γαλλία;

Τουρκικά παζάρια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

1. Ζελένσκι: Ευρωπαϊκό τουρ σε αναζήτηση υποστήριξης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
2. Ουκρανία: Νέα προέλαση των ουκρανών στο Μπαχμούτ
3. Τουρκικά παζάρια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στην Κύπρο ο Δένδιας: Επίσκεψη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 07/07/2023 | OPEN TV


1. Στην Κύπρο ο Δένδιας: Επίσκεψη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ
2. Άγκυρα: Επιμένει στο βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
3. Πριγκόζιν: Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ταπείνωσης του από τη Μόσχα
4. Στην Άγκυρα ο Ζελένσκι – Συνάντηση με Ερντογάν
5. Γερμανικά ΜΜΕ: Η Τουρκία βάζει συνεχώς εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας

Ο Δημήτρης Καιρίδης στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή στον Real 97.8 (06.07.2023)


Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ Β1 ΑΘΗΝΩΝ.

Οι Τούρκοι επαναφέρουν την "Γαλάζια Πατρίδα" λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν | Σήμερα | 07/07/2023


1. Ο Ερντογάν στοχοποιεί Ιμάμογλου και Γιαβάς
2. Υπ. Άμυνας Τουρκίας: "Το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας"
3. Σκληρό παζάρι Ερντογάν για τη Σουηδία με στόχο και τα F-16
4. Μητσοτάκης: Παρέπεμψε στην Χάγη για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία 
5. Οι Τούρκοι επαναφέρουν την "Γαλάζια Πατρίδα" λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Λουκασένκο: Ο Πριγκοζίν δεν είναι πλέον στη Λευκορωσία, επιστρέφει στη Ρωσία


1. Λουκασένκο: Ο Πριγκοζίν δεν είναι πλέον στη Λευκορωσία, επιστρέφει στη Ρωσία
2. Συνάντηση Ερντογάν - Ζελένσκι στην Κωσταντινούπολη για τη συμφωνία σιτηρών
3. Σουηδία: Εξετάζει την απαγόρευση καύσης του Κορανίου