Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Δηλώσεις από τις ΗΠΑ για την πώληση F-16 στην Τουρκία- τουρκικός Τύπος


Ιούλιος 7, 2023. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Καθώς οι εντάσεις συνεχίζονται λόγω της άρνησης της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το θέμα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα θέματα της κρίσης.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η αμερικανική κυβέρνηση αύξησε την υποστήριξή της προς τη Σουηδία και την πίεση στην Τουρκία πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα. Συγχρόνως, μια αξιοσημείωτη δήλωση ήρθε από τις ΗΠΑ για την κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο δημοσιογράφος Μπεγκούμ Ντονμέζ Ερσόζ  από την τουρκική έκδοση της Φωνής της Αμερικής, ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό γίνεται λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο ‘Punchbowl’ σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο ΜακΚόνελ δήλωσε ότι υποστήριξε τη γνώμη του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, σχετικά με την πώληση F-16 στην Τουρκία και είπε: «Είμαι ένας από αυτούς που δεν είναι υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία μέχρι να γίνει μέλος (του ΝΑΤΟ) η Σουηδία», είπε.

Ενώ η ρωσική κατοχή της Ουκρανίας συνεχίζεται, είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση Μπάιντεν να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό μετά τη Φινλανδία. 

Κρίσιμες προσωπικότητες όπως ο Μενέντεζ, που βρίσκονται στις αρμόδιες επιτροπές της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου των ΗΠΑ, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Άνω Βουλής της Γερουσίας, περιμένουν ένα μήνυμα για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ώστε η πώληση των F-16 προς την Τουρκία να μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

Εκτός από την Τουρκία, η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Βουδαπέστη έδωσε το μήνυμα ότι δεν θα παρατείνει την ίδια τη διαδικασία ύστερα από ένα θετικό βήμα από την Άγκυρα στο θέμα αυτό.

Ο γερουσιαστής  Τζιμ Ρις, ένα ανώτερο Ρεπουμπλικανό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, μπλόκαρε τις πωλήσεις νέων όπλων στην Ουγγαρία τον περασμένο μήνα με το σκεπτικό ότι η χώρα αυτή δεν είχε ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ υποστήριξε επίσης αυτό το βήμα του Τζιμ Ρις.

 «Με αυτό το βήμα, ο Ρις άσκησε κατάλληλα την εξουσία του Κογκρέσου για την πώληση όπλων. Εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία κάνουν το σωστό στο Βίλνιους, όλα μπορούν να επιλυθούν», είπε.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου