Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Δημήτριος Μάξιμος (1873 – 1955)

Τραπεζίτης και πολιτικός από την Πάτρα, που διατέλεσε πρωθυπουργός επί οκτάμηνο στα κρίσιμα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου. Ιδιοκτησίας του ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, που στεγάζει τον εκάστοτε πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Ο Δημήτριος Μάξιμος γεννήθηκε το 1873 στην αχαϊκή πρωτεύουσα και ήταν γιος του Επαμεινώνδα Μάξιμου, με καταγωγή από τη Χίο, και της Ασπασίας Λόντου, της γνωστής οικογενείας των προυχόντων του '21. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα (1891) και παράλληλα ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΓΔΜ: Αποχωρεί το VMRO από τη συζήτηση στη Βουλή

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχωρεί από τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο, οδηγώντας εκτός απροόπτου σε ναυάγιο την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι στιγμής, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία, αφού η αντιπολίτευση παραμένει σταθερή στις θέσεις της.

Τα βλέμματα στραμμένα στην ΑΟΖ της Κύπρου - Το Barbaros δυτικά της Πάφου - ΦΩΤΟ

Στην περιοχή 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δυτικά της Πάφου, που δέσμευσε παράνομα η Υδρογραφική Υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, βρίσκεται εδώ και περίπου δυο ώρες, το τουρκικό ερευνητικό Barbaros.

Όπως έγραψε το OnAlert η παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους θα τεθεί σε ισχύ από αύριο 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει την 1η Φεβρουαρίου 2019. Η περιοχή που δεσμεύτηκε βρίσκεται στο σταυροδρόμι όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου και εφάπτεται στα όρια των διεκδικήσεων της Τουρκίας, με βάση την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παραίτηση Κοτζιά: «Ένα βήμα πριν από τις πρόωρες εκλογές η Ελλάδα» σύμφωνα με τους Σκοπιανούς

Το ενδιαφέρον των Σκοπιανών ΜΜΕ, μονοπωλεί, όπως ήταν φυσικό, η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, καθώς ως υπουργός Εξωτερικών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βρίσκεται πλέον στον αέρα.
Την ώρα που η συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές εξελίσσεται σε «θρίλερ», η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Η παραίτηση Κοτζιά είναι πρώτο θέμα σε όλα τα σκοπιανά Μέσα, τα οποία κάνουν λόγο ακόμα και για πρόωρες εκλογές στη χώρα μας που ενδεχομένως θα βάλουν «μπουρλότο» στη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού ο Κοτζιάς υπήρξε ένας από τους «πρωτεργάτες» στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας -Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά(Βίντεο)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην κυβέρνηση, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.
Η παραίτηση του κ. Κοτζιά έγινε αμέσως δεκτή και την θέση του ΥΠΕΞ αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός:
«Πριν από λίγο και πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του αυτά τα 3,5 χρόνια για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.