Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Αριστοτέλης: Tο Ελληνικό γένος θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο

Ο Αριστοτέλης, o μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, γεννήθηκε το 384 π.Χ. στην αρχαία πόλη των Σταγείρων και πέθανε το 322 π.Χ. Οι φιλοσοφικές του σκέψεις και ιδέες έχουν μεγάλη επίδραση στην ανθρωπότητα, την εκπαίδευση και τον σύγχρονο δυτικό τρόπο σκέψης. Ο Αριστοτέλης θεωρείται ο δημιουργός της λογικής σκέψης.
Ο Αριστοτέλης έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα και μητέρα και την κηδεμονία του ανέλαβε ο φίλος του πατέρα του, Πρόξενος, που ήταν εγκαταστημένος στον Αταρνέα της μικρασιατικής Αιολίδας, απέναντι από τη Λέσβο. Ο Πρόξενος, φρόντισε τον Αριστοτέλη σαν δικό του παιδί και τον έστειλε στην Αθήνα σε ηλικία 17 ετών για να γίνει μαθητής του Πλάτωνα.

Πολεμικές δηλώσεις από Ουάσινγκτον: «Η Τουρκία είναι η υπ’ αριθμόν 1 απειλή στην Μεσόγειο» – Προάγγελος γεωπολιτικών ανακατατάξεων

Όταν think tank σαν το American Enterprise Institute (καθορίζει την πολιτική των ΗΠΑ) θεωρεί την Τουρκία τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο, τότε ο κόσμος «αναποδογύρισε”, και έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις.  
Πραγματικά συνταρακτικές δηλώσεις έχουμε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού από πρώην αξιωματούχους του Πενταγώνου για τις κινήσεις Ερντογάν σε Κύπρο και Α.Μεσόγειο που υποδεικνύουν «οθωμανικά σχέδια», καθιστώντας την Τουρκία την υπαρθμ 1 απειλή.      

Ποιοι επένδυσαν στο κυπριακό ομόλογο

Νέο ομόλογο αναφοράς σταθερού επιτοκίου ύψους €1.5 δισ., με ημερομηνία λήξης στις 25 Σεπτεμβρίου 2028 εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου. Τον τρόπο επενδυτικής κατανομής του 10ετούς ομολόγου, τόσο ως προς τη γεωγραφική προέλευση, όσο και ως προς την κατηγορία επενδυτών, ανακοίνωσε το  Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι το ονομαστικό επιτόκιο και η απόδοση επαναγοράς έχουν καθοριστεί στο 2,375% και 2,40% αντιστοίχως, δηλαδή +143.5 μονάδες βάσεως πάνω από την τιμή αναφοράς mid-swaps και +192.5 μονάδες βάσεως πάνω από το γερμανικό ομόλογο λήξεως 28 Αυγούστου.

Σκόπια: Πρόσω ολοταχώς για το δημοψήφισμα – Απορρίφθηκαν και οι τελευταίες προσφυγές

Το Συνταγματικό Δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε σήμερα 19 Σεπτεμβρίου τις προσφυγές που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της απόφασης της Βουλής της χώρας σχετικά με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.
Τις προσφυγές είχαν καταθέσει ένα εξωκοινοβουλευτικό αριστερό κόμμα, μία εθνικιστική πολιτική οργάνωση και ένας ιδιώτης. Πλέον, με την απόρριψη των προσφυγών από το Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία ήταν αναμενόμενη, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Τουρκία ως τεχνητό νησί γενοκτονίας

Του Ν. Λυγερού

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία αφού δεν κατάφερε να κατακτήσει την Κεντρική Ευρώπη μετά από δύο πολιορκίες της Βιέννης, προσπάθησε να εγκατασταθεί στα Βαλκάνια. Όταν όμως είδε ότι και αυτή η προσπάθεια απέτυχε λόγω της αντίστασης των χριστιανικών πληθυσμών, αποφάσισε να επικεντρωθεί πλέον στην Μικρά Ασία και ειδικά στην Τουρκία. Γεωπολιτικά αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να κάνει χρήση της γενοκτονίας για να ξεμπερδέψει με τους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής. Όμως για να γίνει αυτό έπρεπε να τους αφανίσει δίχως να υπάρχει πλαίσιο ενημέρωσης από τα ξένα κράτη και ειδικά τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Κορέα, Δημοκρατία και Δικτατορία

Του Ν. Λυγερού

Η νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Νότιας Κορέας και του Δικτάτορα της Βόρειας, αποτελεί ένα νέο βήμα σε αυτή την προσπάθεια διόρθωσης σχέσεων που παραμένουν πολύπλοκες και παράλογες από την εποχή του πολέμου στην Χερσόνησο. Βλέπουμε την αιώνια προσπάθεια και ταυτόχρονα αντιπαράθεση της Δημοκρατίας και της Δικτατορίας. Επειδή τα μαλακά συστήματα πάντα δυσκολεύονται με τα σκληρά συστήματα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στις εκτιμήσεις μας. Σίγουρα η Νότια Κορέα θέλει περισσότερη ασφάλεια.