Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776 την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο πατέρας του Αντώνιος - Μαρία καταγόταν από οικογένεια ευγενών, καθώς ένας από τους πρόγονούς του είχε λάβει τον τίτλο του Κόμη από τον Δούκα της Σαβοΐας Κάρολο Εμμανουήλ τον Β'.
Ο τίτλος εισήχθη στη «Χρυσή Βίβλο» (Libro d' Oro) των ευγενών της Κέρκυρας το 1679 και έλκει την καταγωγή του από το ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής, το σημερινό Κόπερ της Σλοβενίας. Η οικογένεια της μητέρας του Διαμαντίνας (Αδαμαντίας) Γονέμη, ήταν επίσης εγγεγραμμένη στη «Χρυσή Βίβλο» από το 1606.

«Τορπίλη» Ιβάνοφ στο Σκοπιανό: Ιστορική αυτοκτονία οι Πρέσπες – Μην πάτε στο δημοψήφισμα

ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΑΕΦ Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ
Γκιόργκι Ιβάνοφ | Σκοπιανό | δημοψήφισμα Σκόπια: Στα άκρα οδηγείται πλέον η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο των Σκοπίων και την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, μετά και την έκκληση που απεύθυνε την Πέμπτη (27/09/2018) ο Γκιόργκι Ιβάνοφ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στους πολίτες της χώρας του να μην προσέλθουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, που οδηγεί σε αλλαγή του ονόματος.

Κατρακυλά ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης για την Τουρκία - Αναστέλλει προσωρινά την παραγωγή της μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία στη χώρα

Η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία σημείωσε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μία δεκαετία, καταγράφοντας βουτιά κατά 15,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση καθώς η αναδυόμενη οικονομία με εντυπωσιακές κάποτε επιδόσεις δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση με τη λίρα.
Σε μια ακόμα ένδειξη των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία Tofas ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο στην Μπούρσα (Προύσα) για εννέα ημέρες τον Οκτώβριο, λόγω της συρρίκνωσης της εγχώριας αγοράς, οδηγώντας τη μετοχής της σε βουτιά 5%.

Οι μονογραφές του Υπεν

Του Ν. Λυγερού

Ένα σημαντικό βήμα γίνεται τώρα με την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μονογράψει τις συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το θαλάσσιο οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο που αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, για τις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά Κρήτης και Δυτικά Κρήτης που αφορά την κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια. Με αυτόν τον τρόπο ο Υπουργός ενεργοποιεί ένα θαλάσσιο οικόπεδο του πρώτου διαγωνισμού που άρχισε το 2014 και

Δεν σταματούν οι τριβές στα Σκόπια

Του Ν. Λυγερού

Τώρα που μπήκαμε στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια ενώ όλα ήταν ξεκάθαρα για το θέμα της αποδοχής αφού είναι υποτίθεται η τελευταία ευκαιρία για το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξαφνικά έχουμε εσωτερικές τριβές ακόμα και μέσα στο μέτωπο των φανατικών του Προσυμφώνου διότι οι μεν θεωρούν ότι ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο κι οι άλλοι ότι τον έχει η Βουλή κι ας μην είναι ευχαριστημένος ο λαός. Έτσι το Δημοψήφισμα είναι ουσιαστικό και για άλλους μόνο συμβουλευτικό. Δίχως να ξεχάσουμε το θέμα της αποχής που μπορεί να εκφυλίσει