Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Ν. Σταμπολίδης: «Σημασία έχει η στρατηγική (και) για τον Επικούριο Απόλλωνα»


Εκδήλωση της οριστικής επανένωσης του "θραύσματος Fagan" στο Μουσείο Ακρόπολης, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022. Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Νίκος Σταμπολίδης. [Credit: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ/EUROKINISSI]

Η δήλωση του περί ‘’ανταλλαγής’’ της ζωφόρου του Επικούριου Απόλλωνα με τα γλυπτά του Παρθενώνα προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα προκάλεσε αντιδράσεις. Πολίτες, φορείς και σύλλογοι της Ηλείας διαμαρτυρήθηκαν και έστω και έτσι, επέστρεψε ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για την διεκδίκηση της επιστροφής της στην χώρα μας.

Το ελληνικό Υποβρύχιο Δελφίν και η παγκόσμια πρωτιά εκτόξευσης τορπίλης


Σαν σήμερα, στις 9 Δεκεμβρίου 1912, Το υποβρύχιο «Δελφίν»,  επιτίθεται με τορπίλες κατά τουρκικού θωρηκτού. Είναι η πρώτη αναφερόμενη στην παγκόσμια ναυτική ιστορία επιχείρηση υποβρυχίου με τορπίλη.

Το Ελληνικό υποβρύχιο “Δελφίν Ι”, υπήρξε το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του Ελληνικού στόλου, που διεκδίκησε μια παγκόσμια πρωτιά. Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που, με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στέφανο Παπαρρηγόπουλο, εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζιτιέ» (Medjidieh), στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

«Δεν φοβάμαι τον θάνατο, έχω δώσει όρκο στη σημαία πατέρα» – Η «ατέλειωτη νύχτα» για τους γονείς του ήρωα Υποσμηναγού Τουρούτσικα


Του Κώστα Σαρικά

Δύο μαχητικά F-4 Phantom, σαν αυτά που λάτρευε ο Μάριος, θα πετάξουν το πρωί της Κυριακής πάνω από την γενέτειρα του Τρίπολη προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον Υποσμηναγό Τουρούτσικα που έφυγε για πάντα στις 30 Ιανουαρίου 2023 μέσα στο θρυλικό αεροσκάφος, μαζί με τον συνάδελφο του Σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη. Τέσσερις ιπτάμενοι της 338 Πολεμικής Μοίρας «ΑΡΗΣ» με τους κινητήρες των αεροσκαφών σε πλήρη μετάκαυση θα στείλουν το δικό τους μήνυμα στα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας που λείπουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο από τη Μοίρα.

Η τουρκική αναθεώρηση των συνόρων και η ελληνική αναθεώρηση της λογικής

Oθωμανικό καρότο και μαστίγιο


Γιάννης Παπαδάτος 

Για την Τουρκία οι σχέσεις με την Ελλάδα αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο των σχέσεών της με τη Δύση, αλλά και ένα αυτόνομο εθνικό κεφάλαιο ιδιαίτερα υψηλής βαρύτητας και συμβολισμών.

Είναι αδύνατον να κατανοήσουμε τις σχέσεις με τον γείτονα στον παρόντα χρόνο αν δεν μας γίνει κτήμα ότι για τους Τούρκους η Λωζάννη ήταν μια «μεταβατική, προσωρινή» συμφωνία, ένα «αναγκαίο κακό» επιβεβλημένο από τη διεθνή συγκυρία, που κάποια στιγμή στο μέλλον πρέπει να ανατραπεί. Ακόμη και η περίφημη συμφωνία Βενιζέλου-Ατατούρκ του 1930 δεν ήταν τόσο «αθώα» όσο φαίνεται. Επρόκειτο για μια λυκοσυμμαχία απέναντι στη φασιστική Ιταλία, που διεκδίκησε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εδάφη της Μικράς Ασίας, κατείχε τα Δωδεκάνησα και ξεκίνησε την επίθεσή της στην Ελλάδα όχι το 1940, αλλά το 1923, με το βομβαρδισμό της Κέρκυρας.

Στο δια ταύτα της διακήρυξης των Αθηνών

 

ATHENS, GREECE - DECEMBER 07: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) meets with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis in Athens, Greece on December 07, 2023. (Photo by Mustafa Kamaci/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images
 

Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα – Δημοσίευμα αναφέρεται σε στρατηγική μετεγκατάστασης τους


Φρίξος Δαλίτης 

Αναφορές περί σχεδίου μεταφοράς Παλαιστινίων προσφύγων στα κατεχόμενα κάνει δημοσίευμα στα κατεχόμενα, με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρακολουθούν το θέμα. Μέχρι στιγμής πάντως, όμως μας λέχθηκε αρμοδίως από κυβερνητικής πλευράς δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση ή σχέδιο από τουρκικής πλευράς.

Πέραν αυτού, υποδεικνύεται από αρμόδιες πηγές ότι ούτε από πλευράς Παλαιστινίων θα ήταν αποδεχτό κάτι τέτοιο, αλλά και γενικότερα από αραβικής πλευράς δεν θα γινόταν δεκτό ένα σχέδιο που θα προέβλεπε μεταφορά των Παλαιστινίων από την Γάζα σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή διότι αυτό θα σήμαινε εγκατάλειψη της γης τους. Πόσω δε μάλλον στα κατεχόμενα ή σε κουρδικές περιοχές, όπως γίνεται αναφορά στο εν λόγω δημοσίευμα.

ΠτΔ: Εξέφρασε στον Γκουτέρες ετοιμότητα για άμεση έναρξη συνομιλιών


Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για άμεση έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μετά την ανακοίνωση της προσωπικότητας που έχει επιλεγεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως θεωρεί ότι με τον νέο χρόνο, αμέσως μετά από την ανακοίνωση του ΓΓ, η απεσταλμένη θα επισκεφθεί την Κύπρο

O Πρόεδρος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο των εγκαινίων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων Κοίλης, στην Πάφο.

Τσετίγκαγια – Πύλα – Άγιος Δομέτιος: Η αρχή του τέλους της νεκρής ζώνης;


Γράφει ο Δρ. Πέτρος Σαββίδης

Ακόμη και στον πλέον αδαή κρατικό αξιωματούχο δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι στόχος της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος το τελευταίο διάστημα, είναι η αμφισβήτηση της ακεραιότητας της νεκρής ζώνης, μέσω ντε φάκτο διεκδικήσεων επί του εδάφους που σταδιακά κλιμακώνονται. Αντί, όμως, η Κυπριακή Κυβέρνηση να διεκδικεί με αποφασιστικότητα και να υπερασπίζεται με αυστηρότητα τα δικαιώματά της χωρίς συμβιβασμούς, εμφανίζεται σήμερα να χειραγωγείται, όχι μόνο από την Τουρκία και το ψευδοκράτος αλλά και την ίδια την UNFICYP.

Εθνική Φρουρά: Εντυπωσιακά πλάνα από τη συνεκπαίδευση αλεξιπτωτιστών Ελλάδας και Κύπρου


Την Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης ανάμεσα στην Εθνική Φρουρά (ΕΦ) και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό άλμα στατικού ιμάντα.

Ασβεστη η φλόγα στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους: Επίσκεψη σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στο Στρατόπεδο «Παπάγου»


Οι σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ». ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΕΘΑ/STR

Μετά τους σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, οι σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) επισκέφθηκαν, χθες Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».

Τί είναι η Βάση Υποστήριξης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων που εγκαινιάστηκε


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τα εγκαίνια της Βάσης Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (BYMEE) στο στρατόπεδο ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΙΝΣΚΗ, πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Το έργο ολοκληρώθηκε σε διάστημα 2,5 ετών και περιλαμβάνει συγκρότημα κτιριακών εγκαταστάσεων, λιμενικών υποδομών και συνεργείων επιχειρησιακής υποστηρίξεως.

Πρόσω ολοταχώς για τουλάχιστον έξι ελαφρώς μεταχειρισμένες (με λίγα μίλια) αμερικανικές LCS


Πρόσω ολοταχώς για τουλάχιστον έξι ελαφρώς μεταχειρισμένες (με λίγα μίλια) αμερικανικές LCS

 ...γνωρίζουν κάτι παραπάνω από τους μιντιακούς δοσμένους νεκροθάφτες των LCS.

SPIKE NLOS: Επίσημη ολοκλήρωση στα νέα Apache ΑΗ-64Ε


Ένα ακόμη οπλικό σύστημα ολοκληρώνεται και πιστοποιείται στα αμερικανικά ελικόπτερα Apache ΑΗ-64Ε. 

SARωσε το ελικόπτερο AW-139 ως επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Μεσόγειο: Η τύχη του πολύτιμου Super Puma


Τύπος του AW-139 έχει επιλεγεί και από τις ΗΠΑ ενώ πληροφορίες λένε ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά των ελικοπτέρων που έχουν επιλεγεί θα είναι ίδια με εκείνα της Αμερικής. Πηγή εικόνων: Leonardo

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

H έρευνα- διάσωση δεν έχει μόνο ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αποτελεί μια εθνική αρμοδιότητα πάνω στην οποία έχουν φανεί οι προθέσεις της γείτονος αλλά και οι ανάγκες που δεν σταματούν.

Ρούτε σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα»


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Χάγη με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους ήταν η ατζέντα του προσεχούς ευρωπαϊκού Συμβουλίου που περιλαμβάνει την Ουκρανία, την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και την προσαρμογή που πρέπει να γίνει και τα θέματα της διεύρυνσης. «Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς» είπε ο πρωθυπουργός.

Η ΕΥΠ στις έρευνες για τα δίκτυα των χούλιγκανς: Σημαντικά ευρήματα στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.


Την εμπλοκή της ΕΥΠ στις έρευνες για τα δίκτυα των χούλιγκανς σηματοδοτεί η παρουσία του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστολή Δεμίρη στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας που θα ανακοινωθούν την Δευτέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. 

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για τον αστυνομικό: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Νέο ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του 31χρονου αστυνομικού που τραυματίστηκε στα επεισόδια στον Ρέντη, εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Από τις 28 Ιανουαρίου τα Σκόπια θα έχουν Αλβανό πρωθυπουργό


Δεκέμβριος 9, 2023. Ελλάδα.

Τέτοβο.

Το κεντρικό προεδρείο της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ένταξη (DUI) σε συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος αποφάσισε ότι ο σημερινός πρόεδρος της Συνέλευσης, Ταλάτ Τζαφέρι, θα είναι ο υπηρεσιακός πρόεδρος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από τις 28 Ιανουαρίου ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Φραγκογιάννης: Προς όφελός μας μια ήρεμη και γόνιμη γειτονία με την Τουρκία


Στα δεδομένα που οδήγησαν στην υπογραφή 15 συμφωνιών της Θετικής Ατζέντας στο πλαίσιο της 5ης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και στα οφέλη που προκύπτουν από σημαντικές συμφωνίες αναφέρεται σε άρθρο του με τίτλο “Μια Γέφυρα με ουσιαστική και συμβολική αξία”, σήμερα, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο Ερντογάν ξέρει ότι τα «αδέρφια» μοιράζονται τις περιουσίες τους


Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί αναμφισβήτητα μία θετική εξέλιξη. Από το να... κυνηγάμε το Ουρούτς Ρέις και να ακούμε τα τραγούδια του Ερντογάν ότι θα έρθει βράδυ, προφανώς και είναι καλύτερα να συζητάμε πολιτισμένα και να οικοδούμε με καλές προθέσεις τις διμερείς μας σχέσεις.

Ερντογάν: Ήλθον, είδον και;* Οι πολλές διαφωνίες… ενώ αναζητούνται συμφωνίες


Ήλθε, άκουσε, μίλησε και απήλθε. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε λίγα κατά τις επίσημες δηλώσεις του και ας ξεκινήσουμε με αυτές. Διαφωνώ με όσα είπε για τον καταυλισμό προσφύγων στο Λαύριο. Ουσιαστικά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, εννοώντας τους Κούρδους. Ενώ η Χαμάς κατά τον Ερντογάν είναι απελευθερωτικό κίνημα!

Οι Τούρκοι βάζουν στα drone τους κάμερες που ανιχνεύουν ανθρώπους από 20 χιλιόμετρα και τανκς από 80 χιλιόμετρα;

O Αχμέτ Ακιόλ υποστήριξε το σύστημα ASELFLIR-500 «μπορεί να ανιχνεύει ανθρώπους σε πάνω από 20 χιλιόμετρα».

Διονύσης Αντωνέλλος

Επταήμερη βίζα σε Τούρκους πολίτες για 10 ελληνικά νησιά - «Συνεχίζονται οι επαφές για τις υποδομές», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Δήλωση πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κεσελί, σχετικά με την εφαρμογή της ολιγοήμερης βίζας που θα χορηγείται σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να επισκέπτονται για διακοπές τα ελληνικά νησιά.

“Φιλίες” με την Τουρκία… Τα νησιά και τα μάτια μας, πάντα με ΣΤΡΑΤΟ επάνω


Είναι κανόνας στη διεθνή πολιτική, πως καλές σχέσεις μεταξύ κρατών με απειλές δεν νοούνται. Ο φόβος μπορεί να αποτρέπει δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά δεν προοιωνίζεται κάτι το θετικό. Μια καλή σχέση βασίζεται πάνω στην αμοιβαία κατανόηση. 

Φιντάν για επικύρωση ένταξης Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Είναι στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής


Θέμα χρόνου είναι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

«Να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ζητά ο Ερντογάν, μετά το βέτο των ΗΠΑ για τη Γάζα


Στην ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στάθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Δυο μήνες ζητά το Ισραήλ για να τελειώσει με τη Χαμάς


Παρά την αμερικανική πίεση να ολοκληρώσει γρήγορα την πρώτη φάση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Τελ Αβιβ διαμηνύει ότι θα απαιτηθεί χρόνος έως τα τέλη Γενάρη. «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να φτάσουμε στη νίκη». Τι λέει για τους άμαχους.

Καταδικάζει η Χαμάς το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα


Το χαρακτήρισε «ανήθικο» και «απάνθρωπο»

IDF: Η Χαμάς λεηλατεί προμήθειες από πολίτες της Γάζας


Τρομοκράτες της Χαμάς παίρνουν προμήθειες που προορίζονται για τους κατοίκους της Γάζας, όπως φαίνεται από βίντεο το οποίο ανήρτησαν οι IDF. Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF λέει ότι οι πράκτορες της Χαμάς παίρνουν τις προμήθειες και τις φορτώνουν στο όχημά τους, χτυπούν τους πολίτες και στη συνέχεια οδηγούν σε μια τοποθεσία που είναι γνωστό ότι συνδέεται με την τρομοκρατική ομάδα.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα μετά το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του ΟΗΕ - Οι IDF εντόπισαν χειροβομβίδες και τουφέκια σε σχολείο (Φωτογραφίες)


Ισραηλινά στρατεύματα αντιμετώπισαν έναν πυρήνα της Χαμάς σε ένα σχολείο στη γειτονιά Shejaiya - «Η κατάχρηση σχολείων από τη Χαμάς έχει μετατρέψει τα ασφαλή καταφύγια των παιδιών σε κρησφύγετα μαχητών», τονίζουν οι IDF - Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 17.487 ανθρώπους στη Γάζα

Πώς η ανεξάρτητη πορεία των κρατών της Αραβικής Χερσονήσου ευνοεί τη Ρωσία (ανάλυση)


Δεκέμβριος 9, 2023. Ελλάδα.

Η αυξανόμενη ανεξαρτησία των εταίρων από τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου είναι χρήσιμη για τη Ρωσία και απαραίτητη για μια βιώσιμη παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Η Ουκρανία καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια για εκλογές στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη


Η Ουκρανία καταδίκασε έντονα το Σάββατο τα ρωσικά σχέδια για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη σε κατεχόμενα εδάφη, κηρύσσοντάς τα "άκυρα" και υποσχόμενη να ασκήσει δίωξη κατά των παρατηρητών που θα σταλούν για την παρακολούθησή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι είχε ο Πούτιν


Ο Σίσι εκτιμάται ότι θα εκλεγεί για μία νέα εξαετή προεδρική θητεία