Το χαρακτήρισε «ανήθικο» και «απάνθρωπο»
Στην καταδίκη του βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας προχώρησε η Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς του «ανήθικο» και «απάνθρωπο».
«Η παρεμπόδιση από τις ΗΠΑ της έκδοσης απόφασης που ζητούσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ισοδυναμεί με απευθείας συνέργεια στη σφαγή του λαού μας από την κατοχή, στη διάπραξη περισσότερων σφαγών και εθνοκάθαρσης», τονίζει ο Ιζάτ ελ Ρέσικ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στο κείμενο που δημοσιοποίησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Πρόκειται για την 35η φορά από το 1970 που η Ουάσιγκτον άσκησε βέτο σε σχέδιο απόφασης για το Μεσανατολικό, επί συνόλου 39 ψηφοφοριών.
«Κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι»
«Συνεχίζοντας να παρέχουν όπλα και διπλωματική προστασία στο Ισραήλ που διαπράττει θηριωδίες (…) οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου», σχολίασε ο Λουί Σαρμπονό του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
Πριν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δικαιολογήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 99 υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τον κίνδυνο «ολικής κατάρρευσης της δημόσιας τάξης» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Καταδικάζω ανεπιφύλακτα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, αλλά τα εγκλήματα της Χαμάς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε. «Αν η αδιάκριτη εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και η χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες αποτελούν παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου, αυτή η συμπεριφορά δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από τις (ευθύνες για τις) δικές του παραβιάσεις», σημείωσε ο Γκουτέρες.
Από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, το χθεσινό ήταν το πέμπτο σχέδιο ψηφίσματος το οποίο απορρίφθηκε σε ψηφοφορία του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς το σώμα παραμένει βαθιά διχασμένο για χρόνια όσον αφορά στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα. Στο κείμενο εξέφρασαν υποστήριξη 100 και πλέον χώρες μέλη του Οργανισμού.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε σε συμβιβασμό στα μέσα Νοεμβρίου, μπόρεσε εγκρίνει ψήφισμα που ζητούσε «παύσεις των εχθροπραξιών» και δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Λωρίδα της Γάζας, όχι όμως «κατάπαυση του πυρός», ούτε καν «ανακωχή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου