Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Δυο μήνες ζητά το Ισραήλ για να τελειώσει με τη Χαμάς


Παρά την αμερικανική πίεση να ολοκληρώσει γρήγορα την πρώτη φάση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Τελ Αβιβ διαμηνύει ότι θα απαιτηθεί χρόνος έως τα τέλη Γενάρη. «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να φτάσουμε στη νίκη». Τι λέει για τους άμαχους.

Ο ισραηλινός στρατός χρειάζεται άλλες τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρώσει την τρέχουσα επίθεσή του στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας και ανάλογο χρονικό διάστημα μετά από αυτό για να ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο του πολέμου κατά της Χαμάς, σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος είπε στο Axios ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν έδωσαν προθεσμία στο Ισραήλ για τον τερματισμό των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Γάζα μετά τις σφαγές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Ουάσιγκτον έχει επισημάνει ότι ο χρόνος τελειώνει.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ήταν ικανοποιημένη αν το Ισραήλ ολοκληρώσει τις εντατικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά η Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι χρειάζεται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

«Το αμερικανικό μήνυμα είναι ότι θα ήθελαν να μας δουν να τελειώνουμε τις μάχες νωρίτερα, με λιγότερη ζημιά στους Παλαιστίνιους αμάχους και περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Θα θέλαμε επίσης να συμβεί αυτό, αλλά ο εχθρός δεν συμφωνεί πάντα», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε στο Axios ότι αυτός είναι πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και «οι Ισραηλινοί θα αποφασίσουν την πορεία τους».

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι τους τρομοκράτες της Χαμάς», είπε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το Politico, πάντως, που επικαλέστηκε τρεις ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν στο Ισραήλ ότι έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να ολοκληρώσει τον πόλεμο στη Γάζα κατά της Χαμάς.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επεσήμανε την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ πιθανότατα έχει «εβδομάδες», όχι μήνες, για να ολοκληρώσει τις μάχες.

Ο Μπλίνκεν φέρεται να συναντήθηκε με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ την περασμένη Πέμπτη για να προειδοποιήσει ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος εν μέσω της αυξανόμενης εσωτερικής και διεθνούς πίεσης. Όταν οι Ισραηλινοί εξέθεσαν τα σχέδιά τους για περισσότερους μήνες συγκρούσεων στη Γάζα, καθώς ο στρατός μετατόπισε την εστίαση προς το νότο, ο Μπλίνκεν είπε «δεν έχετε τόσο χρόνο», ανέφερε το Politico.

Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο Politico φάνηκε αδιάφορος σχετικά με την προοπτική να θέσουν μια προθεσμία οι ΗΠΑ. «Μας συμβούλεψαν να μην πάμε στη Γάζα, αλλά το κάναμε», είπε ο αξιωματούχος. «Πήγαμε στη Γάζα γιατί μόνο έτσι μπορούσαμε να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας. Μας είπαν, μην μπείτε στα τούνελ του τρόμου. Αλλά αν δεν μπούμε στα τούνελ του τρόμου, δεν υπάρχει περίπτωση να καταστρέψουμε τη Χαμάς. Μας είπαν να μην πηγαίνουμε στα νοσοκομεία παρόλο που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αλλά πήγαμε σε αυτά τα νοσοκομεία και κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε».

«Και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να φτάσουμε στην αποφασιστική νίκη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Την Πέμπτη, ένας άλλος ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο για την καταστροφή της Χαμάς και είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε δώσει καμία «καθαρή προθεσμία» για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Άσπεν ότι το Ισραήλ «δήλωσε ότι η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να κυβερνά, δεν μπορεί πλέον να είναι επικεφαλής της Γάζας. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας πολύ θεμιτός στόχος, δεδομένου του τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε».

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την Παρασκευή σε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζεται από σχεδόν όλα τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πολλά άλλα έθνη τα οποία απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι άμαχοι αντιμετωπίζουν αυτό που ο επικεφαλής του ΟΗΕ αποκαλεί «ανθρωπιστικό εφιάλτη».

Η Ουάσιγκτον πιέζει το Ισραήλ να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα. Ο Μπλίνκεν έστειλε την Πέμπτη την ισχυρότερη προειδοποίηση μέχρι σήμερα για τις απώλειες αμάχων, περιγράφοντας «ένα χάσμα» μεταξύ αυτού που είχε δεσμευτεί να κάνει το Ισραήλ για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους άμαχους και τα αποτελέσματα στο έδαφος μέχρι στιγμής.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι παραμένει «επιτακτική ανάγκη» το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τις απώλειες σε αμάχους και ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα από Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου