Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Εὐαγόρας Παλληκαρίδης: "Ὅ,τι ἔκαμα τὸ ἔκαμα ὡς Ἕλλην Κύπριος ὅστις ζητεῖ τὴν Ἐλευθερίαν του"(Βίντεο)

Τὰ μεσάνυχτα τῆς 13ης Μαρτίου 1957 ὁδηγεῖται στὴν ἀγχόνη. Τραγουδᾶ τὸν Ἐθνικὸ Ὕμνο. Δύο λεπτὰ ἀργότερα (14 Μαρτίου) ἡ καταπακτὴ ἀνοίγει καὶ ὁ Εὐαγόρας Παλληκαρίδης περνᾶ στην αἰωνιότητα.

Ὁ Εὐαγόρας Παλληκαρίδης εἶναι ἕνας ἀκόμα Μάρτυρας τοῦ ἀγώνα τῶν ἑλληνοκυπρίων γιὰ τὴν ἀποτίναξη τοῦ ἀγγλικοῦ ζυγοῦ καὶ τὴν Ἕνωση τῆς Μεγαλονήσου μὲ τὴν Ἑλλάδα.

Γεννήθηκε στὶς 27 Φεβρουαρίου 1938 στὸ χωριὸ Τσάδα, τῆς ἐπαρχίας Πάφου. Μπῆκε νωρὶς στὸν ἀγώνα, ἀπὸ τὰ μαθητικά του χρόνια κιόλας. Τὸ 1953, σὲ ἡλικία 15 ἐτῶν, κατεβάζει καὶ τεμαχίζει τὴν ἀγγλικὴ σημαία στὸ Κολέγιο τῆς Πάφου, κατὰ τὴν ἡμέρα στέψης τῆς Βασίλισσας Ἐλισάβετ στὸ Λονδίνο.

Το «Μακεδονικό Ζήτημα» όπως διαμορφώθηκε την περίοδο του μεσοπολέμου

Με την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αντιβασιλέας Αλέξανδρος ,ανακήρυξε την ίδρυση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων που επικυρώθηκαν λίγο καιρό αργότερα. Αυτό το γεγονός ήταν και η σπίθα των φιλονικιών κυρίως εθνοτικού χαρακτήρα στην περιοχή.

Μια σειρά από προβλήματα, με κυριότερο αυτό των εθνοτήτων, προκάλεσαν αναταράξεις στο νέο αυτό κράτος. Το 1929, έγινε η μετονομασία σε Γιουγκοσλαβία και χωρίστηκε σε εννέα διοικητικές περιφέρειες (banovines),  οι οποίες δεν είχαν τα ιστορικά σύνορα της

Ο Πόλεμος των Φόκλαντς

Ο Πόλεμος των Φόκλαντς ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 1982 και ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Αντίπαλοι, η Μεγάλη Βρετανία, που κατείχε τα νησιά Φόκλαντς, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς και η Αργεντινή, που τα διεκδικούσε τουλάχιστον από το 1833. Τα Φόκλαντς -Μαλβίνας για τους Αργεντινούς- βρίσκονται στ' ανοιχτά της Αργεντινής και αποτελούν ένα σύμπλεγμα νησιών, με 3.000 κατοίκους και περισσότερους πιγκουΐνους.
Αφορμή για το ξέσπασμα του πολέμου υπήρξε η εμφάνιση 50 αργεντίνων εμπόρων σιδηρομεταλλευμάτων στα νησιά της Νότιας Γεωργίας στις 19 Μαρτίου 1982.

Καιρός - Η ΕΜΥ προειδοποιεί: Έρχεται νέα κακοκαιρία - Πού και πότε θα «χτυπήσουν» έντονα φαινόμενα

Καιρός – Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού – Έρχονται έντονα φαινόμενα από τις επόμενες ημέρες – Κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο – Πού και πότε θα «χτυπήσει» το νέο κύμα κακοκαιρίας – Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες
Δεν λέει να… καλοκαιριάσει φέτος. Με άγριες διαθέσεις φαίνεται πως μπήκε ο Απρίλιος, καθώς, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να σαρώσει τη χώρα. Το σκηνικό του καιρού θα «ντύσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας. Οι χειρότερες ημέρες, με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία, θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή.

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού η 2α Απριλίου - Τι είναι ο αυτισμός και τι τον προκαλεί

Η 2α Απριλίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη του να λάβουν μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών τους για τα άτομα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού ανά τον κόσμο.

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή που οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου, απομονώνοντάς τον.

Μεγάλη φωτιά στο δάσος στη Στροφυλιάς – Δίνουν μάχη οι πυροσβέστες(Βίντεο - Φωτο)

20:50 Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στη δασική περιοχή της Στροφυλιάς. Πριν από λίγη σταμάτησαν οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή.
Στο σημείο παραμένουν πάνω από 15 οχήματα 30 άνδρες, καθώς 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Ηλεία και Αχαΐα.

18:55 Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε δασική έκταση στην περιοχή της Στροφυλιάς, στην δυτική Αχαΐα και επί τόπου επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Αχαΐα και την Ηλεία. Πάνω από 15 οχήματα 30 άνδρες, με 15 άτομα πεζοπόρο από Ηλεία και Αχαΐα, έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες.