Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Σάλπιγξ Ελληνική

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα, που εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 1821 στην επαναστατημένη Καλαμάτα. Τυπώθηκε στο μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη.

«Επιστάτη και εκδότη» όρισε τον ιερωμένο Θεόκλητο Φαρμακίδη, με προϋπηρεσία στον Τύπο («Λόγιος Ερμής») και πανεπιστημιακή μόρφωση.

Στο πρώτο του άρθρο ο Φαρμακίδης σημειώνει:

Αναστηλώνεται το αρχαίο θέατρο της Θάσου - Το θέατρο χτίστηκε στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου, που είναι κατασκευασμένο σε μία φυσική κοιλότητα του λόφου της πρωτεύουσας του νησιού, στον Λιμένα, ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα περίοδο συντήρησης και αναστήλωσης, σχεδόν ένα αιώνα μετά την πρώτη ανασκαφή που διενήργησε (το 1921) η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή αποκαλύπτοντας το κοίλο του εντυπωσιακού θεάτρου, την ορχήστρα, τις παρόδους και ένα τμήμα της σκηνής.
Το θέατρο χτίστηκε στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα με σκηνή που είχε μαρμάρινη πρόσοψη, ενώ το προσκήνιο αφιερώθηκε στο θεό Διόνυσο.

Ο ΝΑΣΤΡΑΝΤΙΝ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ Η… ΤΟΥΡΚΙΚΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ»

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το  nikosxeiladakis
 
Μετά την άκρως επιτυχημένη επιδρομή των τουρκικών σήριαλ που ήρθαν σαν «ευεργέτες» για να παρηγορήσουν τους καημένους Έλληνες που αγκομαχούν από παντού, τώρα οι Τούρκοι «σερβίρουν» σαν καλύτερη «παρηγοριά» στα βάσανα των Ελλήνων που βλέπουν να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, τον περίφημο λαϊκό ήρωα της Μικράς Ασίας τον γνωστό μας Νασραντίν Χότζα και τον.. αγαπητό του γάιδαρο.

Σερβία: Πρόστιμο σε όσους χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο

Βελιγράδι:Η σερβική κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα Σερβικό Γλωσσικό Συμβούλιο, έργο του οποίου θα είναι ο σεβασμός  στην επίσημη και δημόσια χρήση του κυριλλικού αλφαβήτου.

Το συμβούλιο θα αποτελείται από εννέα μέλη, παράλληλα με την Επιτροπή Τυποποίησης της Σερβικής γλώσσας, θα φροντίζει, θα καλλιεργεί και θα προωθεί την προστασία των επίσημων γλωσσών και της μητρικής γραφής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Συμβούλιο θα συσταθεί σε έξι μήνες μετά την έγκριση του τροποποιημένου νόμου περί της σερβικής γλώσσας.
Η  έγγραφη επικοινωνία των κρατικών, επαρχιακών και τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στην σερβική κυριλλική γλώσσα.

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην Πάρο -Απομακρύνθηκαν κάτοικοι της περιοχής - ΕΣΠΕΥΣΕ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ (Εικόνες)

Μετά την χθεσινή μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες στην Πάρο, σήμερα είχαμε αναζωπύρωση.
Οι πρώτες εικόνες που έχουν δημοσιευτεί από το νησί δείχνουν πυκνό καπνό στην περιοχή Κακάπετρα - Ασπριές, με την Πυροσβεστική να έχει σπεύσει στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς.
Οι κάτοικοι έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο που ξεσπά φωτιά στο ίδιο σημείο. Για προληπτικούς λόγους, απομακρύνθηκαν από την περιοχή τρεις οικογένειες, καθώς τα σπίτια τους βρίσκονταν στην ακτεύθυνση προς την οποία κινείται η πυρκαγιά, σύμφωνα με το ΑΠΕ.