Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Ιστορική ανακάλυψη στην Κριμαία – Βρέθηκε ελληνιστικός οικισμός του 4ου αιώνα κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών

Έναν άγνωστο μοναδικό αρχαίο ελληνιστικό οικισμό ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Κριμαία, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών κοντά στην πόλη Κερτς.
Ο ελληνιστικός οικισμός Μάντρα χρονολογείται στον 4ο-3ο αιώνα π.Χ., είναι 5.000 τ.μ και είναι μπορεί να θεωρηθεί ως καλά διατηρημένο μνημείο του ελληνικού πολιτισμού.«Αυτό είναι ένα ορόσημο όχι μόνο για την Κριμαία, αλλά και για ολόκληρη τη Ρωσία », δήλωσε ο πρόεδρος της κρατικής επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Sergey Efimov.
« Επιπλέον, ανακαλύφθηκε μια νεκρόπολη ανατολικά του οικισμού, η οποία ως επί το πλείστον δεν λεηλατήθηκε . Οι διασωθείσες ταφικές δομές και η καλά διατηρημένη απογραφή κηδείας επιτρέπουν στους αρχαιολόγους να μελετήσουν τις πεποιθήσεις και τις ταφικές πρακτικές-ταφικά έθιμα που χαρακτήριζαν τον τότε πληθυσμό « , πρόσθεσε ο ίδιος.

Σπάρτακος ὁ Θρᾷξ: Ο Έλληνας σκλάβος που γονάτισε μία αυτοκρατορία

Για δύο ένδοξα χρόνια, ο ηγέτης των επαναστατημένων μονομάχων οδήγησε τον στρατό του από δούλους σε νίκες κατά των ρωμαϊκών λεγεώνων, απειλώντας το κύρος και την υπόσταση της ίδιας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας!

Η ζωή του Σπάρτακου μπορεί να ειδωθεί υπό το πρίσμα της δίκαιης εκδίκησης κατά των Ρωμαίων για την αγάπη που έτρεφαν για το απάνθρωπο και αιματοβαμμένο σπορ των μονομαχιών στις αρένες της αρχαίας Ρώμης.

 Ο Σπάρτακος δεν γεννήθηκε σε καθεστώς δουλείας: ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος από τη Θράκη, πιθανότατα λιποτάκτης από τον ρωμαϊκό στρατό, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε, πουλήθηκε ως σκλάβος και ρίχτηκε στις αρένες του θανάτου.

Ψηφιδωτό που κλάπηκε από Κύπρο βρήκε Ολλανδός ντετέκτιβ

Έφθασε την Κυριακή στην Κύπρο ψηφιδωτό της Παναγίας της Κανακαριάς που απεικονίζει τον Απόστολο Μάρκο.

Η παράδοση του ψηφιδωτού έγινε στη Χάγη από Ολλανδό ντετέκτιβ που ασχολείται με τον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης και η μεταφορά του στην Κύπρο έγινε από αντιπροσωπεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της Εκκλησίας.

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και `Εργων Βασιλική Αναστασιάδου, με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ επιβεβαίωσε τον επαναπατρισμό του ψηφιδωτού, εκφράζοντας τη μεγάλη της ικανοποίηση για το γεγονός αυτό.