Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Το ντύσιμο και ο οπλισμός των Ελλήνων την εποχή της Επανάστασης του 1821 (Φωτό)

Μετά την απελευθέρωση το ντύσιμο των Ελλήνων αρχίζει να έχει ευρωπαϊκές επιρροές.

Ίσως να μη ντύνονται ακόμα όλοι «ευρωπαϊκά» αλλά και οι ελληνικές φορεσιές αρχίζουν να παίρνουν πολλές μεταλλαγές.

Οι στολές της προεδρικής φρουράς και οι τυποποιημένες και πανομοιότυπες «παραδοσιακές ενδυμασίες» που υπάρχουν σήμερα μικρή σχέση είχαν με τις πραγματικές φορεσιές της εποχής.

Χάγη: Να αποχωρήσουν οι βρετανικές βάσεις από Αγ. Μαυρίκιο

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε τη Δευτέρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει την διοίκησή του Αρχιπελάγους Τσάγκος «το συντομότερο δυνατόν».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η αποαποικιοποίηση στον Άγιο Μαυρίκιο, δε διενεργήθηκε νόμιμα και ως εκ τούτου η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν». Σημειώνεται ακόμη στην απόφαση πως η αποικιοκρατία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η απόφαση είναι συμβουλευτική και μη δεσμευτική.

Η επιστολή του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο για τη «μακεδονική μειονότητα» στο BBC - Καταγγέλλει «σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις»

Επιστολή προς το BBC έστειλε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, αναφορικά με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου που έκανε λόγο για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.
Στην επιστολή του, ο Έλληνας διπλωμάτης κάνει λόγο για «σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις εις βάρος της Ελλάδας» και για ισχυρισμούς που φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του πολιτικού φορέα «Ουράνιου Τόξου». Ζητά ακόμα να δημοσιευθούν οι επισημάνσεις του για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Η μειονοτική κυβέρνηση

Του Ν. Λυγερού

Είναι τόσο μεγάλο το μίσος της κυβέρνησης για τον Ελληνισμό, που κατάντησε να είναι ακόμα και μειονοτική με το θέμα του Σκοπιανού. Η αλλαγή του ονόματος που προωθεί, η αλλαγή της ονομασίας της γλώσσας, η αλλαγή της εθνότητας είναι οι γνήσιες αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση. Και η ελπίδα που ήταν μότο εκλογών, ήταν μάλλον για τους Σκοπιανούς. Το Προσύμφωνο των Πρεσπών όχι μόνο δεν είναι τελικό, αλλά όσο δεν το ακυρώνουμε συνεχίζει να παράγει μια ουρά, η οποία είναι βέβαια και αυτή απαράδεκτη. Η Ελλάδα δεν υποστηρίζει ακόμα και τώρα την εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την ελληνική μειονότητα στα Σκόπια.

Τα λάθη της κυβέρνησης

Του Ν. Λυγερού

Τα λάθη του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζονται και πολλαπλασιάζονται για το Σκοπιανό. Με το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών η κυβέρνηση της μειοψηφίας, άρχισε να υλοποιεί σοβαρά λάθη πρώτα με το όνομα της FYROM, ύστερα με το θέμα της εθνότητας και τα παράλογά της, μετά η τεχνητή γλώσσα και τώρα με το νέο πρόβλημα της μειονότητας εντός Ελλάδας. Οι Σκοπιανοί ζητούν όλο και περισσότερα, πρώτον γιατί δεν πρόκειται να σταματήσουν και δεύτερον γιατί έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τους δώσει τα πάντα αρκεί ν’ αποτελούν αυτά, πλήγμα για τον Ελληνισμό. Έτσι με τα λάθη πληθαίνουν και τα προβλήματα και μάλιστα με πιο