Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Διαδικτυακή εκδήλωση: «Γεννήθηκα το 1922»(Βίντεο)

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης Θουκυδίδης συνεργασία με το περιοδικό “ΆΡΔΗΝ” διοργανώνει 

την Κυριακή 6 Μαρτίου στις 19.00 διαδικτυακή Διάλεξη – Συζήτηση με τον τίτλο:

 «Γεννήθηκα το 1922»

Εισηγητής:
κ. Γεώργιος Καραμπελιάς

Συγγραφέας – Εκδότης
Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε 

ελεύθερα μέσω Live Streaming στο Youtube : IRS Thoukydides

Κοινή έκδοση «πολεμικών» ομολόγων σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ακριβές ύψος του ποσού που θα αντληθεί από τις αγορές δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ η πρόταση θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία 10 και 11 Μαρτίου.

Η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή της άμυνα αλλά και ανεξαρτησία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο των προτάσεων που έχει στην κατοχή του. 

Τα UAV MQ-9B Sky Guardian είναι απαραίτητα; Ή μια “πολυτέλεια” που ως προτεραιότητα απλώς έπεται;

 Άοπλα MQ-9B Sky Guardian σε ρόλο ISR για την Πολεμική Αεροπορία; Κρίσιμα ερωτήματα για άλλη μία “κατεπείγουσα επιλογή” υψηλού κόστους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το DP αναλύει την ανάγκη απόκτησης μη επανδρωμένων οπλισμένων και μη αεροσκαφών από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτό προκειμένου να εξασφαλιστεί μία ισορροπία που θα ανατρέψει την τουρκική σημαντική προπορεία στο συγκεκριμένο τομέα.

Αρχικά υπήρξαν σκέψεις για την αναζήτησης μεταχειρισμένων MQ-1 Predator από αυτά που η

Έχοντας το ταλέντο του μονίμως χαμένου

 Κώστας Βενιζέλος   

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται: Προέλαση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, νεκροί, πρόσφυγες, καταστροφές. Οι εικόνες που παρακολουθούμε, τουλάχιστον εμάς στην Κύπρο, μας ταξιδεύουν 48 χρόνια πριν, όταν εισέβαλε στη χώρα μας η Τουρκία. Και παραμένει μέχρι σήμερα κατέχοντας τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και τα αντανακλαστικά ξύπνησαν με τη ρωσική εισβολή.

Την ίδια ώρα, στο ρώσο- ουκρανικό μέτωπο, υπάρχουν και διπλωματικές κινήσεις χαμηλών πτήσεων. Μέχρι να υλοποιήσει πλήρως τους σχεδιασμούς του επί ουκρανικού εδάφους ο Πρόεδρος Πούτιν, η διπλωματία θα κινείται μεν, αλλά δεν προβλέπεται ότι θα έχει αποτέλεσμα. Αυτό που παρακολουθούμε επί της ουσίας σήμερα, είναι μια ακινησία στο πεδίο αυτό. Μέχρι, λοιπόν, να φθάσει

«Το σχέδιο του Πούτιν μετά την Ουκρανία είναι τα Δυτικά Βαλκάνια; Ιταλικό δημοσίευμα

Τα έργα «μεγαλείου» του Τσάρου Βλαντιμίρ Πούτιν περνούν και από τη Σερβία; Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, φόβοι για διεύρυνση της σύγκρουσης στη γειτονική αποσχισθείσα δημοκρατία της Υπερδνειστερίας , στη Μολδαβία, ένα πραγματικό «σοβιετικό κατάλοιπο» στην ευρωπαϊκή επικράτεια, ο φόβος είναι ότι τα σχέδια του Κρεμλίνου είναι και στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια περιοχή που μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έχει ήδη γίνει σκηνικό εμφυλίων πολέμων, συγκρούσεων και σφαγών.

Οι δεσμοί μεταξύ της ρωσικής και της σερβικής κυβέρνησης είναι πολύ ισχυροί, ιστορικά, πολιτιστικά και πάνω απ' όλα οικονομικά: το Βελιγράδι λαμβάνει ρωσικό αέριο από τη Μόσχα σε ευνοϊκή τιμή. Όμως οι ομοιότητες είναι και στρατιωτικές: τα τελευταία χρόνια η συνεργασία των δύο χωρών οδήγησε σε κοινές ασκήσεις και αγορά ρωσικών όπλων.

Κομισιόν: Σχέδιο για μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 80%

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζει ένα σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το οποίο οι ανάγκες σε εισαγωγές θα περικοπούν κατά σχεδόν 80% φέτος, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την ενεργειακή στρατηγική της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να περιορίσει την επιρροή του Κρεμλίνου. Το σχέδιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο, θα προτείνει βήματα όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους. Ο στόχος είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Σε λάθος χώρα απευθύνεται η κα Ζαχάροβα

Γιάννης Σιδέρης 

Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα στη ρωσική λίστα των μη φιλικών κρατών. Ήταν όλα τα κράτη της ΕΕ, και επιπροσθέτως ένα τόξο χωρών που ξεκινούσε από τις ΗΠΑ - Καναδά και κατέληγε σε Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία.

Επίσης η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ρωσίας δεν έκανε δηλώσεις μόνο κατά της Ελλάδας. Και αυτό ίσως δείχνει κάτι για τον εκνευρισμό που έχει επιφέρει στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης η εξέλιξη επί του πεδίου, λόγω της απρόσμενης ηρωικής αντίστασης των Ουκρανών (που στο τέλος στρατιωτικά θα ηττηθούν) και της εξίσου απρόσμενης οικονομικής μέγγενης που έσφιξαν οι δυτικές χώρες.

Το μενού του γεύματος Μητσοτάκη-Ερντογάν περιλαμβάνει την Ελλάδα! Γιατί πρέπει να γίνει;

Αν όσα δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν (AKP) για το μενού του γεύματος Μητσοτάκη-Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή, δημιουργείτε εύλογα το ερώτημα: γιατί πάει ο Έλληνας πρωθυπουργός έχοντας μάλιστα και την υποστήριξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Πρέπει να γίνει η συνάντηση επειδή μας το ζητάει κάποιος τρίτος;

Σύμφωνα με τον Τσελίκ ο Ερντογάν θα θέσει προς συζήτηση τα πάντα!

Κ. Μητσοτάκης: Γιατί γίνεται η συνάντηση με τον Ερντογάν - Τι προσδοκά η Ελλάδα

Διαμαντής Σεϊτανίδης

Τιερί Μεϊσάν: Παράπλευρες απώλειες – Το Ισραήλ άναυδο με τους Ουκρανούς νεοναζί

Οι Ναφτάλι Μπένετ και Όλαφ Σολτζ, στο Yad Vashem Memorial. Το Ισραήλ και η Γερμανία ανακαλύπτουν την έκταση του προβλήματος. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Του Τιερί Μεϊσάν

.
Η κρατικά οργανωμένη παρουσία των νεοναζί στον ουκρανικό στρατό δεν είναι ανέκδοτη, ακόμα κι αν δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί με βεβαιότητα. Από την άλλη, είναι εύκολο να μετρηθούν τα θύματά τους. Σε γενική αδιαφορία, σκότωσαν 14.000 Ουκρανούς σε οκτώ χρόνια. Αυτή η κατάσταση είναι μία από τις αιτίες της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία. Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο για πρώτη φορά με αυτό που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί: την υποστήριξη του ΗΠΑίου προστάτη του στον ιστορικό εχθρό του, τον Ναζισμό.

Είναι οριστικό το όχι του Λευκού Οίκου; Δεν θα στείλουμε στρατιώτες, δεν θα στείλουμε (αμερικανικά) αεροπλάνα: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μία σημαντική, όπως χαρακτηρίζεται, διαδικτυακή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Στόχος ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης επί του εδάφους, καθώς όλες οι πληροφορίες ομιλούν για μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή σε εξέλιξη. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε πολίτες της Ουκρανίας που έχουν φτάσει σε γειτονικές χώρες. Η εσωτερική μετακίνηση δημιούργησε δραματική κατάσταση πλέον. Εκτοπίστηκαν ήδη εκατομμύρια άνθρωποι.

Κ. Γρίβας : Οι μεγάλες γεωπολιτικές ανατροπές και η θέση της Ελλάδας στη νέα πραγματικότητα(Βίντεο)

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων και διδάσκων Στρατηγική της Γεωγραφίας στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Γρίβας, μίλησε σήμερα για τα όρια, το εφικτό και τις ψευδαισθήσεις για την σχέση Δύσης – Τουρκίας , τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα του πολέμου στην Ουκρανία, για την Ελληνική άμυνα, αλλά και τις μεγάλες γεωπολιτικές ανατροπές με παγκόσμια διάσταση, για τις οποίες όπως είπε η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει στρατηγικά τα βήματα της . Εξήγησε γιατί είναι άλλη η συζήτηση ανανέωσης του κρίσιμου αμυντικού σου εξοπλισμού και άλλη και μάλιστα λάθος , όπως τόνισε, η συζήτηση παροπλισμού συστημάτων κρίσιμων και αξιόπιστων για την άμυνα σου, μόνο και μόνο επειδή είναι ρωσικής

Ζαχ. Μίχας : Τα ελληνοτουρκικά με φόντο την Ουκρανία και το σενάριο επέκτασης του Πολέμου(Βίντεο)

Ο διευθυντής Μελετών του Ινστιτούτου Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας και συνεργάτης του defence-point .gr Ζαχαρίας Μίχας , ανέλυσε στον 98.4 τι σηματοδοτεί κατά την γνώμη του για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία, με φόντο και την αναγγελθείσα συνάντηση στη Κωνσταντινούπολη , Ερντογάν- Μητσοτάκη την ερχόμενη Κυριακή. Μίλησε ακόμη για το τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία και για την δύσκολη εξίσωση για όλους τους εμπλεκόμενους για μια ανακωχή των μαχών στη πορεία προς απεμπλοκή και τις προϋποθέσεις της κανθέ πλευράς για κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα εξήγησε, γιατί , η προοπτική κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία κατά

Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Επόμενος στόχος του Πούτιν η Μολδαβία(Βίντεο)

Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Ο Στρατηγικός Σύμβουλος, Καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός αναφέρθηκε στον επόμενο στόχο του Πούτιν η Μολβαδία.

Ο Στρατηγικός Σύμβουλος, Καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε αναφέρθηκε στον επόμενο στόχο του Πούτιν η Μολβαδία.

 
Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Επόμενος στόχος του Πούτιν η Μολδαβία

“Σωστά, εγώ δεν θέλω ποτέ να ξεχάσω την κατάσταση που είναι στην Ουκρανία. Μπορεί όντως να

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – 13η μέρα εισβολής: Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ο αναλυτής Γιάκομπ Κίρκεγκααρντ στην «Κ»: Η ροή ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη θα μειωθεί ραγδαία

Τις ομοιότητες της τρέχουσας συγκυρίας με το 2020 και τις υπερβάσεις στην οικονομική πολιτική που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας αναδεικνύει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Γιάκομπ Κίρκεγκααρντ. Ο Δανός αναλυτής, senior fellow στο German Marshall Fund of the US και το Peterson Institute for International Economics, θεωρεί ότι θα υπάρξει ένα νέο εργαλείο που θα χρηματοδοτηθεί από κοινό χρέος για την αντιμετώπιση του ενεργειακού σοκ, μικρότερο όμως από το Ταμείο Ανάκαμψης.