Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Νίκος Σταμπολίδης: Πέντε ιστορίες αρχαιογνωσίας

 

Με την ίδια αυτοπεποίθηση που διακρίνει τον βαθύ γνώστη των πραγμάτων μπορεί τη μία στιγμή να μιλά για τις αθέατες όψεις του ομηρικού κόσμου και την επόμενη να εξηγεί τα νήματα που συνδέουν ένα ερυθρόμορφο όστρακο με ένα έργο του Σάι Τόμπλι. Να εντοπίζει λεπτές αποχρώσεις σε στίχους του Κ.Π. Καβάφη και να περιγράφει μία λεπτομέρεια σε ένα κυκλαδικό ειδώλιο. Να αναζητά το νήμα που συνδέει τον μύθο με την πραγματικότητα  και με την ίδια περιέργεια και προσοχή να αφαιρεί το χώμα από ένα ταπεινό αγγείο ή ένα πολύτιμο κτέρισμα. 

Η πτώση του F-16 στο ΠΒ Ψαθούρα – Τιμή στο Σμηναγό Αθανάσιο Μπατσαρά


Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007: Μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Block 52+ της 110 ΠΜ/337 Μοίρας, με κυβερνήτη τον Σμηναγό (Ι) Αθανάσιο Μπατσαρά, κατέπεσε 20 μίλια νότια του Αγίου Όρους στην περιοχή «Ψαθούρας», κατά την διάρκεια νυχτερινής ασκήσεως.

Η θυσία του πρώτου Ευέλπιδος από ιδρύσεως της ΣΣΕ κατά τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

 

Γράφει ο Αντώνιος Βασιλείου , Αντιστράτηγος (εα), Πολ. Μηχ/κός – MSc in Management Science – τ. Military Advisor at CFE OSCE – τ. Military Scientist at NC3A NATO.

Σαν σήμερα, στις 5 Δεκεμβρίου 1912, έχασε τη ζωή του ο Λοχίας Εύελπις ΙΙας Σκαρλάτος Ρωσσέτης, στο πεδίο των μαχών Μπιζανίου,  κατά τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

Ποντιακοί χοροί και θετική ενέργεια στην Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας


(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

«Κλειδί» η σχέση των μαθητών με τον χοροδιδάσκαλο Ηρακλή Παπαγιαννίδη

Δεκεμβριανά 1944: Το χρονικό του αιματοκυλίσματος της Αθήνας


Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η ένοπλη σύγκρουση, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των κυβερνητικών δυνάμεων από την άλλη.

Ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 1944 με την αιματηρή κατάληξη του συλλαλητηρίου της Πλατείας Συντάγματος και τελείωσε τυπικά με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Ήταν το προανάκρουσμα του Εμφυλίου Πολέμου (1946 – 1949), αν και για ορισμένους ιστορικούς η εμφύλια διαμάχη είχε ξεκινήσει πριν από την Απελευθέρωση.

Η Γάζα ως στρατιωτικός στόχος το 1917


Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 7 Νοεμβρίου 1917 η νικηφόρα επέλαση του Sir Edmund Allenby's στη Γάζα 
UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE VIA GETTY IMAGES

Άλλες συνθήκες, άλλοι στόχοι, άλλο το ιστορικό και διεθνές πλαίσιο, ίδια όμως η βία και τα θύματα, κυρίως μεταξύ των αμάχων.

Δρ Ιστορίας των Βαλκανίων

Ο Μπάιντεν καλείται να αντιμετωπίσει το λάθος του Κίσινγκερ στη Μεσόγειο


Του Μαίκλ Ρούμπιν*

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να κηδέψουν τον Χένρι Κίσινγκερ, μια εξέχουσα προσωπικότητα της αμερικανικής διπλωματίας του 20ού αιώνα, πολλά μέρη του κόσμου συνεχίζουν να αναμετριούνται με την κληρονομιά του. 

H εκλεκτή απεσταλμένη Γκουτέρες για το Κυπριακό - Τι δήλωνε για Τουρκία


Η κολομβιανή Μaria Angela Holguin Cuellar φαίνεται πως θα είναι τελικά η εκλεκτή απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό σύμφωνα με πληροφορίες. 

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Σίσι: Στο επίκεντρο ενεργειακά, Γάζα και ανθρωπιστικός διάδρομος


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΑΔΜΗΕ: Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ/STR

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της TAQA, καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου με έδρα το Άμπου Ντάμπι υπεγράφη χθες, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στο ελληνικό περίπτερο στην COP 28 στο Ντουμπάι.

SOCEUR: Seals και Marines σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα


Του Κώστα Σαρικά 

Η απόφαση της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (Special Operations Command Europe – SOCEUR) να στέλνει σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ομάδες των US Navy Seals, της κορυφαίας ίσως Μονάδας Special Operators του ΝΑΤΟ αλλά και Στελέχη από άλλες επίλεκτες Μονάδες και Σχηματισμούς, όπως οι US Marines, αποτελεί την πιο ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις Ελληνικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ: Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων το 2030 – Προκλήσεις, Προβληματισμοί και Ευκαιρίες


Γράφει ο Λοχαγός (ΠΖ) Χριστόφορος Ράπτης

H ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΕ

«Για να προστατεύσουμε και να προάγουμε τα Εθνικά μας συμφέροντα, οι  ΔΕΕ πρέπει  να προσαρμόσουν τις Ικανότητες και Δυνατότητές τους, ενώ θα ενισχύουμε τις σχέσεις μας με συμμάχους και συνεργάτες. Οι ΔΕΕ θα συνεχίσουν το έργο τους, ενισχύοντας την Αποτροπή και την προετοιμασία τους, για μια πιθανή σύγκρουση υψηλού επιπέδου».

CHRISTOPHER P. MAIER

ΥΦΕΘΑ για τις Ειδικές Επιχειρήσεις και τις Συγκρούσεις Χαμηλής Εντάσεως

RICHARD D. CLARKE

Στρατηγός Διοικητής USSOCOM

(29 Μαρ 2019 έως 30 Αυγ 2022)

Εισαγωγικό Σημείωμα

«το γοργόν και χάριν έχει» ή «τα ζώα μου αργά»


«το γοργόν και χάριν έχει» ή «τα ζώα μου αργά»

Περιμένετε, θα βρέξει ευρώ, πολλά ευρώ, ‘παρτάκηδες είστε’,
Έως το 2020, οι εργολάβοι έκαναν το 95 τοις εκατό της συντήρησης, ενώ τα πληρώματα πλοίων LCS μόνο το 5 τοις εκατό.

Το μαρτύριο της σταγόνας για τον μεταφορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζεται και οι αποφάσεις φαίνεται ότι δεν θα είναι άμεσες


Το πρώτο αεροσκάφος θα επιστρέψει από την Πορτογαλία αν όλα πάνε καλά το πρωτο 4μηνο του 2024 Πηγή: Hellasjournal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Το θέμα των μεταφορικών αεροσκαφών C-130 και των προβλημάτων που ανακύπτουν διαρκώς δεν είναι κάτι καινούριο.

Ευθεία αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στις εξοπλιστικές δαπάνες-«Oι φρεγάτες και τα αεροπλάνα στοιχίζουν» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης


Τις αμυντικές δαπάνες πρόταξε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με τη προοπτική μείωση των φόρων, σημειώνοντας πως «οι φρεγάτες και τα αεροπλάνα στοιχίζουν, από κάπου πρέπει να βρεθούν». 

ΥΦΕΘΑ: «Η πατρίδα μας έχει ενισχύσει τη θέση της εντός της νατοϊκής συμμαχίας»


Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Ιωάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας σήμερα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «From Ukraine to Middle East: Security Implications for Greece and the Region» που διοργανώθηκε από το Delphi Economic Forum.

Διεθνές ρεζίλεμα Αθήνας… Ομόνοια της πορνείας και των ναρκωτικών (vid.)


Σοκαριστικές εικόνες από την περιπλάνηση ενός Αυστραλού YouTuber στην Ομόνοια τη νύχτα περιλαμβάνει ένα 17λεπτο βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα στις 27 Νοεμβρίου και έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 540.000 προβολές. 

Το «power game» του Ράμα και η επιβεβλημένη αντίδραση της Αθήνας


Νίκος Μελέτης

Με την ελπίδα ότι η έλλειψη υποστήριξης των θέσεων της Αθήνας εκ μέρους των Ευρωπαίων στην υπόθεση Μπελέρη, θα κάμψει τελικά την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υποχωρήσει και να άρει το βέτο της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ε.Ε., ο Αλβανός πρωθυπουργός συνεχίζει τη σκληρή γραμμή επιδιώκοντας την πολιτική εξόντωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ώστε ο Δήμος να παραμείνει υπό τον έλεγχο του.

Φρέντι Μπελέρης: Διεκόπη για τις 19 Δεκεμβρίου η δίκη - «Δεν έχω τη διάθεση να απαντήσω σε ερωτήσεις, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»

Διεκόπη για τις 19 Δεκεμβρίου η δίκη του δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη. O ίδιος δήλωσε σχετικά πως δεν έχει καμία διάθεση να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα, καθώς δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Π. Μαρινάκης για ελληνοτουρκικά: Δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα (video)


«Δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τσιόδρας: Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με την Τουρκία με εθνική αυτοπεποίθηση


Για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και  τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κα μίλησε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 και στους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

Δεν κρύβουν τη χαρά τους οι ΗΠΑ για την… “προσέγγιση” Ελλάδας-Τουρκίας


Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας σε όλα τα επίπεδα με στόχο τη διασφάλιση της ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

DW: Η νέα ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων -Ευνοϊκοί οιωνοί, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς με τον Ερντογάν


Στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται το κεντρικό θέμα της Deutche Welle.

Τουρκία: Επιθέσεις και εισβολές στο Ιράκ και τη Συρία, μάχες χωρίς σύνορα εναντίον του PKK


Δεκέμβριος 5, 2023. Ελλάδα.

Από τότε που έγινε στόχος επίθεσης την 1η Οκτωβρίου στην Άγκυρα, η Τουρκία έχει εντείνει σημαντικά τους βομβαρδισμούς της στο Ιρακινό και το Συριακό Κουρδιστάν, επιδρομές που στοχεύουν τακτικά θέσεις του PKK στις οποίες αποδίδει την πρόσφατη επίθεση στην πρωτεύουσά της, γράφει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Για «τεράστιο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων» στις χώρες της ΕΕ προειδοποίησε η επίτροπος Γιόχανσον


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Ιρλανδία: Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει άλλο χώρο για πρόσφυγες


Οι αιτούντες άσυλο που αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο θα έχουν πρόσβαση σε κέντρα υποδοχής κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Ένταξης της Ιρλανδίας

Προβληματισμός για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων


Μετά την επίθεση με μαχαίρι από τον Γάλλοιρανό ισλαμιστή κοντά στον Πύργο του Άιφελ ξαναφούντωσε στη Γαλλία το αίσθημα της ανασφάλειας. Τον τελευταίο μήνα το αίσθημα αυτό έχει γίνει ακόμη εντονότερο εξαιτίας του ότι σχεδόν καθημερινά σημειώνονται συγκρούσεις νεαρών, είτε οργανωμένων σε συμμορίες είτε μεμονωμένων, με θύματα. 

Η Γαλλία ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα


Ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Η Χαμάς νάρκωσε απελευθερωμένους ομήρους για να φαίνονται ήρεμοι και χαρούμενοι, λέει το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ

Η εκπρόσωπος του υπουργείου δεν απολάκυψε εάν η ουσία του φαρμάκου έχει επιβεβαιωθεί από εξετάσεις αίματος που έγιναν στους απελευθερωμένους ομήρους στα νοσοκομεία του Ισραήλ ή από μαρτυρίες των ίδιων των ομήρων

Το Ισραήλ θα πλημμυρίσει τα τούνελ της Χαμάς με θαλασσινό νερό, αποκαλύπτει η Wall Street Journal: Για κάθε νεκρό της Χαμάς πεθαίνουν και δυο άμαχοι [video]


Israeli soldiers with their armoured fighting vehicles gather at a position near the border with the Gaza Strip, in southern Israel, 02 December 2023. EPA, ATEF SAFADI

Ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να έχει εγκαταστήσει στη Λωρίδα της Γάζας σύστημα αγωγών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει για να πλημμυρίσουν υπόγειες σήραγγες τις οποίες χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Κατάρ: Πιέζει για αποκατάσταση της εκεχειρίας στη Γάζα και για συνολικό τέλος στον πόλεμο


Το Κατάρ ασκεί πιέσεις για ένα συνολικό τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και εργάζεται προκειμένου να αποκαταστήσει την καταρρευθείσα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, όπως δήλωσε σήμερα ο εμίρης του.

Υβριδική επίθεση Πούτιν στην Φινλανδία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Το κλείσιμο της τελευταίας διασυνοριακής διάβασης έρχεται αφότου οι φινλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών συγκέντρωσαν στοιχεία ότι η Ρωσία βοηθούσε τους αιτούντες άσυλο από διάφορα κράτη της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας να φτάσουν στα σύνορα.

Ο φόβος του Πούτιν: Γιατί κράτησε σε απόσταση είκοσι μέτρων τους νέους πρεσβευτές - Δείτε βίντεο


Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στην ουσία σε μία προσφιλή του τακτική που ακολουθούσε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ακόμα και στη διάρκεια συναντήσεών του με ηγέτες άλλων χωρών, αλλά και δικών του υπουργών