Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Τουρκία: Επιθέσεις και εισβολές στο Ιράκ και τη Συρία, μάχες χωρίς σύνορα εναντίον του PKK


Δεκέμβριος 5, 2023. Ελλάδα.

Από τότε που έγινε στόχος επίθεσης την 1η Οκτωβρίου στην Άγκυρα, η Τουρκία έχει εντείνει σημαντικά τους βομβαρδισμούς της στο Ιρακινό και το Συριακό Κουρδιστάν, επιδρομές που στοχεύουν τακτικά θέσεις του PKK στις οποίες αποδίδει την πρόσφατη επίθεση στην πρωτεύουσά της, γράφει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Τουρκία δικαιολογεί τις τακτικές επιδρομές και χτυπήματα κατά της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν με τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. 

Εν προκειμένω, ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το PKK, του οποίου οι βάσεις, η διοίκηση, το «στρατηγείο» ας πούμε, έχουν εγκατασταθεί εδώ και καιρό στα βουνά του βόρειου Ιράκ.

Για τον τουρκικό στρατό, τα μεμονωμένα πλήγματα ή οι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ιρακινό έδαφος δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει ακόμη και ως «ρουτίνα».

Είναι τόσο παλιά όσο και ο αγώνας ενάντια στο PKK, αφού η πρώτη επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980.

Από εδώ και στο εξής, στόχος της Άγκυρας δεν είναι μόνο να εξαλείψει το PKK από την κύρια βάση της, στο Οροσειρά Καντίλ, αλλά και για να αποτραπεί η μετακίνηση μελών του ΡΚΚ μεταξύ της Καντίλ και των πιο πρόσφατων βάσεων τους στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, στα Όρη Σιντζάρ.

Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται κατά του εδάφους μιας γειτονικής και κυρίαρχης χώρας.

 Το επιχείρημα της Τουρκίας –πάλι πολύ παλιό– είναι να πει ότι εάν το Ιράκ δεν θέλει ή δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά του και να εξαλείψει τους μαχητές του PKK που χρησιμοποιούν το έδαφός του για να επιτεθούν στην Τουρκία, ή εάν το Ιράκ δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει κοινές επιχειρήσεις με την Τουρκία εναντίον του PKK, τότε ο τουρκικός στρατός θα το φροντίσει μόνος του. 

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται με τη σιωπηρή συμφωνία των αρχών της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, με τις οποίες η Τουρκία έχει καλές σχέσεις.

Όσο για την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση, καταδικάζει τακτικά τις τουρκικές εισβολές, ως μορφή. 

40 τουρκικές βάσεις στο Ιράκ

Η παρουσία περίπου σαράντα τουρκικών στρατιωτικών βάσεων έχει επίσης προκαλέσει ισχυρές διμερείς εντάσεις στο παρελθόν. 

Όμως, στην πράξη, η Βαγδάτη φαίνεται ανίσχυρη να αντιμετωπίσει τον Τούρκο γείτονά της, ο οποίος έχει επίσης αυξήσει τις διπλωματικές του προσπάθειες τα τελευταία χρόνια προκειμένου να διατηρήσει, και πάλι, μια μορφή σιωπηρής συμφωνίας. 

Κατά τις πρόσφατες επιχειρήσεις, οι τουρκικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι είχαν ενημερώσει και είχαν λάβει την υποστήριξη των κεντρικών αρχών του Ιράκ εκ των προτέρων, κάτι που οι τελευταίες διέψευσαν. 

Από το 2019 οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χτυπούν με αεροχήματα

Από το 2019, ωστόσο, ο τουρκικός στρατός φαίνεται να εντείνει τις επιχειρήσεις του και να προχωρά όλο και πιο βαθιά στην περιοχή των Κούρδων του Ιράκ. 

Επιπλέον, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών πραγματοποιούν τακτικά αυτό που αποκαλούν «στοχευμένες» επιχειρήσεις και χτυπήματα εναντίον στελεχών του PKK στο βόρειο Ιράκ. 

Επιπλέον, χάρη στην ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας, η Τουρκία χρησιμοποιεί ολοένα και συχνότερα τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματά της για να επιτεθεί στο PKK στο Ιράκ. 

Το άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ συμβαδίζει με αυτό που οι αρχές της Άγκυρας παρουσιάζουν ως τη «νέα στρατηγική» τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δηλαδή χτυπώντας τους εχθρούς «στην πηγή», εξαλείφοντας τις απειλές που εντοπίστηκαν εκτός της επικράτειας πριν προλάβουν να χτυπήσουν στην ίδια την Τουρκία.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την επιθυμία της Άγκυρας να εδραιώσει μια διαρκή παρουσία σε αυτές τις παραμεθόριες περιοχές, προκειμένου να δημιουργήσει ένα είδος «ζώνης προστασίας» στο βόρειο Ιράκ.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου