Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Μικρασιατική Εκστρατεία: Ο Ελληνικός Στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη

Το 4ο ΣΠ κινείται στην παραλία της Σμύρνης

Γράφει ο Αρματιστής

Γενικά

Αμέσως μετά την ήττα των Βυζαντινών στη μάχη του Ματζικέρτ το 1071 μ.Χ., το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας καταλήφθηκε από του Σελτζούκους Τούρκους, οι οποίοι έφθασαν μέχρι τις ακτές του Αιγαίου και κατέστησαν πρωτεύουσα του κράτους τους για σύντομο διάστημα τη Νίκαια της Βιθυνίας.
Τρεις ήσαν οι σημαντικότερες απόπειρες που ανελήφθησαν στη συνέχεια για την ανακατάληψη της Μικράς Ασίας:

Το φιάσκο του υπουργείου Πολιτισμού: Απορρίφθηκε η ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ - ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Με τη φράση «υπήρξε έλλειμμα συνεννόησης ανάμεσα στις υπηρεσίες», η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου επιχείρησε να δικαιολογήσει το φιάσκο της απόρριψης του φακέλου ένταξης της Αμφίπολης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ειδική υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Αραμπατζή, η κυρία Κονιορδου είπε με νόημα: «Προφανώς υπήρξε ένα έλλειμμα επικοινωνίας και έγκαιρης επαφής και γι’ αυτό δημιουργήθηκε αυτή η απόρριψη. Όμως, εμάς μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε αυτό το λαμπρό έργο μαζί, σε συνεργασία, γιατί μόνο σε συνεργασία μπορούμε να το καταφέρουμε.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ – ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ : Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Με μια εντυπωσιακή δήλωση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Şeyh Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, εκπροσωπώντας και την Σαουδική Αραβία, χαρακτήρισε την Τουρκία σαν τον μεγαλύτερο εχθρό τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Α.Ε. (BAE), σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ρώσο συνάδελφο του, Σεργκέι Λαβρώφ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στην Συρία όπου επί χρόνια στήριζε τους Ισλαμιστές τρομοκράτες και τώρα στηρίζει το Κατάρ που επίσης είχε στηρίξει την ισλαμική τρομοκρατία.

Ξεσπούν οι ομογενείς της Χιμάρρας: Δεν θα πάρετε τα σπίτια μας «Παλεύει ο Δαυίδ με τον Γολιάθ. Μας προπηλακίζουν, μας τρομοκρατούν»(Βίντεο)

«Υπάρχει δημοκρατία; Δεν υπάρχει πουθενά; Και μας χτυπούν και σήμερα μας χτυπήσανε», δηλώνει ομογενής από τη Χιμάρρα. «Παλεύει ο Δαυίδ με τον Γολιάθ. Μας προπηλακίζουν, μας τρομοκρατούν, καλούν τον κόσμο στα αστυνομικά τμήματα και τους απειλούν», δηλώνει ένας άλλος.
Ομογενείς της Χειμάρρας συγκεντρώθηκαν και φώναζαν συνθήματα κατά του δημάρχου, ενώ κατευθύνθηκαν και προς το δημαρχείο, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως μετέδωσε ο Alpha.

Αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από την Κορέα - Η Ουάσιγκτον απάντησε στην πρόκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν

Δύο ημέρες μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από το νησί της Ιαπωνίας Χοκάιντο, ΗΠΑ και Νότια Κορέα προχώρησαν σε επίδειξη εναέριας δύναμης, με τη συμμετοχή αμερικανικών μαχητικών τύπου «Stealth»
Νέες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο τροφοδοτούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας.

Δύο ημέρες μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από το νησί της Ιαπωνίας Χοκάιντο, ΗΠΑ και Νότια Κορέα προχώρησαν σε επίδειξη εναέριας δύναμης, με τη συμμετοχή αμερικανικών μαχητικών τύπου «Stealth» πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο.

Το σώμα της αντοχής

Ο αόρατος ποταμός
Ν. Λυγερός


Ήταν σπάνιο να δει κανείς
μεσαιωνικές γέφυρες
από κάτω
κι όμως εδώ το αδιανόητο
είχε γίνει πραγματικότητα
που διέσχιζε την πόλη.