Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Τί δίδαξε ο Αριστοτέλης στον Μ.Αλέξανδρο και ποια απάντησή του τον εντυπωσίασε

Στη διάρκεια του χειμώνα του 343/2 ο Αριστοτέλης βρισκόταν στη Μυτιλήνη, διδάσκοντας, ερευνώντας και παρακολουθώντας τις περσικές δραστηριότητες στην Τρωάδα, όταν έφτασε η πρόσκληση του Φιλίππου.
Θα δεχόταν – με αντάλλαγμα μια δεόντως υψηλή αμοιβή – να επιστρέψει στη Μακεδονία και να αναλάβει τη θέση του προσωπικού παιδαγωγού του Αλεξάνδρου;

Το «υπερταμείο» ζητά εκ νέου τα μνημεία - Λευκός Πύργος και Κνωσός στο «μάτι» των θεσμών

Το πολιτικό θρίλερ της μεταβίβασης αρχαιoλογικών χώρων και μνημείων -ανάμεσά τους η Κνωσός και ο Λευκός Πύργος- στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο), ενάμιση μήνα αφότου το ΥΠΠΟΑ (22/11/2018) ολοκλήρωσε τον έλεγχο των 10.119 ακινήτων και διαβίβασε στον υπουργό Οικονομικών τον κατάλογο των 2.329 ακινήτων που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, παίρνει νέα τροπή, με το Υπερταμείο να σκληραίνει τη στάση του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στις 22 Ιανουαρίου) της

Κτηνωδία στην Αιτωλοακαρνανία: Αγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν άγρια άλογα - ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ

Με ένα αποτρόπαιο θέαμα ήρθε αντιμέτωπος ένας οδηγός κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Στράτου στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς αντίκρισε τρία άλογα να κείτονται νεκρά.
Αρχικά, σύμφωνα με το agriniopress.gr, είδε δύο άλογα νεκρά, τα οποία μάλιστα είχαν αρχίσει να τα τρώνε άλλα ζώα, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω εντόπισε και ένα τρίτο άλογο, επίσης νεκρό.
Το ένα από αυτά έφερε εμφανή τραύματα από κυνηγετικό όπλο στη ράχη του. Άμεσα ειδοποιήθηκε η αστυνομία, ενώ κλήθηκε και κτηνίατρος για να τα εξετάσει και να διαπιστωθεί η ακριβή αιτία θανάτου των άτυχων ζώων.

Η Μόσχα δεν διαφωνεί με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αλλά με τη διαδικασία - Ρίχνει τους τόνους ο Λαβρόφ

Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης των τελευταίων ημερών γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε με δήλωσή του ότι η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη νομιμότητα της διαδικασίας.
«Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για τη "Μακεδονία", αλλά υπάρχει το θέμα νομιμότητας της τρέχουσας διαδικασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται στο στόχο να οδηγηθούν όλες οι Βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ , απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στην αρχή κάθε χρόνου.

«Σουρωτήρι» και πάλι το Αιγαίο: Πέντε εικονικές αερομαχίες και 62 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά

Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα Τετάρτη (16/1) πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο τουρκικά αεροσκάφη ενώ σημειώθηκαν και πέντε εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα συνολικά 10 τουρκικά αεροσκάφη (οκτώ F-16 τα οποία πετούσαν σε τέσσερις σχηματισμούς και δύο CN-235) πραγματοποίησαν 62 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου καθώς επίσης και 15 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Η Ελληνοφιλανδική Συμμαχία

Του Ν. Λυγερού

Εδώ στο Ελσίνκι και γενικότερα στη Φιλανδία ξέρουμε ποια είναι η αξία μιας πατρίδας όταν έχει ελάχιστους κατοίκους. Και γι' αυτό ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο καθένας για το μέλλον της. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του λάθους στις στρατηγικές μας επιλογές. Ένα κείμενο σαν το Προσύμφωνο των Πρεσπών είναι στρατηγικό λάθος για την πατρίδα μας. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε, αφού ακολουθεί μια ιδεολογία που προσπαθεί να πλήξει τον Ελληνισμό. Είναι μάλιστα η ίδια που προσπάθησε για δεκαετίες να πλήξει την Φιλανδία.

Μακεδονία και Πόντος

Του Ν. Λυγερού

Επειδή το Έτος 2019 είναι πολιτικό λόγω των τριπλών εκλογών που θα διεξαχθούν σε τρία επίπεδα, θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρον για τα εθνικά θέματα του Σκοπιανού δηλαδή του Νέου Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και του Ποντιακού δηλαδή της διεθνοποίησης της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Προς το παρόν λόγω του Προσυμφώνου των Πρεσπών, υπάρχει μία προτεραιότητα σε θέμα χρόνου αλλά είναι βέβαια εξίσου σημαντικά. Θα πρέπει λοιπόν να τα δούμε και ως κριτήρια αξιολόγησης για τις εκλογές, για να μην πέσουμε και πάλι στις παγίδες της

Η ώρα της δικαίωσης

Του Ν. Λυγερού

Με τις αλλαγές που κάνουν διάφορα κόμματα για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του ελληνικού λαού, υπάρχει ένα ρευστό πλαίσιο, το οποίο σιγά σιγά σταθεροποιείται λόγω ανάγκης. Ακόμα και οι βουλευτές έχουν αρχίσει κινήσεις που είναι ενδεικτικές για την πολιτική τους συμπεριφορά. Υπάρχουν όμως και άλλοι που ήταν πάντα σταθεροί και τώρα για αυτούς ό,τι και να έχουν ακουστεί στο ενδιάμεσο, ήρθε η ώρα της δικαίωσης διότι ένας ολόκληρος λαός ακολουθεί τελικά την πολιτική τους σκέψη, για να μην πέσει στις παγίδες του λαϊκισμού, ο οποίος αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με τα δεδομένα της πραγματικότητας. Γι' αυτόν το λόγο η αρχική εθνική στρατηγική