Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ψηφίδες πολιτισμού και Ιστορίας


Ψηφιδωτό ανδρώνα με παράσταση Κενταύρου που επιστρέφει από κυνήγι, σε οικία στη συνοικία Αγίας Αναστασίας στη Ρόδο. [Credit: Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου]

Η Παναγιώτα Ασημακοπούλου-Ατζακά καταγράφει τον πλούτο του ψηφιδωτού στον χώρο της Μεσογείου.

«Εξόν από τούτο (το ψηφιδωτό της Τραμυθιάς της Μήλου) βρεθήκανε κι άλλα ψηθιά που σιγά σιγά τ’ αφήσανε και σκορπίσανε. Eνα από δαύτα παρίστανε λιοντάρια κι άλλα αγρίμια που πίνανε νερό μέσα από τα σιντριβάνια, ανάμεσα σε λουλούδια και περικοκλάδες. Μάλιστα ένας Ολλαντέζος καπετάνιος χώρισε με το πριόνι κάμποσα κομμάτια και τα πήρε μέσα στη φρεγάτα του».

Το Στρατιωτικό Κίνημα της 11ης Σεπ 1922 μετά την Μικρασιατική καταστροφή


 
Ο Αρχηγός της επαναστάσεως του 1922 Νικόλαος Πλαστήρας με τον Πρωθυπουργό Στυλιανό Γονατά και τον τότε Συνταγματάρχη Λουκά Σακελαρόπουλο έξω από την Μητρόπολη.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1922, ξέσπασε Κίνημα του Στρατού και του Ναυτικού στη Χίο και τη Λέσβο και σχηματίστηκε Επαναστατική Επιτροπή από τους πρωτεργάτες της

Συγκεκριμένα, τους Συνταγματάρχες Νικόλαο Πλαστήρα, ως εκπρόσωπο του στρατού της Χίου, και Στυλιανού Γονατά, ως εκπρόσωπο του στρατού της Λέσβου, και τον Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Φωκά, ως εκπρόσωπο του Ναυτικού.

Η στρατιωτική ήττα και η καταστροφή του ελληνικού στοιχείου στην Μικρά Ασία, είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο και είχαν προκαλέσει τη γενική κατακραυγή εναντίον των υπευθύνων.

Ακραία φαινόμενα και διαχρονικές παθογένειες


Η ανθεκτικότητα, η βιωσιμότητα και η πράσινη μετάβαση δεν θα έχουν καμία ουσία αν δεν τις εντάξουμε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στις πολιτικές συλλογικής ασφάλειας.

Του Νίκου Ντάσιου

Ίσως είναι πολύ άκαιρο τούτη την ώρα να αναζητηθούν αιτίες ή να προταθούν λύσεις (που σίγουρα έχουν ξανατεθεί), δεδομένου ότι προέχει ο απεγκλωβισμός, η ανεύρεση των αγνοουμένων, η διάσωση σε ότι απέμεινε από το βιός των οικογενειών αλλά και μια αξιόπιστη πρόταση επιβίωσης όσων επλήγησαν από τις θεομηνίες των τελευταίων μηνών. Με απόλυτο σεβασμό σε αυτές τις προτεραιότητες και στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, τολμώ να επαναλάβω κάποια σημεία απευθυνόμενος σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους του «επιτελικού κράτους» που διαχειρίζονται –ή νομίζουν πως το κάνουν – το συλλογικό μας μέλλον:

«Γιατί οι τρομοκράτες της ΕΟΚΑ μπήκαν στο βίντεο για τα 100 χρόνια; Αυτή είναι η απάντηση του CHP» (τούρκικο δημοσίευμα)


Άγκυρα.

Η συζήτηση της ημέρας είναι η χρήση φωτογραφιών τρομοκρατών της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών) στο βίντεο που ετοίμασε η αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος- CHP Αϊσού Μπάνκογλου. 

Στο βίντεο για τα 100 χρόνια που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό X του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπήρχε μια φωτογραφία μελών της ΕΟΚΑ που απαθανάτισαν την τουρκική σημαία στην Κύπρο. Μετά υπήρξε μεγάλη αντίδραση στα social media, η Αϊσού Μπάνκογλου έκανε μια δήλωση για το θέμα, όπως γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Αζερμπαϊτζάν: ένα ακόμη βήμα προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους - Η αναγνώριση πάντως δεν θα αργήσει πολύ να έρθει. Ενδέχεται να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι στενοί σύμμαχοι και εταίροι της Άγκυρας, με πρώτο το Πακιστάν.

O Ερντογάν μαζί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ via Associated Press

Γιώργος Μενεσιάν, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος - Επικεφαλής της Ομάδας Μέσης Ανατολής του (Ι.ΔΙ.Σ), ερευνητής στο Washington Institute for Defence & Security, μέλος του ΕΛΙΣΜΕ 

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ υποδέχθηκε στο Μπακού τους υπουργούς διαχείρισης κρίσεων των κρατών μελών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, για την Δεύτερη Υπουργική Συνάντηση για την Διαχείριση Έκτακτων Καταστάσεων του Οργανισμού. Για πρώτη φορά φέτος συμμετείχε «υπουργός» του ψευδοκράτους, της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» («ΤΔΒΚ»).

Κατά την διάρκεια του καλωσορίσματος των Τουρκογενών υπουργών, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε:

Ένταση μεταξύ ΟΥΝΦΙΚΥΠ και «δυνάμεων ασφαλείας» στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας


Για «διαφωνία» με τους στρατιώτες του ΟΗΕ στις εργασίες καθαρισμού στρατιωτικής μονάδας στην περιοχή Ντερέμπογιου της Λευκωσίας, την κατεχόμενη πλευρά του Πεδιαίου, η οποία επιλύθηκε, κάνει λόγο η «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας»

Η ιστοσελίδα της Γενί Ντουζέν, επικαλείται πληροφόρηση που είχε η ίδια από την «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας» και γράφει ότι υπήρξε μια «διαμάχη» με τους ειρηνευτές κατά την διάρκεια καθαρισμού της στρατιωτικής μονάδας Ιμπραχίμ Λατίφ.

Οι Τούρκοι Αττίλες επιστρέφουν στην Πύλα: Ακραία πρόκληση εναντίον της Κύπρου, αρχίζει σήμερα η κατασκευή δρόμου στην Πύλα, λέει το κατοχικό καθεστώς


Tο κλιμάκιο του ΟΗΕ δέχτηκε επίθεση όταν προσπάθησε να παρεμποδίσει μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Πύλα. Photo via Glomex (Video ID v-cuwc9qxsityx)

Για συμφωνία όσον αφορά την κατασκευή δρόμου Άρσους-Πύλας κάνει λόγο η ιστοσελίδα Κίπρις πιστασί, η οποία γράφει ότι οι εργασίες ξεκινούν σήμερα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές του παράνομου ψευτο-«υπουργείου εξωτερικών», η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του δρόμου θα γίνει σήμερα με την τουρκική ιστοσελίδα να σημειώνει ότι ο εν λόγω δρόμος προκάλεσε πολιτική κρίση πριν λίγες μέρες.

Σύμβαση κατασκευής εργοστασίου δορυφόρων ανέθεσε ο ESA στην ΕΑΒ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η επέκταση του φάσματος δραστηριοτήτων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στο Διάστημα, παρουσιάζεται μεταξύ άλλων στο περίπτερο της εταιρείας που φιλοξενείται στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO.

Belharra: Νέα φωτογραφία της Naval Group με την πρώτη ελληνική φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» έτοιμη να μπει στο νερό


Η Naval Group δημοσίευσε, σήμερα Δευτέρα, μια νέα φωτογραφία με την πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI «Belharra», με το όνομα «Κίμων», στο ναυπηγείο της Λοριάν στην Γαλλία.

Μην τα βάζετε με τις ένοπλες δυνάμεις μας


Έχουν μάθει να υπακούουν και εφαρμόζουν διαταγές.

Έχουν μάθει να τηρούν πρωτόκολλα.

Έχουν μάθει να διαβάζουν και να εφαρμόζουν σχέδια.

Έχουν μάθει να διοικούν ανθρώπους.

Έχουν μάθει να παίρνουν πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ newpost.gr : Πώς οι αμφίβιοι καταδρομείς έσωσαν 1000 κατοίκους από τα «πνιγμένα» χωριά – Η μάχη της Ζ’ ΜΑΚ στον «πόλεμο» του Θεσσαλικού κάμπου


Η επιλογή της Ζ’ ΜΑΚ κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς η επίλεκτη Μονάδα μπορεί να ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία σε μια αποστολή έρευνας-διάσωσης υψηλής δυσκολίας.

Κώστας Σαρικάς

Τελικά το ελικόπτερο που… κλαίγαμε ότι καταστράφηκε λόγω της πλημμύρας πετάει κανονικά μία μέρα μετά


Το ΓΕΣ με ανακοίνωσή του για το θέμα το είχε ξεκαθαρισει.

Διονύσης Αντωνέλλος

Μετά τον Βαρβιτσιώτη ποιοι; Οι υπουργοί και αυτοδιοικητικοί που είναι στο στόχαστρο του Μαξίμου


Η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Ναυτιλίας μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει από τις δηλώσεις του μετά τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη ήταν κάτι αναμενόμενο.

Η Κομισιόν θα στηρίξει την Ελλάδα με το έκτακτο ταμείο φυσικών καταστροφών «και όχι μόνο»

 
O Eυρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες. EPA/OLIVIER HOSLET

Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από το Blue Horizon: “Μπλέξαμε, μπλέξαμε” έλεγε ο πλοίαρχος (video)


Νέο ηχητικό ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την τραγωδία στο Blue Horizon έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στο ηχητικό που έφερε στο φως η εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Λιάγκα αποκαλύπτεται η συνομιλία του πλοιάρχου -ο οποίος έχει προφυλακιστεί πλέον- αρχικά με μέλος του πληρώματος του Blue Horizon και εν συνεχεία με το Λιμεναρχείο.

Λάρισα: Μια πόλη στις λάσπες – Ατελείωτος ο αγώνας για να επανέλθουν οι πλημμυρισμένες συνοικίες

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία, η πόλη της Λάρισας μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να επανέλθει σε συνθήκες «κανονικότητας» , όπως και όσο πιο σύντομα είναι αυτό δυνατόν.

Μάχες στήθος με στήθος για θέσεις-κλειδιά στην ΕΕ


Μανώλης Μαυρομμάτης

Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι η μάχη για τις θεσμικές θέσεις της προσεχούς περιόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Κομισιόν, θα ξεκινούσε τον Οκτώβριο.

Ο νέος μεγάλος Διάδρομος Ινδίας - Μ. Ανατολής - Ευρώπης - IMEC και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα


Νίκος Μελέτης

Το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα παγκόσμιας σημασίας γεωπολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό σχέδιο δόθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης των G20 στην Ινδία, καθώς οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ινδίας, των ΗΑΕ, της Σ.Αραβίας, της Γερμανίας της Γαλλίας της Ιταλίας και της Ε.Ε., έδωσαν το πράσινο φως για τον IMEC (India - Middle East - Europe Economic Corridor).

Πλημμύρες: Παραπομπή Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ…


Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της ΝΔ, ‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφορικά «με την ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, αλλά και τις δηλώσεις των ευρωβουλευτών, Κωνσταντίνου Αρβανίτη και Δημήτρη Παπαδημούλη, καθώς και του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή, σχετικά με τη συμμόρφωση της Ελλάδας στην κοινοτική Οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας και την παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της ΕΕ», προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ραντεβού – Οι γκρίζες ζώνες


Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου, που θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

«Αποκαλύφθηκε το σχέδιο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας να παρακάμψουν την Τουρκία» (τούρκικο δημοσίευμα)


Σεπτέμβριος 10, 2023. Ελλάδα.

Ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Βαλεντίν Ποριάζοφ, δήλωσε σχετικά με το μέγα έργο που ετοίμασε η Ευρώπη για την παράκαμψη των Στενών, «Το έργο Sea2Sea θα είναι μια εναλλακτική διαδρομή προς τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων».

Νετανιάχου: Ανακοίνωσε πρόγραμμα επίσκεψής στις ΗΠΑ, χωρίς συνάντηση με Μπάιντεν

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του, ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση, με φόντο εντάσεις στις σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Κρεμλίνο: Κανείς δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τον Πούτιν αν θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία


Αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, κανείς δεν θα μπορέσει να τον ανταγωνιστεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ουκρανία: Απελευθερώσαμε νέα εδάφη σε Ανατολή και Νότο


Οι δυνάμεις μας κατέλαβαν μέρος του χωριού Οπίτνε, και είχαν «μερική επιτυχία» κοντά στο Αντριίβκα και το Κλιστσιίβκα, νοτίως του Μπαχμούτ, δήλωσε η υφ. Άμυνας της χώρας.

Αρχηγός κατασκοπείας του Ισραήλ: Απέτυχαν» οι προσπάθειες του Ιράν να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ δήλωσε στις 10 Σεπτεμβρίου ότι οι προσπάθειες του Ιράν να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους είχαν αποτραπεί, ανέφεραν οι Times of Israel.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναχώρησε για τη Ρωσία για συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν


Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Κιμ στο εξωτερικό εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια και το πρώτο του μετά την πανδημία

Η Κίνα παρακολουθεί τη Δύση: Νέα υπόθεση κατασκοπείας γεννά ανησυχία- Πώς παρεμβαίνει το Πεκίνο

Ένας άνδρας συνελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέτ της Κίνας, γεννώντας νέο κύμα ανησυχίας για την δράση δικτύου πληροροφιών του Πεκίνου σε χώρες της δύσης.