Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ-Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΦΑΡΑΩ (ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ-ΤΕΚΜΗΡΙΟΓΡΑΦΗΜΑ)


Το 1904, μία μούμια που στάλθηκε στο Αιγυπτιακό Μουσείο Βερολίνου έφερε επάνω της ένα ασυνήθιστο σκληρό χαρτόνι. Επρόκειτο για ένα βασιλικό πάπυρο του 1ου αιώνα π.Χ γραμμένο στην ελληνική γλώσσα. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13/14 Μαρτίου 1957: Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αθανασία


Στάθης Βασιλείου

Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου εκτελείται δια απαγχονισμού ο 19χρονος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Φλογερός πατριώτης, συμμετείχε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας υπέρ της απελευθέρωσης της Κύπρου από τους Άγγλους από το 1953, σε ηλικία 15 ετών. Τον Δεκέμβριο του 1955 εντάσσεται στην ΕΟΚΑ και συμμετέχει σε επιχειρήσεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2/13 Μαρτίου 1822: Μάχη του Γηροκομείου, αγώνας για την πόλη της Πάτρας

 Στάθης Βασιλείου

Με την άλωση της Τριπολιτσάς τον Οκτώβριο του 1821, οι Έλληνες επαναστάτες κατόρθωσαν να ελέγξουν την ενδοχώρα του Μωρέως. Απέμεναν, όμως, σημαντικές πόλεις στα παράλια που ανεφοδιάζονταν συστηματικά από τον τουρκικό στόλο. Η Καλαμάτα έπεσε πρώτη τον Απρίλιο του 1821 και ακολούθησε η Κόρινθος το Φεβρουάριο του 1822. Η Πάτρα ήταν ο επόμενος και πιο κρίσιμος στόχος.

Μαθαίνουμε για τον ποντιακό ελληνισμό από το… σπίτι – Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και του ΕΑΠ


Καρτ ποστάλ από την Τραπεζούντα

Μιλούν στο pontosnews.gr ο Θεοδόσης Κυριακίδης και ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τεχνητή Νοημοσύνη: το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό-ορόσημο


Πώς ο μοναδικός στον κόσμο κανονισμός θα προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες από την μη ορθή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Δημοσθένης Γκαβέας, Αρθρογράφος
Blog Editor

Κύπρος: αντιπολίτευση στον Χριστοδουλίδη ή συμπολίτευση στον Τατάρ;

του Άριστου Μιχαηλίδη

Έλεος στο βασίλειο του Κυπριστάν δεν υπάρχει; Έλεος με την έννοια μιας σταλιάς αυτοσυγκράτησης, να δείξουν λίγο έλεος να δούμε τι στο καλό θα γίνει τώρα που ήρθε η νέα απεσταλμένη να ευθυγραμμίσει τα άστρα. Όχι. Δεν μπορούν. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το βιολί της αυτοχειρίας μέχρι να μας πάρουν όλους στο λαιμό τους να ησυχάσουν.

Πέντε ειδικούς απέστειλε η Κομισιόν στην Κύπρο για τον διάδρομο για Γάζα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει μέχρι στιγμής πέντε άτομα στην Κύπρο στο πλαίσιο της επιχειρησιακής στήριξης για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, ανέφερε το μεσημέρι στην ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τατάρ: Οι βρετανικές βάσεις αποτελούν απειλή για την Τουρκία και την Κύπρο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αποτελούν απειλή για την Τουρκία

Πληροφοριοδότης του ψευδοκράτους ο Σύρος με τα χίλια πρόσωπα-Απελάθηκε 2 φορές


Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η προσφυγή Σύρου, ο οποίος απελάθηκε δύο φορές από την Κύπρο, αλλά επέστρεφε με διαφορετικά ονόματα. Αίσθηση προκαλεί η πληροφόρηση από την ΚΥΠ ότι ο συγκεκριμένος άντρας μετέβαινε στα κατεχόμενα και έδινε πληροφορίες στο ψευδοκράτος. 

Η Βρετανία θα πληρώνει τους παράτυπους μετανάστες από τη Ρουάντα για να φεύγουν οικειοθελώς


Το βρετανικό ΥΠΕΞ είναι διατεθειμένο να τους καταβάλλει έως και 3.000 στερλίνες για να επιστρέψουν ξανά και να εγκατασταθούν στη χώρα τους

Τα νέα «γεράκια» των F-35 αναζητά η Πολεμική Αεροπορία: Πτήση με εξομοιωτή για τους μαθητές σε όλη τη χώρα


*Του Κώστα Σαρικά

«Χαμηλές πτήσεις» και «αποστολές κρούσης» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με στόχο να εντοπιστούν οι νέοι ιπτάμενοι που θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια στα κόκπιτ των F-35, των Rafale και των F-16 Viper σχεδιάζει Πολεμική Αεροπορία. Το φιλόδοξο σχέδιο του Αεροπορικού Επιτελείου έχει ως στόχο να φέρει μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας το αεροπορικό πνεύμα κοντά στην κοινωνία και ειδικά στους μαθητές.

Trojan Footprint: Εκπληκτικό ΒΙΝΤΕΟ και φωτογραφίες… “11 Aviation” στην πολυεθνική άσκηση με την ΔΕΠ / ΓΕΕΘΑ


Τη Media Day της άσκησης Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «TROJAN FOOTPRINT (TFP) – 24» παρακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2024, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Δένδιας και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης στο Λευκαντί της Εύβοιας. 

Στα άδυτα της Trojan Footprint: Εξουδετέρωση διεθνούς τρομοκράτη, υβριδικές απειλές, σαμποτάζ* Lesson learned με νατοϊκή τεχνογνωσία [photos, videos]


Στιγμιότυπο από βίντεο της Hellas Journal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Η άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που έγινε στο Λευκαντί της Χαλκίδας συγκέντρωσε πολλά διαφορετικά σενάρια και φάνηκε ότι ο σχεδιασμός προήλθε μέσα από συμπεράσματα πρόσφατων πολεμικών μετώπων, όπου ορισμένα έχουν κλείσει, άλλα παραμένουν ανοικτά ή υποβόσκουν…

Στα Μέγαρα το 16ο NH90 – Πιο κοντά η συμφωνία για την FOS

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με την άφιξη ενός ακόμη ελικοπτέρου στα Μέγαρα, εξελίσσεται με αργό ρυθμό η τελευταία τροποποίηση της σύμβασης προμήθειας 20 ελικοπτέρων NH90 για την Αεροπορία Στρατού. Πρόκειται για το 16ο ελικόπτερο της σύμβασης, που προσγειώθηκε εχθές στο αεροδρόμιο Μεγάρων, ερχόμενο από την Γαλλία.

Η γαλλική επανάσταση στις εξαγωγές όπλων και η συμβολή της Ελλάδας

Οι εξαγωγές όπλων αποτελούν στρατηγικό ζήτημα για τη Γαλλία.

Διονύσης Αντωνέλλος

Η Μεγάλη Βρετάνια δείχνει το μέλλον και για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό – Το οπλικό σύστημα με λέιζερ DragonFire


Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός κανονιού λέιζερ, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση τα καμικάζι drones που αποτελούν μία φθηνή αλλά θανάσιμη απειλή για κάθε πλοίο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Βουλή: Υπερψηφίστηκαν τα Μνημόνια Συνεργασίας για την τοποθέτηση Ελλήνων SOF στον Στρατό των ΗΠΑ


Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκαν τα δύο Μνημόνια Συνεργασίας των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ελλάδας και ΗΠΑ, για την τοποθέτηση ελληνικού προσωπικού στον Στρατό των ΗΠΑ και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ και η Γερμανική Hessen, οι δυο ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ», φρουροί του εμπορικού στόλου στον Κόλπο του Άντεν ως την «Πύλη των Δακρύων»…


Ο υπουργός Νίκος Δένδιας με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ & ΓΕΝ και τον Κυβερνήτη της φρεγάτας ΥΔΡΑ στη γέφυρα του πλοίου. ΠΗΓΗ PHOTΟ: ΥΠΕΘΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Όλοι όσοι βρέθηκαν πριν λίγα 24ωρα στην γέφυρα της φρεγάτας ΥΔΡΑ, μετρούν ήδη αντίστροφα για να φτάσει η στιγμή που το ελληνικό πολεμικό πλοίο θα δέσει ξανά κάβους.

Εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα: Άνοιξε πυρ με πυροβόλο κατά δύο UAV

Σήμερα, πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Νίκος Δένδιας για φρεγάτα «Ύδρα»: Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας ΥΔΡΑ που επιχειρεί στον κόλπο του Άντεν και την Ερυρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, έκανε αναφορά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην ομιλία του στη διάρκεια της επίσκεψης του στη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη.

Διπλωματικές συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη- Τα μηνύματα Δένδια στην Τουρκία


Αλεξία Τασούλη

Νίκος Δένδιας: Τι θα συζητήσουν στο συνέδριο «city hub events»

Πολεμικό Ναυτικό: Νέα δεδομένα για τα πλοία LCS του… πακέτου Μπλίνκεν


Σε νέα βάση τίθεται η πιθανότητα απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό πλοίων μάχης παρακτίων τύπου Freedom ως πλεονάζοντος αμυντικού υλικού (EDA: Excess Defense Article), μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του σχεδίου του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2025.

Μετά από χρόνια καθυστερήσεων το F-35 Lightning II εισέρχεται σε ρυθμό πλήρους παραγωγής

To αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τον ρυθμό πλήρους παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και αφού η παραγωγή του, οι παραδόσεις και η επιχειρησιακή του χρήση είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του κόσμου. 

Μητσοτάκης: Στις 4 Απριλίου στην Ουάσιγκτον - Θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο


Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει στις 4 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τουρκία: Τα διαπιστευτήριά του υπέβαλε στον Ερντογάν, ο πρεσβευτής της Ελλάδας Θεόδωρος Μπιζάκης

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Denes Erdos

Τα διαπιστευτήριά του υπέβαλε σήμερα Τρίτη (12/3), στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη 'Άγκυρα, Θεόδωρος Μπιζάκης.

Τουρκία: Προετοιμασία για υπογραφή συμφωνιών με Μητσοτάκη τον Μάιο - Θετικό το κλίμα


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Προετοιμάζονται τα κείμενα των συμφωνιών που θα υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Ερντογάν: Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο - Μίλησε για «αρνητική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. AP Photo/Denes Erdos

Μία λάθος λέξη που διατύπωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας κατά την ομιλία του προς τους πρεσβευτές των ξένων χωρών στην Άγκυρα, λίγο έλειψε να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες. 

DW: Τον γαμπρό του, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, θα επιλέξει πιθανότατα ο Ερντογάν ως διάδοχό του


O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες γι' αυτόν, πυροδοτώντας τη συζήτηση γύρω από τη διαδοχή του.

Τελεσίγραφο του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία για παράδοση της περιοχής Γαζάκ…

Μάρτιος 13, 2024. Ελλάδα.

«Πανικό προκάλεσε στην Αρμενία το τελεσίγραφο του Αζερμπαϊτζάν μετά την έβδομη συνεδρίαση των επιτροπών για θέματα συνόρων, με επικεφαλής τους αντιπρόεδρους των κυβερνήσεων των δύο χωρών», γράφουν σήμερα τα media  του Μπακού.

WSJ: Φόβοι για μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ισραήλ

Για νέα τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη, που συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και με το Ιράν κάνει λόγο η Wall Street Journal.

Διευκρινίσεις ΥΠΕΘΑ: Καμία εμπλοκή στρατιωτικού προσωπικού στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ουδέν θέμα συμμετοχής Ελλήνων Αξιωματικών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή «σε εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία» υπάρχει, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο΄Εθνικής Άμυνας, απαντώντας στα περί δημοσιευμάτων για την τοποθέτηση Προσωπικού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και την απόσπαση/τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας σε Μονάδες της USAREUR

Ζαχάροβα: Η Δύση "ωθεί τον κόσμο προς την άβυσσο"


Η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να επεκταθεί γεωγραφικά, λόγω των άστοχων ενεργειών ενός ή δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Πολωνία: Ο Πούτιν θα επιτεθεί και σε άλλους αν κερδίσει την Ουκρανία


Λία Δεληγιάννηl.deligianni@euro2day.gr

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια για το Κίεβο. «Είμαστε ένα έθνος που υποδουλώθηκε από τη Ρωσία αρκετές φορές. Αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα επιτεθεί για άλλη μια φορά».

Φινλανδός πρωθυπουργός: Η Ρωσία ετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση με τη Δύση


Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία ετοιμάζεται για μια “μακρά σύγκρουση με τη Δύση” και ζήτησε περισσότερες δαπάνες και συντονισμό όσον αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα.

Κίνα - ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν ακόμη έναν γύρο διαλόγου σε επίπεδο στρατιωτικού προσωπικού


H Κίνα και το ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν τον όγδοο κύκλο ενός διαλόγου στρατιωτικού προσωπικού για την πολιτική ασφαλείας στο Πεκίνο την Τετάρτη, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας.