Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Μαθαίνουμε για τον ποντιακό ελληνισμό από το… σπίτι – Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και του ΕΑΠ


Καρτ ποστάλ από την Τραπεζούντα

Μιλούν στο pontosnews.gr ο Θεοδόσης Κυριακίδης και ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να παρακολουθήσει πιστοποιημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα σπουδών για τον ποντιακό ελληνισμό και μάλιστα από το σπίτι του, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται, δίνουν το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και επιστήμονες της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας, ιδίως από τη στιγμή που μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα απόφοιτοι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο pontosnews.gr o επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης, οι γνώσεις για διάφορους τομείς του ποντιακού ελληνισμού, που θα αποκτήσει κάποιος παρακολουθώντας το συνολικά 39 ωρών πρόγραμμα, θα ισοδυναμούν με τουλάχιστον δύο εξάμηνα προπτυχιακών σπουδών!

«Από τότε που δημιουργήθηκε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ομάδα διδασκόντων που την αποτελούμε, είχαμε τη νοοτροπία να περάσουμε σε άτομα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, σε όσα περισσότερα μπορούμε, γνώσεις για τον ποντιακό ελληνισμό. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουμε τους φοιτητές μας, ενώ και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο υπάρχουν δύο αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα.

»Τώρα ξεκινάμε επιμορφωτικό πρόγραμμα για όλους και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ακόμα και σε αποφοίτους Λυκείου από ολόκληρο τον κόσμο να αποκτήσουν γνώσεις για τον ποντιακό ελληνισμό», λέει στο pontosnews.gr o Θεοδόσης Κυριακίδης.

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

«Σημαντική ενίσχυση των ποντιακών σπουδών»

Για σημαντική ενίσχυση των ποντιακών σπουδών κάνει λόγο από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

«Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ενέταξε στα εγκεκριμένα προγράμματά του και τις σπουδές, με έμφαση στην ιστορία, στον ποντιακό ελληνισμό. Οι ποντιακές σπουδές ολοένα ενισχύονται, καθώς αυτές πια υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, μολονότι όχι ακόμη με κρατική στήριξη, στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως λόγου χάρη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τη λειτουργία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης καθώς και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για τη Μαύρη Θάλασσα», αναφέρει ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους και οι πληροφορίες που θα αποκτήσει κάποιος, θα μπορεί να τις αξιοποιήσει σε διάφορους τομείς.

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

«Το αξιοσημείωτο είναι ότι στο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΑΠ δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο, που είτε δεν σπούδασε στην τριτοβάθμια eκπαίδευση, είτε αποτέλεσε μεν μέλος της κοινότητας ενός ελληνικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα για τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής και ειδικότερα για τους Έλληνες του Πόντου, ακόμη όμως και σε κάποιον που γνωρίζει ορισμένες από τις πτυχές της ιστορίας-πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, να λάβει πλέον σε ένα εξάμηνο πληροφορίες που, ανάλογα με την ιδιότητά του, μπορεί να αξιοποιήσει στην εκπαίδευση, στη συλλογική οργάνωση στην Ελλάδα και στη διασπορά κλπ.», τονίζει ο καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Ποικίλες γνώσεις για τον Πόντο

Σύμφωνα με τον Θεοδόση Κυριακίδη, ποικίλες γνώσεις γύρω από τον ποντιακό ελληνισμό θα αποκομίσει όποιος παρακολουθήσει το πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων θα μάθει για την ιστορία και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού, για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας αλλά και για τους πρόσφυγες, από τον ξεριζωμό μέχρι την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Ο χάρτης – επιστολικό δελτάριο της Δημοκρατίας του Πόντου

«Στα συμπυκνωμένα αυτά 13 τρίωρα μαθήματα, που ισοδυναμούν με την παρακολούθηση τουλάχιστον δύο εξαμήνων προπτυχιακών σπουδών, έχουμε ενσωματώσει όλες τις τελευταίες έρευνες γύρω από τον ποντιακό ελληνισμό. Για παράδειγμα, έχουμε συμπεριλάβει όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε ερευνητικό επίπεδο για το θέμα της Γενοκτονίας. Από τη δεκαετία του ’70 οι Πόντιοι… παρακαλούμε να μπουν στα σχολικά βιβλία μαθήματα για τον ποντιακό ελληνισμό. Τώρα με το πρόγραμμα αυτό μπορούν ακόμα και οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αποκτήσουν εμπεριστατωμένες γνώσεις», λέει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.

«Οι συμμετέχοντες, ηλικίας άνω των 18 ετών από την Ελλάδα και την ομογένεια θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν, έστω και σε συντομία, την εξέλιξη του ελληνισμού του Πόντου στους νεότερους χρόνους και να εμβαθύνουν σε επιμέρους σημαντικά κεφάλαια, όπως στη Γενοκτονία, στην αξιοποίηση των πολύτιμων διαθέσιμων ψηφιακών πηγών και άλλα», λέει από την πλευρά του ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Επιμέρους υλικό στους συμμετέχοντες

Κατά τον Θεοδόση Κυριακίδη, μετά τη λήξη του προγράμματος, όποιος θέλει να συνεχίσει την επιμόρφωσή του, μπορεί να μελετήσει το υλικό που θα μοιράσουν οι διδάσκοντες, το οποίο θα είναι αρχειακό ή κάποια βίντεο άλλα και να κάνει μεταπτυχιακό.

«Βλέπουμε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αυτός θα είναι ο πρώτος κύκλος του. Θέλουμε το πρόγραμμα να διεξάγεται κάθε χρόνο, ώστε να το παρακολουθήσουν ολοένα και περισσότερα άτομα», αναφέρει ο Θεοδόσης Κυριακίδης.

Το πρόγραμμα «Σπουδές στον Ποντιακό Ελληνισμό» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ελλάδος θα ξεκινήσει την Τρίτη 19 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Ιουνίου. Το κόστος συμμετοχής είναι 300 ευρώ κατ’ άτομο και αν κάποιος δώσει τα χρήματα εφάπαξ, το ποσό μειώνεται στα 240 ευρώ. Παρέχονται και εκπτωτικά προγράμματα για άνεργους καθώς και για άλλες περισσότερο ευάλωτες οικονομικά ομάδες.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

⇒ Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
⇒ Όλο το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε στο pontosnews.gr για τις ανάγκες του άρθρου από τον Θεοδόση Κυριακίδη και τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου