Μάρτιος 13, 2024. Ελλάδα.
«Πανικό προκάλεσε στην Αρμενία το τελεσίγραφο του Αζερμπαϊτζάν μετά την έβδομη συνεδρίαση των επιτροπών για θέματα συνόρων, με επικεφαλής τους αντιπρόεδρους των κυβερνήσεων των δύο χωρών», γράφουν σήμερα τα media του Μπακού.
Σύμφωνα με αυτά με γραπτή δήλωση που διανεμήθηκε στον Τύπο από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν Σαχίν Μουσταφάγιεφ μετά τη συνάντηση αυτή, αναφέρθηκε ότι ζητήθηκε από την Αρμενία να παραδώσει αμέσως 4 χωριά της περιοχής της Γαζάκ που κατοικούνται σήμερα από Αρμένιους.
“Ο Σαχίν Μουσταφέγιεφ εξέδωσε τελεσίγραφο”, σημειώνεται στο δημοσίευμα
Το Μπακού διεκδικεί τώρα την περιοχή Γαζάκ (ή Γκαζάχ), μετά την κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Το τελεσίγραφο δόθηκε από τον Σαχίν Μουσταφάγιεφ
Όπως σημειώνεται, αυτό το θέμα στην πραγματικότητα δεν είναι νέο και η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτά τα χωριά πρέπει να παραδοθούν.
Πρόσφατα η κυβέρνηση της Αρμενίας διένειμε χάρτη, στον οποίο σημειώνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν φέρεται να ελέγχει μέρος των εδαφών 31 παραμεθόριων χωριών της Αρμενίας.
Σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία ζητά εδαφικές παραχωρήσεις από το Μπακού, το οποίο απέρριψε τις διεκδικήσεις αυτές και την άμεση και άνευ όρων παράδοση των 4 χωριών στην περιοχή της Γαζάκ.
Τα χωριά αυτά είναι όπως σημειώνεται τα: Baganis Ayrim, Ashagy Eskipara, Kheyrimli και Gyzylkhadzhily. Τα χωριά αυτά δεν είναι θύλακες, δηλαδή δεν περιβάλλονται από αρμενικά εδάφη και στις τέσσερις πλευρές. Τα υπόλοιπα τρία χωριά της περιοχής της Γαζάκ – το Sofulu, το Barkhudarli και το Yukhari Eskipara – είναι θύλακες.
Προς το παρόν το Αζερμπαϊτζάν ζητά την εκκένωση των Αρμενίων από τα τέσσερα πρώτα χωριά και «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των συνόρων να παραδοθούν αργότερα».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σχολίασε αυτό το αίτημα από την κυβέρνηση του δηλώνοντας ότι το θέμα της μεταφοράς οποιουδήποτε χωριού της περιοχής Ταβούς της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν «δεν συζητήθηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις και αυτό το θέμα δεν θα εξεταστεί».
«Δεν έχει γίνει ποτέ ή μπορεί να γίνει λόγος για παράδοση οποιουδήποτε χωριού στην περιοχή Ταβούς», τόνισε ο Πασινιάν.
Μάλιστα, ο Πασινιάν αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα του 1991, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε ότι τα διοικητικά όρια της σοβιετικής εποχής έγιναν αποδεκτά ως υπό όρους κρατικά σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, και αυτή η αρχή επιβεβαιώθηκε από τη Διακήρυξη της Πράγας της 6ης Οκτωβρίου 2022.
«Στη διαδικασία οριοθέτησης, πρέπει να εργαστούμε για να αναπαράγουμε αυτά τα σύνορα σε κάποια μορφή. Πρέπει να προχωρήσουμε από την de jure πραγματικότητα. Ό,τι είναι Αρμενία είναι Αρμενία, ό,τι δεν είναι Αρμενία δεν είναι Αρμενία», είπε ο Πασινιάν.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου