Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Trojan Footprint: Εκπληκτικό ΒΙΝΤΕΟ και φωτογραφίες… “11 Aviation” στην πολυεθνική άσκηση με την ΔΕΠ / ΓΕΕΘΑ


Τη Media Day της άσκησης Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «TROJAN FOOTPRINT (TFP) – 24» παρακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2024, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Δένδιας και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης στο Λευκαντί της Εύβοιας. 

Η Media Day διεξήχθη σε τμήμα των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της εταιρίας Shelman, μία από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρίες στον κλάδο της ξυλείας, η οποία το 2014 τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης. Συγκεκριμένα, η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο και τα τεράστια υπόστεγα πλησίον της προβλήτας (που αποτελεί μέρος του εργοστασίου), που εύκολα διακρίνονται στο συνημμένο βίντεοΤην άσκηση κάλυψε η “11 Aviation”, συνεργάτες του DP, αποτυπώνοντας με μοναδικό τρόπο, για άλλη μια φορά, δραστηριότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται, ότι από το 2022 το εργοστάσιο της Shelman συμπεριλαμβανομένων και των λιμενικών εγκαταστάσεων μετά από πλειστηριασμό περιήλθε στην κυριότητα του Δημήτρη Μελισσανίδη έναντι ποσού 23 εκατ. ευρώ. Παραβεβλημένο στην προβλήτα ήταν το επιβατηγό – οχηματαγωγό Speed Jet (IMO 9140918), το οποίο μάλλον βρίσκεται σε κατάσταση παροπλισμού και το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά τη δραστηριότητα. Για την υψηλής δυσκολίας, λόγω της νύκτας, κάλυψη της Media Day, το DP συνεργάστηκε για ακόμη μία φορά με την 11 Aviation, που απεικόνισε τις διάφορες δραστηριότητες στο συνημμένο εντυπωσιακό βίντεο και τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την παρουσίαση.

Ταυτότητα της άσκησης
Σύμφωνα με το ενημερωτικό του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων-Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «TROJAN FOOTPRINT (TFP) – 24» που διεξάγεται από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2024, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο διεξαγωγής της Νατοϊκής Άσκησης «STEADFAST DEFENDER – 24». Στη δραστηριότητα συμμετέχουν προσωπικό και μέσα από τις Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Μαυροβούνιο. Στη διάρκεια της οι συμμετέχοντες εξασκούνται σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, που συμβάλουν στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας σε επίπεδο διεξαγωγής αντικειμένων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το σενάριο της άσκησης
Για τη διεξαγωγή της άσκησης συντάχθηκε υποθετικό σενάριο με βάση το χρονοδιάγραμμα έναρξης των επιχειρήσεων που είχε αποστείλει η αμερικανική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (SOCEUR). Κατά το σενάριο, περιοχή, την ευθύνη της οποίας έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ, δέχεται πίεση μέσω υβριδικών απειλών που εκτοξεύει χώρα που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση των χωρών του ΝΑΤΟ και φίλιων στη συμμαχία χωρών.

Συγκεκριμένα τους έξι προηγούμενους μήνες, η εχθρική χώρα ανέπτυξε δυνάμεις στα σύνορα της και αύξησε αισθητά τη δραστηριότητα της σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις. Ταυτόχρονα συνεργάζεται άμεσα με παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στην ευρύτερη περιοχή καθώς και το οργανωμένο έγκλημα. Ο κύριος στόχος της είναι η επέμβαση και επιρροή στις χώρες της Συμμαχίας σε διαφορετικούς τομείς με χρήση στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων με σκοπό την ανάδειξη της ως περιφερειακής δύναμης.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο ήταν ενταγμένη η ενέργεια της Media Day η οποία σχεδιάστηκε κατόπιν παρακολούθησης των παράνομων ενεργειών δύο Στόχων Υψηλής Αξίας (ΣΥΑ) που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή. Κατόπιν εντοπισμού και ταυτοποίησης αυτών εκπέμφθηκε στοιχείο αναγνώρισης-επιτήρησης σε αστικό περιβάλλον με σκοπό να παρατηρεί σε 24ωρη βάση τις δραστηριότητες τους. Από την παρακολούθηση εξακριβώθηκε ότι οι δύο στόχοι διεξήγαγαν παράνομη μεταφορά αμυντικού υλικού σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που συνδέονται άμεσα με την εχθρική χώρα και αποκαλύφθηκε η χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων, όπου διεξήχθη η Media Day, για την εκφόρτωση πυραύλων και λοιπών πυρομαχικών.

Προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες επί του στόχου, 24 ώρες πριν την ενέργεια, στοιχείο ειδικής επιτήρησης και Ιταλών και Ελλήνων ελευθέρων σκοπευτών διείσδυσε με τη μέθοδο helocasting προκειμένου να εγκαταστήσει παρατηρητήριο.

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση του, ο διοικητής της τακτικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, οι πληροφορίες που συλλέγονται διαβιβάζονταν στο κέντρο επιχειρήσεων προκειμένου να συνταχθεί και να σχεδιαστεί η ενέργεια προσβολής και εξουδετέρωσης του εχθρού καθώς και η σύλληψη του ΣΥΑ. Ταυτόχρονα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) ίπταται άνωθεν του στόχου προς συλλογή πληροφοριακής δραστηριότητας και διαβίβασης εικόνας η οποία θα μεταδίδεται στο κέντρο επιχειρήσεων αλλά και την ομάδα εφόδου.

Προκειμένου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να διαμορφώσει την πληρέστερη δυνατή αντίληψη για την εξέλιξη της επιχείρησης, παρακολουθούσε την εξέλιξη της από οθόνες στις οποίες απεικονίζονταν η ίδια εικόνα (λήψεις από κάμερες τοποθετημένες σε προσωπικό, μέσα εναέριας επιτήρησης αλλά και διόπτρες που χρησιμοποιούν τα στοιχεία αναγνώρισης) που εμφανιζόταν και στο τακτικό κέντρο επιχειρήσεων, όπου οι επιτελείς έχουν δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη της και να ενημερώνουν αντίστοιχα την ιεραρχία.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου απετέλεσαν τον χώρο που σχεδιάστηκε να προσβληθεί η εχθρική δύναμη και να συλληφθεί ο επικεφαλής της οργάνωσης, ώστε να ολοκληρωθεί η εξάρθρωση της. Για την επιλογή του χώρου και του χρόνου προσβολής, ένα στοιχείο παρακολουθούσε στον αστικό ιστό τον ΣΥΑ ο οποίος είχε αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί, ενώ η ομάδα προσβολής σχεδίασε την από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, διείσδυση του προαναφερθέντος τμήματος ειδικής επιτήρησης-αναγνώρισης με τη μέθοδο helocasting (άφεση λέμβου) από ελικόπτερο CH-47D Chinook. Το εν λόγω τμήμα παρακολουθούσε το στόχο όλο το 24ωρο και διαβίβαζε πληροφορίες στο κέντρο επιχειρήσεων της δύναμης, απαραίτητες για τη σχεδίαση και τη σύνταξη του τρόπου ενεργείας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο διοικητής της τακτικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, επισήμανε με έμφαση ότι η ενέργεια που εκτελέστηκε αποτελούσε επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ότι ούτε είχαν διεξαχθεί δοκιμές επί του στόχο. Επίσης τόνισε ότι δεν συντονίζεται από κάποιο άλλο τμήμα παρά μόνο από τον επικεφαλής της δύναμης εφόδου ο οποίος βρισκόταν εντός σκάφους ειδικών επιχειρήσεων Mark V (στο οποίο επέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για μικρής διάρκειας πλου μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας).

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για την εξουδετέρωση του όγκου της απειλής δύο ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior επρόκειτο να προσβάλλουν την κύρια εχθρική δύναμη καθοδηγούμενα από διακλαδικούς ελεγκτές τερματικής κρούσης (JTAC: Joint Terminal Attack Controller), που ασκούν έλεγχο και συντονισμό των πτητικών μέσων στην περιοχή του στόχου και διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια των πυρών τους. Δυστυχώς λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή των Kiowa, αλλά για την αληθοφάνεια της εκπαίδευσης εξερράγησαν τα κατάλληλα τοποθετημένα μισόλιβρα TNT που απεικόνιζαν την προσβολή και εξουδετέρωση του στόχου.

Ταυτόχρονα η κύρια δύναμη κρούσης προσέγγισε την περιοχή δια θαλάσσης και από αέρος. Συγκεκριμένα μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 μεταφέρει ομάδα που θα καταρριχηθεί με τη μέθοδο fast rope στο κατάστρωμα του πλοίου, που σύμφωνα με τις πληροφορίες επιβαίνει ο ΣΥΑ. To ελικόπτερο προσέγγισε από νότια, πλήρως εκμεταλλευόμενο το ανάγλυφο του εδάφους, και υπεράνω του καταστρώματος τέθηκε σε αιώρηση ώστε να αρχίσει η ταχεία καταρρίχηση της επιβαίνουσας Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ).

Με την κάθοδο τους στο κατάστρωμα, τα μέλη της ΟΕΕ με τη χρήση Διοπτρών Νυκτερινής Όρασης (ΔΝΟ) άρχισαν να εξουδετερώνουν την εχθρική απειλή εντός του πλοίου, ενώ με τη χρήση φακών (όπου απαιτείται) αναζητούν τον ΣΥΑ, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαβίβασε το στοιχείο ειδικής επιτήρησης, βρισκόταν εντός του πλοίου. Όπως σημείωσε ο διοικητής της τακτικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, η διαδικασία εκκαθάρισης εντός των διαμερισμάτων και χώρων του πλοίου απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση και συντονισμό.

Ταυτόχρονα δεύτερη ΟΕΕ μεταφερόμενη με δύο ταχύπλοα σκάφη τύπου Viking αποβιβάστηκε στο λιμάνι προκειμένου να εξουδετερώσει την κύρια απειλή. Και σε αυτή την περίπτωση τα μέλη της ΟΕΕ χρησιμοποιούσαν ΔΝΟ όταν ο φωτισμός ήταν περιορισμένος και σε ταχεία εναλλαγή (όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν), γυμνό οφθαλμό, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη δεξιότητα και προσαρμοστικότητα καθώς και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους. Για σκόπευση χρησιμοποιούσαν συσκευές λέιζερ επί του οπλισμού τους και αντίστοιχες μη ορατές (χωρίς τη χρήση διοπτρών) με τις διόπτρες υπέρυθρης παρατήρησης.

Καθώς κινείται προς το εσωτερικό του στόχου, η δύναμη άρχισε να δέχεται πυρά ενώ ενεργοποιήθηκαν παγίδες φωτισμού και λοιπές παγιδεύσεις ώστε να αποτραπεί η φίλια ενέργεια. Ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκε δύναμη ταχείας αντίδρασης του εχθρού επί οχημάτων προκειμένου να άρει την απειλή. Ως αντίδραση στην εξέλιξη της τακτικής κατάστασης, ο επικεφαλής της δύναμης κρούσης είχε σχεδιάσει και αιτείται την ενίσχυση από ΟΕΕ που επί οχημάτων Hummer βρίσκεται σε ικανή απόσταση έτοιμη να ενεργήσει και ενισχύσει τις φίλιες δυνάμεις σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη. Επίσης η φίλια δύναμη κρούσης ενισχύθηκε και από οχήματα ειδικών επιχειρήσεων Polaris MRZR 4 που σε πολύ σύντομο χρόνο αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο CH-47D Chinook, αμέσως μόλις προσγειώθηκε.

Μετά την εξάλειψη της απειλής στην περίμετρο του στόχου (τα υπόστεγα που απεικονίζονται στο βίντεο), η δύναμη κρούσης κινήθηκε προς το εσωτερικό για την ανεύρεση και εκκαθάριση του επόμενου κτιρίου που αποτελούσε και το κέντρο επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης. Όμως καθώς η ενέργεια έχει πλέον αποκαλυφθεί και το στοιχείο του αιφνιδιασμού έχει χαθεί, ο εχθρός αποκτά τακτικό πλεονέκτημα και η διαδικασία καθίσταται επίπονη.

Τελικά, με συντονισμένες κινήσεις των μελών της, η δύναμη κρούσης εξάλειψε την εχθρική αντίσταση και αμέσως μετά άρχισε τη διαδικασία ταυτοποίησης του συλληφθέντος εχθρικού προσωπικού ώστε να αναγνωριστεί ο ΣΥΑ. Με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης του ΣΥΑ άρχισε η διαδικασία για την απομάκρυνση από την περιοχή του στόχου με τη χρήση της εναέριας πλατφόρμα AIRTEP, όπου το προσωπικό αφού αγκιστρωθεί με ειδικές εξαρτύσεις σε αυτή, ανακρεμάται από αυτή και μεταφέρεται εναερίως από μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook. Μετά τη απομάκρυνση του ΣΥΑ, η δύναμη κρούσης άρχισε την αποχώρηση από το στόχο, όπως είχε σχεδιαστεί (στην πράξη η φάση αυτή δεν διεξήχθη προκειμένου ο υπουργός να απευθύνει χαιρετισμό στο προσωπικό που συμμετείχε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου