Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Σαν σήμερα 4 Μαρτίου 1827: Ο Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι την επίθεση του Κιουταχή


Στις 4 Μαρτίου 1827 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει επίθεση του Κιουταχή στο Κερατσίνι, περιοχή βόρεια του Πειραιά, και του προξενεί βαρύτατες απώλειες. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του «γιου της καλογριάς».

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης από τους Τούρκους το 1827, ο Καραϊσκάκης, από την Ελευσίνα όπου βρισκόταν, θεώρησε αναγκαίο να καταλάβει το Κερατσίνι κι από ‘κει να ανοίξει δρόμο προς την Ακρόπολη διαμέσου του ελαιώνα της Αθήνας για να ενισχύσει τους πολιορκημένους. Πίστευε ότι η διαδρομή αυτή θα του εξασφάλιζε την προστασία του στρατού του από το εχθρικό ιππικό, ενώ έχοντας ως ορμητήριο το παραθαλάσσιο Κερατσίνι θα μπορούσε να εφοδιάζονται ευκολότερα οι δυνάμεις του από τα πλοία.

Θωρηκτό Αβέρωφ : Σαν σήμερα το 1910, καθελκύεται το ενδοξότερο πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού

Σαν σήμερα, στις 4 Μαρτίου 1910, καθελκύεται το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» στο Λιβόρνο της Ιταλίας. 

Δέκα χρόνια μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθετε μια ελάχιστη δύναμη απαρχαιωμένων τορπιλοβόλων και τριών γαλλικών θωρηκτών που είχαν κατασκευασθεί το 1889. Η επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία αξιόμαχου στόλου είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του στόλου – στα τέλη του 1908 – με τέσσερα καινούρια αγγλικά και τέσσερα γερμανικά αντιτορπιλικά. Σε αυτά επρόκειτο να προστεθεί το Θωρακισμένο-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», η Δόξα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Γρηγόρης δεν παραδόθηκε, ήταν «εθνικιστής»: Ο Αυξεντίου δεν θα μπορούσε να βγάζει φωτογραφία αγκαλιά με τους κατακτητές

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο άνθρωπος, λίγες φορές είναι που ορίζει ο ίδιος την μοίρα του, ζυγίζει τη ζωή και το θάνατο και επιλέγει το δεύτερο. Είναι τότε που αναμετράται με την ιστορία, κοιτάζει τον χάρο στα μάτια και ο τελευταίος αισθάνεται πως έχει ηττηθεί. Αναμετράται στο «σημείο μηδέν» με το δίλλημα: Είτε θα παραδοθεί και θα ζήσει είτε θα φύγει από τη ζωή, μαχόμενος με το όπλο αγκαλιά και τις ιδέες, τα ιδανικά στη σκέψη, στην καρδιά. Στράφηκε και είδε τη ζωή. Την οικογένεια, τους φίλους, τη φύση, την πατρίδα. Πέρασαν όλες αυτές οι εικόνες από μπροστά του με μεγάλη ταχύτητα. Τις κράτησε σφικτά

Ν. Παναγιωτόπουλος: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Άμυνας της Κύπρου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε, χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Άμυνας της Κύπρου Μιχάλη Γιωργάλλα.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ν. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη τον Κύπριο ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του, τον διαβεβαίωσε ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία τους και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε, επίσης, ότι η περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας

Λίγα λόγια για το τραίνο και τη θέση του στo ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης

Του Νικόλα Δημητριάδη

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη επαναφέρει με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της στρεβλής ανάπτυξης της χώρας, κεντρικός κρίκος της οποίας είναι και η υποβάθμιση των σιδηροδρόμων. Πράγματι, ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα αποτελεί ένα διαρκές θύμα της ακολουθούμενης ανάπτυξης. Η υποβάθμισή του προκαλεί εύλογες απορίες, αν σκεφτούμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το μέσο αυτό, όχι μόνον σε επίπεδο οικονομικό, αλλά και από όλες τις απόψεις.

Είναι γνωστό ότι στις χώρες που ενδιαφέρονται για το σιδηροδρομικό τους δίκτυο, το κοινό δείχνει σταθερή προτίμηση στο τραίνο για τις μετακινήσεις του. Είναι και οικονομικότερο και ασφαλέστερο του αυτοκινήτου μια η θνησιμότητα είναι περίπου τριάντα φορές μικρότερη από το ιδιωτικό αυτοκίνητο.  

Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (European Rail Traffic Management System, ERTMS)

 Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (European Rail Traffic Management System, ERTMS)

https://www.era.europa.eu/domains/infrastructure/european-rail-traffic-management-system-ertms_en

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) είναι ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα σηματοδότησης και ελέγχου ταχύτητας που διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα των εθνικών σιδηροδρομικών συστημάτων, μειώνοντας το κόστος αγοράς και συντήρησης των συστημάτων σηματοδότησης και αυξάνοντας την ταχύτητα των τρένων, τη χωρητικότητα της υποδομής και το επίπεδο ασφάλειας στις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Στην Ελλάδα από εχθές το 11ο Rafale F3R

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται από εχθές το ενδέκατο μαχητικό Rafale, που αποτελεί πλέον μέρος της δύναμης της 332 Μοίρας. Το διθέσιο “441” προσγειώθηκε στην Τανάγρα τις απογευματινές ώρες, ολοκληρώνοντας το ταξίδι του από την Γαλλία. Η διαδικασία επίσημης παραλαβής από την αρμόδια επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου κι ακολούθησαν οι τυπικές προετοιμασίες για την πτήση στην Ελλάδα.

Το “441” είναι το πέμπτο Rafale F3R νέας κατασκευής και συνολικώς το τρίτο διθέσιο που εντάσσεται στην 332 Μοίρα, ενισχύοντας το πτητικό έργο των εκπαιδευομένων ιπταμένων. Σημειώνεται ότι το πτητικό έργο της Μοίρας είναι πολύ έντονο καθώς οδεύει σταθερά προς την κήρυξη Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητος (FOC).

Αριστεία για τους Έλληνες ιπταμένους στο ΝΑΤΟϊκό «TOP GUN»: «Best Warriors» στους τομείς πληροφοριών και αεράμυνας

 ΦΩΤΟ:Ελληνικό μαχητικά ανάμεσα σε Συμμαχικό σχηματισμό, μαζί με προηγμένα μαχητικά χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στο πιο απαιτητικό σχολείο της Συμμαχίας. Πηγή εικόνων : Αποκλειστικές εικόνες της Hellas Journal

.Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Μπορεί ανάμεσα σε δώδεκα πολεμικές μοίρες από τη Δανία,τη Γερμανία, την Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο, η Ελλάδα να είχε τα πιο παλαιού τύπου F-16 στο TLP που έριξε αυλαία, όμως η χώρα μας γύρισε με «καρπούς» και πολλές αναγνωρίσεις των προσπαθειών που κατέβαλαν όλοι οι μετέχοντες.

Πολεμικό Ναυτικό: Πολύ σύντομα οι πρώτες τορπίλες SeaHake mod 4 για τα Type 214 και το υ/β “Ωκεανός”

Παρά τις πληροφορίες περί του αντιθέτου που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας, η σύμβαση 014Β/2021 μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της γερμανικής κατασκευάστριας εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK GmbH για την προμήθεια σαράντα τεσσάρων (44) τορπιλών μάχης τύπου «SeaHake mod 4 Heavyweight», την εν συνεχεία υποστήριξη (ΕΣΥ) και την προμήθεια συναφών ειδών και υπηρεσιών, υπεγράφη στις 31 Μαρτίου 2022. Αυτό προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ στις 31 Μαρτίου 2022.

Γράφει ο Κυνικός

«Υπογραφή Σύμβασης υπ’ αριθ. 014Β/21 μεταξύ ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και Εταιρείας «ATLAS ELEKTRONIK GmbH»

Διαμορφώνοντας τις οροφές κύριων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με χρονικό ορίζοντα το 2030

 Αναστάσιος Παπανδρέου

Η θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του Ελληνισμού. Είναι υπεύθυνη για την πολιτική, πολιτισμική και οικονομική εξέλιξη του λαού μας από αρχαιοτάτων χρόνων. Το θαλάσσιο εμπόριο έγινε το εφαλτήριο της κυριαρχίας των Ελλήνων στην ανατολική Μεσόγειο και το ελληνικό ναυτικό το μέσο διαφύλαξης της οικονομίας και της ελευθερίας. Ακόμα και σε δύσκολες περιόδους το ελληνικό ναυτικό συνέδραμε αποφασιστικά.

Η θάλασσα συνεχίζει να είναι βασικός πλουτοπαραγωγικός παράγοντας για τους Έλληνες (αλιεία, θαλάσσιες μεταφορές, τουρισμός και στο μέλλον υδρογονάνθρακες). Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, η γεωμορφολογία της καθώς και η οικονομική της εξάρτηση από τη θάλασσα είναι τρεις παράγοντες που επιβάλουν τη διατήρηση ισχυρού πολεμικού ναυτικού ικανό να προστατεύσει την ελευθερία και τα συμφέροντα των Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά τις ΗΠΑ και η Ουγγαρία σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβιβ στην Ιερουσαλήμ

Αλεξία Τασούλη

Η είδηση ότι η Ουγγαρία σχεδιάζει να μεταφέρει τον επόμενο μήνα στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της στο Ισραήλ εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ακολουθεί τα βήματα των ΗΠΑ που μετέφεραν πρώτοι τη δική τους πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ειδικό Δικαστήριο: Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος – Αθώα η Ελένη Τουλουπάκη

 Ένοχος για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κηρύχθηκε από το ειδικό δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Οι δικαστές έκριναν πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παρενέβη στο έργο των εισαγγελέων Ελένης Ράικου και Παναγιώτη Αθανασίου.

Της Άννας Κανδύλη

Με την ίδια απόφαση το Δικαστήριο αθώωσε την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας καθώς και τον κύριο Παπαγγελόπουλο για ηθική αυτουργία στο εν λόγω αδίκημα αλλά και για παρεμβάσεις στο έργο της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη.

Πέτσας: Απαιτείται να αποδοθούν άμεσα, δίκαια και ονομαστικά οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα (Βίντεο)

«Οφείλουμε όλοι ως πολιτικό σύστημα συγγνώμη και για την ελληνική κοινωνία και για τις οικογένειες των θυμάτων για τις διαχρονικές παθογένειες των ελληνικών σιδηροδρόμων που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό δυστύχημα που έχει πληγώσει όλους μας», ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Εκτός από τη συγγνώμη απαιτείται να αποδοθούν άμεσα, δίκαια και ονομαστικά οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Τα μαζεύει η Γιάμαλη για τα fake news κατά της Κεραμέως

Με ένα «κάναμε λάθος» και αφού λίγες ώρες πριν δήλωνε ότι οι «πηγές του Kontra channel επιμένουν», η Αναστασία Γιάμαλη  μέσω αναρτήσεων επιβεβαιώνει ότι η Νίκη Κεραμέως δεν ήταν σε προεκλογική εκδήλωση την Πέμπτη, εν μέσω του εθνικού πένθους που είχε κηρύξει ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα αρχικά μετά την πρώτη διάψευση της Νίκης Κεραμέως η Αναστασία Γιάμαλη ανέφερε ότι «κυρία Νίκη Κεραμέως, Σέβομαι το γεγονός ότι διαψεύδετε. Ωστόσο, οι πηγές του Kontra24 επιμένουν. Προφανώς και θα διαβάσουμε την απάντηση σας στην εκπομπή ως οφείλουμε. Τα περί «συκοφαντίας» και «λάσπης» δεν χρήζουν απάντησης»

Ο Δ. Ζηλιασκόπουλος αποσύρεται από την Ειδική Επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη

Την απόφασή του να μην αναλάβει τελικά καθήκοντα στην Ειδική Επιτροπή για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ανακοίνωσε ο καθηγητής Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας - Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε την τριμελή επιτροπή, που αποτελείται από

Τραγωδία στα Τέμπη: Τα θανάσιμα «μυστικά» των διαλόγων σταθμάρχη – κλειδούχου – μηχανοδηγού

ΦΩΤΟ:Το λευκό πέπλο της ομίχλης κάλυψε χθες το σημείο της τραγωδίας, όχι όμως και τις ευθύνες των αρμοδίων... Φωτ. REUTERS / Alexandros Avramidis.

Παραλείψεις, σφάλματα, κενά έφεραν τις δύο αμαξοστοιχίες να τρέχουν τυφλά και σε αντίθετες πορείες πάνω στις ίδιες ράγες 

Αθανάσιος Κατσικίδης

 Το δυστύχημα των Τεμπών και η απώλεια δεκάδων ζωών έφεραν στο προσκήνιο έναν πρωτοφανή λαβύρινθο σφαλμάτων και λανθασμένων επιλογών σε όλα τα επίπεδα εδώ και αρκετά χρόνια. Η «Κ» συνομίλησε με τον Χρήστο Ρετσινά, πρώην διευθυντή Ασφαλείας και Κυκλοφορίας των Αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να φωτιστούν διάφορες πτυχές των γεγονότων που οδήγησαν στην τραγωδία.

Welt: Το σχέδιο του Πούτιν για τη Μολδαβία

Η μικρή Δημοκρατία της Μολδαβίας βρίσκεται στο στόχαστρο του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τη Welt. Ο Πούτιν θέλει να αποσταθεροποιήσει πολιτικά την πρώην σοβιετική χώρα - με κάποια επιτυχία. Αυτό θα μπορούσε να τον βοηθήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η τακτική είναι η ίδια όπως και στην ανατολική Ουκρανία. Και χιλιάδες στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα.

"Κάτω η δικτατορία!" φώναζαν οι διαδηλωτές, "Κάτω η Μάγια Σάντου!". Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη για να απαιτήσουν την πτώση της πολιτικού τους ηγέτιδος. Τους μετέφεραν με πούλμαν στο χώρο της εκδήλωσης.

Προειδοποίηση των ΗΠΑ σε εταιρείες να μην παραβιάζουν τις ρωσικές κυρώσεις μέσω Τουρκίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνείς επιχειρήσεις να είναι επιφυλακτικές για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία.

Στην κοινή δήλωση και ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών, Εμπορίου και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σημειώθηκε ότι η Τουρκία είναι μεταξύ ορισμένων πιθανών «σημείων μεταφοράς» που  χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια νέα καταστολή χωρών και ατόμων που βοηθούν τη Ρωσία προκειμένου να απαλλαγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Ουκρανία: Γιατί έχει τόση σημασία το Μπαχμούτ – Τι θα κρίνει την έκβαση της μάχης

Τα ρωσικά στρατεύματα επικεντρώνονται στο Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, ως κύριο στόχο στο Ντονμπάς. Ειδικοί απαντούν για πόσο μπορεί ακόμη ο ουκρανικός στρατός να υπερασπιστεί την πόλη.

Το Μπαχμούτ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, λέει η Μαρίνα Μίρον, ερευνήτρια στο Κέντρο Στρατιωτικής Ηθικής του King's College του Λονδίνου, καθώς η κατάληψη της πόλης θα σήμαινε την περαιτέρω προέλαση του ρωσικού στρατού. «Οι Ρώσοι θα μπορούν τότε να ελέγχουν σημαντικές αρτηρίες, να αποκόπτουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να δυσκολεύουν πολύ περισσότερο την άμυνά τους». Ακόμη, αυτό θα κατέβαλλε το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων και θα δημιουργούσε αμφιβολίες σχετικά με τις δυνατότητές τους στους δυτικούς εταίρους.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Κυπριακό Πρόγραμμα στο 3XY Radio Hellas. 04/03/2023

 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο Κυπριακό Πρόγραμμα στο 3XY Radio Hellas. 04/03/2023

Γεωπολιτικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

 

Γεωπολιτικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

@SavvasKalenteridis Ζήλεψαν τον Ερντογάν στην κυβέρνηση (3-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Ζήλεψαν τον Ερντογάν στην κυβέρνηση

Πρώην Διευθυντής Ασφάλειας ΤΡΑΙΝΟΣΕ: "Δεν έπρεπε να κάνουν σταθμάρχη έναν αχθοφόρο" | Οι Δεκατιανοί

 

1. Τρεις σοροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί - Σήμερα η απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας
2. Πρώην Διευθυντής Ασφάλειας ΤΡΑΙΝΟΣΕ: "Δεν έπρεπε να κάνουν σταθμάρχη έναν αχθοφόρο" 
3. Ολλανδία: Σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους το σύστημα ακινητοποιεί το τρένο

Αποκάλυψη: Υπάρχει κτήριο τηλεδιοίκησης τρένων στη Λάρισα αλλά είναι κλειστό από το 2015 | Καλημέρα | 04/03/2023

 

1. Αποκάλυψη: Αυτή είναι η εργασιακή διαδρομή του σταθμάρχη
2. Η συγκλονιστική μαρτυρία στον ΣΚΑΪ του 20χρονου φοιτητή που έσωσε ζωές
3. Αποκάλυψη: Υπάρχει κτήριο τηλεδιοίκησης τρένων στη Λάρισα αλλά είναι κλειστό από το 2015
4. Καταγγελία δικηγόρου: Τραγούδια την ώρα της τραγωδίας στο σταθμαρχείο
5. Λάθη και παραλείψεις 20ετιας οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα