Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Welt: Το σχέδιο του Πούτιν για τη Μολδαβία

Η μικρή Δημοκρατία της Μολδαβίας βρίσκεται στο στόχαστρο του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τη Welt. Ο Πούτιν θέλει να αποσταθεροποιήσει πολιτικά την πρώην σοβιετική χώρα - με κάποια επιτυχία. Αυτό θα μπορούσε να τον βοηθήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η τακτική είναι η ίδια όπως και στην ανατολική Ουκρανία. Και χιλιάδες στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα.

"Κάτω η δικτατορία!" φώναζαν οι διαδηλωτές, "Κάτω η Μάγια Σάντου!". Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη για να απαιτήσουν την πτώση της πολιτικού τους ηγέτιδος. Τους μετέφεραν με πούλμαν στο χώρο της εκδήλωσης.


Η "δικτατορία" που ζήτησαν να τελειώσει είναι η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας - και η Μάια Σάντου η φιλοευρωπαϊκή πρόεδρός της, η οποία προσανατολίζει τη χώρα προς τη Δύση. Προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας.

Από την επίθεσή του σε ολόκληρη την Ουκρανία, το Κρεμλίνο προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την πρώην σοβιετική χώρα της Μολδαβίας, γνωστή και ως Μολδαβία. Η μικρή δημοκρατία με τα 2,6 εκατομμύρια κατοίκους είναι σφηνωμένη ανάμεσα στην Ουκρανία και το νατοϊκό κράτος της Ρουμανίας και δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου πόρους για να αντιταχθεί στη Μόσχα.

Το ρωσικό σχέδιο προέβλεπε αρχικά τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου σε ολόκληρη τη νότια Ουκρανία προς το έδαφος της Μολδαβίας.


Επειδή οι Ουκρανοί αντιστάθηκαν γενναία στους επιτιθέμενους, η Μολδαβία έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει. Τώρα, ωστόσο, υπάρχουν νέες ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ανατρέψει τη συνταγματική τάξη - με διάφορα μέσα.

Ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι η Υπερδνειστερία, μια φιλορωσική αυτονομιστική δημοκρατία στην ανατολική Μολδαβία. Εκεί σταθμεύουν 1500 Ρώσοι στρατιώτες, καθώς και 10.000 έως 15.000 φιλορώσοι παραστρατιωτικοί. Το Κισινάου δεν έχει de facto κανέναν έλεγχο στην περιοχή, αν και επίσημα αποτελεί μέρος της κρατικής επικράτειας.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν παίζει το ρόλο του προστάτη των ανθρώπων που ζουν εκεί, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Στην πρώτη επέτειο του επιθετικού πολέμου, η Μόσχα προειδοποίησε για υποτιθέμενες στρατιωτικές προκλήσεις της Ουκρανίας εναντίον της Υπερδνειστερίας. Έχει καταφύγει σε τέτοιες τακτικές στο παρελθόν για να κάνει τη δική της επίθεση να φανεί ως αντίδραση σε μια απειλή.

Στόχος: Αποδυνάμωση του Ανατολικού Μετώπου


Ο Ιούλιαν Γκρόζα είναι πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και τώρα επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης IPRE. Λέει ότι η τεχνητή διατήρηση των υποτιθέμενων εντάσεων μεταξύ της Υπερδνειστερίας και της Ουκρανίας είναι μια ρωσική τακτική για τη συγκέντρωση τμημάτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότο - και έτσι για την αποδυνάμωση του ανατολικού μετώπου.

Εάν το Κίεβο πρέπει να υπολογίζει σε έναν πόλεμο κοντά στη Μολδαβία, θα σταθμεύσει εκεί στρατιώτες και υλικά που λείπουν από αλλού.

Ο αποφασιστικός λόγος για τις ενέργειες του Πούτιν, ωστόσο, είναι ο εξής, σύμφωνα με τον Γκρόζα: Επιδιώκει "να υπονομεύσει τη δημοκρατία και τις κυρίαρχες αποφάσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και να ασκήσει πίεση στη χώρα και τους πολίτες της".

Η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία της Μολδαβίας "για να υποκινήσει τον λαό εναντίον της κυβέρνησης και της συνταγματικής τάξης και να επιφέρει αλλαγή εξουσίας με την ελπίδα να εγκαταστήσει πιστούς εντολοδόχους που θα αντιταχθούν στη Δύση και την Ουκρανία", λέει ο Γκρόζα.


Αυτό που ακούγεται αφηρημένο γίνεται απειλητικά συγκεκριμένο στους δρόμους του Κισινάου. Η διαμαρτυρία της Τρίτης οργανώθηκε από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται "Κίνημα για το Λαό", υποστηριζόμενη από μέλη του φιλορωσικού κόμματος Shor της Μολδαβίας. Η ομάδα είχε ήδη οργανώσει μια διαδήλωση στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς και δράσεις το περασμένο φθινόπωρο.

Ιδρυτής του κόμματος είναι ο επιχειρηματίας και πολιτικός Ίλαν Σορ (Ilan Shor), ο οποίος ζει εξόριστος στο Ισραήλ. Κατηγορείται για τραπεζική απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κατάλογος κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι εργάζεται για ρωσικά συμφέροντα.

"Υψηλότερος κίνδυνος από ένα στρατιωτικό χτύπημα"


Το φθινόπωρο, η τότε κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απαγόρευση του κόμματός του. Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς το κατηγόρησαν ότι χρηματοδοτείται με ρωσικά χρήματα.

Ο εμπειρογνώμονας Γκρόζα θεωρεί ότι φορείς όπως το κόμμα Shor, που εργαλειοποιούν τα κοινωνικά συναισθήματα, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη παραπληροφόρηση και τους ρωσικούς πληρεξούσιους, αποτελούν την κύρια πρόκληση για τη μολδαβική κυβέρνηση. "Αυτό αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα συμβατικό στρατιωτικό χτύπημα κατά της χώρας", λέει.


Οι ρωσικές απειλές ώθησαν την πρόεδρο Σάντου να προβεί σε ένα ασυνήθιστο βήμα στα μέσα Φεβρουαρίου. Προειδοποίησε δημοσίως για τις ρωσικές απόπειρες ανατροπής της χώρας της.

Το σχέδιο της Μόσχας περιλαμβάνει την υποκίνηση βίαιων ταραχών και επιθέσεων σε κρατικούς θεσμούς της Μολδαβίας και τη μεταμφίεσή τους σε διαμαρτυρίες.

"Ο στόχος είναι να μετατραπεί η συνταγματική και νόμιμη τάξη σε παράνομη (...) ώστε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Μολδαβία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας".

Στην πορεία, είπε, σχεδιάζονται επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, ομηρίες και άλλες βίαιες ενέργειες από σαμποτέρ. Η Σάντου θέλει να οδηγήσει τη χώρα της στην ΕΕ, η οποία αποτελεί αγκάθι για το Κρεμλίνο.

Η Ουκρανία είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι είχε υποκλέψει σχέδια της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας για την καταστροφή της πολιτικής τάξης στη Μολδαβία. Ως αποτέλεσμα, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτα παραιτήθηκε. Ο Σάντου διόρισε ως διάδοχό της τον σύμβουλό της σε θέματα ασφαλείας Ντόριν Ρετσάν. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η αλλαγή της κυβέρνησης σχετίζεται με μια οξεία κατάσταση απειλής.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Τρίτης, ένα συνεργείο κάμερας του μολδαβικού οργανισμού μέσων ενημέρωσης "Nord News" τράβηξε βίντεο. Ένας δημοσιογράφος πλησίασε έναν άνδρα με μαύρη κουκούλα. "Δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα σας", απάντησε εκείνος." Τη "δική σας" γλώσσα;", είπε ο δημοσιογράφος. "Μολδαβικά", απάντησε ο άνδρας και πρόσθεσε: "Δεν είμαι από εδώ". Από πού ήταν, θέλησε να μάθει ο δημοσιογράφος. Η απάντηση: "Από τη Ρωσία". 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου