Θαλάσσια σύνορα υφίστανται εκεί όπου οι αιγιαλίτιδες ζώνες δύο κρατών επικαλύπτονται.
Σύμφωνα
με το άρθρο 15 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, σε περίπτωση που
δεν υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης, κανένα κράτος δεν δικαιούται να
επεκτείνει την αιγιαλίτιδά του ζώνη πέραν της μέσης γραμμής. Η διάταξη
αυτή, η οποία επαναλαμβάνει, με μικρές μόνον φραστικές αλλαγές, τη
ρύθμιση του άρθρου 12(1) της Σύμβασης της Γενεύης για την Αιγιαλίτιδα
Ζώνη και τη Συνορεύουσα Ζώνη, ενσωματώνει εθιμικό κανόνα δικαίου.
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020
Τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα
Πομπέο: Τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια
Αναφορικά με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάστηκε στο αμερικανικό κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act»
και που σημειωτέον απεστάλη στο Κογκρέσο πριν από περίπου 8 μήνες (στις 18 Μαρτίου 2020), διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.
Αιγαίο και Μεσόγειος δεν σώζονται ούτε με Έρευνα και Διάσωση με υπαιτιότητα της κυβέρνησης
Της Κύρας Αδάμ
Από το militaire
Η έκδοση καταγγελτικών ανακοινώσεων παραμένει ο μοναδικός τρόπος ελληνικής αντίδρασης στην καταιγίδα παρανομιών της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, τις οποίες η κυβέρνηση ..ξεχνά και αρχειοθετεί την επαύριον, μέχρι να έρθει η επόμενη απανταχούσα από την Άγκυρα.
Χαρακτηριστικό και άκρως σοβαρό και επικίνδυνο παράδειγμα αποτελεί η ελληνική αντίδραση στην πρόσφατη ενέργεια της Τουρκίας να ..επεκτείνει και στην Αν Μεσόγειο με καινούργιο νόμο του 2020, την τουρκική θαλάσσια περιοχή Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στο μισό Αιγαίο με τον τουρκικό νόμο του 2001, παραβιάζοντας κατάφωρα την Σύμβαση του Αμβούργου 1979 του ΙΜΟ.
Το ΥΠΕΞ εξέδωσε απλώς μια ανακοίνωση ως αντίδραση στην τουρκική ενέργεια, που καθόρισε- παράνομα και αυθαίρετα και χωρίς νομική βάση- περιοχή θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης ,
Ταγίπ Ερντογάν: Έπαιξε και έχασε! Τελειώστε τον πριν να είναι αργά
Βασίλης Σκουλαράκος
Από το newsbomb
Ο Ισπανοαμερικάνος φιλόσοφος George Santayana όταν εκφωνούσε το περίφημο ρητό «Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει» πιθανόν να μην είχε στο μυαλό του ότι αυτό το γνωμικό θα διατηρείτο αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις σύγχρονες γεωπολιτικές ισορροπίες.
Ακόμα περισσότερο όταν η ιστορική σύνδεση αφορά τον ίδιο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος νοητά καλύπτει και την ανατολική γωνιά της Ευρώπης.
Το Δυτικό Ζήτημα: Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό - Η στρατηγική διάζευξη της πραγματικότητας από την επίσημη πραγματικότητα
Savvas Vlassis
Από το doureios
Γράφουν οι Δρ Γεώργιος Μούρτος*, Δρ Φώτιος Μουστάκης**
Όπως κατά κανόνα συμβαίνει στη ζωή, για να πάει κανείς μπροστά πρέπει να βλέπει όσο το δυνατόν καλύτερα και μακρύτερα στο παρελθόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ορόσημο είναι το 1922, χρονιά έκδοσης του πολύκροτου βιβλίου του καθηγητή του King’s College-London, Arnold J. Toynbee, The Western Question in Greece and Turkey. A Study in the Contact of Civilisations, London: Constable & Company Ltd.
Το αρμενικό δράμα και η προσπάθεια ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ της Ελλάδας… παρά τα δισ. ευρώ για εξοπλισμούς
Η πολιτική του αφοπλισμού της Ελλάδας ξεκίνησε τυπικά με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Επί της ουσίας είχε ξεκινήσει νωρίτερα, με δική μας πρωτοβουλία. Εν συνεχεία, η οικονομική εποπτεία της χώρας λειτούργησε για πολλά χρόνια ως η κύρια δικαιολογία για την εγκατάλειψη του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και την απαξίωση του εξοπλισμού τους. Εξοπλισμού για τον οποίο επενδύθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ την περίοδο 1998-2005. Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι τα μνημόνια και η οικονομική καταστροφή που έφεραν χωρίς καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, ήταν απλά η δικαιολογία για τον αφοπλισμό. Διότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων πολιτικών σήμερα ομνύουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ποτέ δεν πίστευαν ότι θα συμβεί οτιδήποτε. Απλά και σήμερα κάνουν αυτό που είναι της μόδας. Όπως και τότε. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι μόνο για πόλεμο με την Τουρκία δεν προετοιμάζεται η Ελλάδα… οργανωμένα και ορθολογικά. Όχι αποσπασματικά.
Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από το defence-point
Αφορμή για το σημείωμα αυτό στάθηκαν οι δύο τελευταίες παράγραφοι του αφιερώματος με τίτλο “Η επόμενη μέρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ” του Σ. Δ. Βλάσση στον ΔΟΥΡΕΙΟ. Θεωρούμε ότι περιγράφουν με τον πλέον κατανοητό και αποκαλυπτικό τρόπο το γιατί αναγκάστηκαν σε συνθηκολόγηση οι Αρμένιοι: