Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Στην Ελλάδα, διεθνές συνέδριο για τη Μαύρη Θάλασσα στην αρχαιότητα - Συμμετέχουν εκατόν τριάντα σύνεδροι

Εκατόν τριάντα σύνεδροι από όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μαύρη Θάλασσα στην αρχαιότητα που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο οποίο θα γίνουν ανακοινώσεις και για πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα από ελληνικές αποικίες, όπως η Σωζόπολη.

Από το 1997, το Συνέδριο αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός παγκοσμίως αναφορικά με την ιστορία και την αρχαιολογία της Μαύρης Θάλασσας.

Η Μικρασιατική καταστροφή και οι συνέπειες της…

Γράφει ο Μιχαήλ Τρίτος

Με τον όρο Μικρασιατική καταστροφή εννοούμε τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην ιστορία του νεωτέρου ελληνισμού. Αυτή συνίσταται στην κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Στην ήττα και σχεδόν τη διάλυση της ένδοξης στρατιάς της Μικράς Ασίας. Στην πυρπόληση της Σμύρνης από τους Τούρκους. Στις σφαγές, τις λεηλασίες και τις άλλες φρικαλεότητες σε βάρος Ελλήνων και Αρμενίων. Στην  εξόντωση χιλιάδων Ελλήνων και άλλων χριστιανών και κυρίως τον ξεριζωμό του Ελληνισμού  από τις προαιώνιες εστίες του στη Μικρά Ασία, όπως και στην Ανατολική Θράκη. Η Μικρασιατική καταστροφή δεν είναι απλώς ένα πολιτικό, διπλωματικό ή στρατιωτικό γεγονός. Αποτελεί ιστορική τομή μεγάλης βαρύτητας, η οποία διαβρώνει όλες τις πτυχές της μετά το 1922 ιστορίας.

Τα ψεύδη του Ερντογάν για τα γεγονότα του 1919-1922

Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Η ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά της Ελλάδος εμπλουτίσθηκε φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με το επιχείρημα ότι οι Έλληνες και όχι οι Τούρκοι διέπραξαν Γενοκτονία κατά τη δραματική εκείνη περίοδο. Αλλά και στην Ελλάδα ορισμένοι διερωτώνται: Οι δικοί μας δεν διέπραξαν βιαιότητες; Είναι χρήσιμο, λοιπόν, να θυμίσουμε ορισμένα στοιχεία.

Η Γενοκτονία των Χριστιανών της  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άρχισε το 1894 με τον διωγμό των Αρμενίων από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και συνεχίσθηκε κατά την περίοδο 1914-1922

Οι ειδικές πολιτικές συνθήκες στην Ιταλία αναβαθμίζουν την αξία της Ελλάδας

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

 Η Ιταλία είναι μια χώρα με τεράστια γεωστρατηγική αξία. Το Δόγμα Τρούμαν το οποίο απέφερε στην Ελλάδα 300εκ.$ και στην Τουρκία 100 εκ$ στόχευε στο να κλειδώσει το Αιγαίο και να γίνει έτσι το κέντρο μιας ζώνης που ξεκινούσε από την Ιταλία, περιλάμβανε την Γουγκοσλαβία και τελικά, κατέληγε στο Ιράν.

Το Κυπριακό ζήτημα μέσα στη δίνη καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων Και η Ελληνική εθνική στρατηγική

Δρ. Παναγιώτης Ήφαιστος, Αρθρογράφος
Ομ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών,
Παν/μιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Με συντομία θα αναφερθούν οι νομικοί, πολιτικοί και στρατηγικοί λόγοι που αιτιολογούν γιατί μια ριζική επανατοποθέτηση στο Κυπριακό όχι μόνο είναι απόλυτα αναγκαία και δικαιολογημένη αλλά, επιπλέον, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εθνική αποτρεπτική στρατηγική της Ελλάδας.

Για ένα ακόμη λόγο, μια τέτοια επανατοποθέτηση είναι αναπόφευκτη τόσο λόγω ευρύτερων στρατηγικών εξελίξεων που πυροδότησε ο πόλεμος της Ουκρανίας όσο και λόγω των νέων και οξύτερων τουρκικών αναθεωρητικών απειλών.

Η Λευκωσία διευκολύνει την ομηροποίηση της Κύπρου: Αδιέξοδες διαχρονικά πολιτικές οδηγούν στην προσαρμογή των τουρκικών σχεδιασμών

Η φωτογραφία που ανήρτησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Λευκωσία με μιναράεδες και τουρκικές σημαίες. Και πίσω ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος. Φωτογραφία via του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Είναι γνωστό ότι ο μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι ο πλήρης στρατηγικός έλεγχος της Κύπρου, η ομηροποίηση της. Ο στόχος αυτός δεν έχει ποσώς διαφοροποιηθεί και εκείνο, που εν πολλοίς επιδιώχθηκε, είναι όπως αυτή η στρατηγική διασφαλισθεί μέσα από τις διαδικασίες συνομιλιών αλλά και με αξιοποίηση του χρόνου. Το ροκάνισμα

Τι είδους «πολιτικό ορόσημο» είναι η άρση του αμερικανικού εμπάργκο;

 Σάββας Ιακωβίδης 

Η στροφή της Λευκωσίας προς τις ΗΠΑ και τη Δύση συνιστά, όντως, σημαντικό «πολιτικό ορόσημο», που ήδη προκαλεί οργίλες αντιδράσεις της Τουρκίας. Διερωτάται κανείς: Η παρούσα και η επόμενη Κυβέρνηση είναι σε θέση να πολιτευτούν σοφά, αξιόπιστα και σοβαρά, ώστε η Κύπρος ν’ αποκομίσει το μέγιστο των θετικών επιπτώσεων και να επηρεαστεί ελάχιστα από τη σύγκρουση των ελεφάντων;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πολιτική και στρατηγική διάσταση μιας απόφασης

TΟ 1978, που είχε αρθεί το αμερικανικό στρατιωτικό εμπάργκο προς την Τουρκία (επιβλήθηκε ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Κύπρο), είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις της (αμερικανικής) κυβέρνησης προς το Κογκρέσο ότι η Άγκυρα θα ενεργούσε προς την κατεύθυνση  απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Αντίθετα, τα κατοχικά δεδομένα εδραιώθηκαν. Η Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο και την τότε απόφαση συνεχίζει να χρησιμοποιεί αμερικανικό στρατιωτικό υλικό στην κατεχόμενη Κύπρο. Και χωρίς κανένα κόστος. 

Μεβλούτ Τσαβούσογλου τέλος;

Του Λεωνίδα Κουμάκη*

Μετά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (19 – 23/9/2022) άρχισαν να εμφανίζονται κάποιες ενδείξεις διαφοροποίησης της Τουρκίας σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν – η Τουρκία συμμετείχε σαν «εταίρος διαλόγου») και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε εξασφαλίσει, με την φροντίδα της ΜΙΤ και των μηχανισμών του, μια «αποθεωτική» υποδοχή από σύσσωμο το ελεγχόμενο σύστημα του καθεστώτος: Εφημερίδες, τηλεοράσεις, περιοδικά, στρατευμένοι δημοσιογράφοι, υψηλόβαθμοι και χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι

Α/ΓΕΑ: Ενημερώθηκε για τα προγράμματα F-35, F-16 Viper και C-130 – Οι εικόνες και…οι συμβολισμοί(Φωτο)

Από την Πέμπτη 15 έως και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), για συμμετοχή στο συνέδριο International Air Chiefs’ Conference. Κατά τη διάρκειά του, μέσω ουσιαστικών συνομιλιών και ανταλλαγής πληροφοριών, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των αεροπορικών δυνάμεων όλων των κρατών με τη διαρκή εκπαίδευση, αξιοποιώντας την αεροπορική δύναμη.

Συνέδριο Διοικητών SOF του NATO στην Αθήνα

 

Savvas Vlassis

Aπό την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, διεξήχθη το Συνέδριο Διοικητών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO (Special Operations Headquarters SOF Commanders Conference), το οποίο διοργανώθηκε από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το NATO Special Operations Headquarters (NSHQ). Στο Συνέδριο συμμετείχε το σύνολο των Διοικητών Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) της Συμμαχίας, καθώς και συνέδροι από κράτη-μέλη της Συμμαχίας και Εταίρους.

Τούρκοι: Οι Ισραηλινοί μαθαίνουν στους Έλληνες τον πόλεμο των έξι ημερών – Θα διαλύσουν τα πάντα

 Διονύσης Αντωνέλλος

 Οι Τούρκοι φοβούνται πως οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να εκπαιδεύουν τους Έλληνες στο πως να... διαλύσουν τα πάντα σε διάστημα 30 λεπτών.

Τούρκοι: Οι Ισραηλινοί μαθαίνουν στους Έλληνες τον πόλεμο των έξι ημερών; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί Τούρκους αναλυτές.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, με τους Τούρκους να έχουν αρχίσει να ανησυχούν δραστικά για το τι… μαθαίνουν οι Ισραηλινοί στους Έλληνες πιλότους.

Νέα υπερπτήση τουρκικού drone πάνω από την Κίναρο

Εγκρίθηκε η πρόταση συνεργασίας της Εθνικής Φρουράς του Νιου Τζέρσεϊ με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Μπομπ Μενέντεζ

 Με ανάρτηση του στο «Twitter» o Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ανακοίνωσε την έγκριση της συνεργασίας της Εθνικής Φρουράς του Νιου Τζέρσεϊ με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου:

 «Είμαι απίστευτα περήφανος που είδα τη σύστασή μας να συμμετάσχει η Εθνική Φρουρά στο πρόγραμμα κρατικής εταιρικής σχέσης της Αμερικανικής Εθνικής Φρουράς με την Κύπρο. Τα γενναία στελέχη της Εθνικής Φρουράς του Νιου Τζέρσεϊ θα βοηθήσουν πολύ στην εκπαίδευση και την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφαλείας των Κυπρίων φίλων μας», αναφέρει η ανάρτηση του Αμερικανού Αξιωματούχου.

Απάντηση Μηταράκη για τους 38 του Έβρου: «Δεν υπάρχει νεκρό παιδί, σε τουρκικό έδαφος οι μετανάστες»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από το σημείο το οποίο είχε επισκεφτεί ο ίδιος τον 15Αύγουστο λίγο αφότου είχαν διασωθεί οι μετανάστες μόλις αυτοί βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος.

Για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό ενημέρωσε σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου οι οποίες εκτείνονται από την κατανομή των αιτούντων άσυλο στις δομές σε όλη τη χώρα έως την προστασία των συνόρων. Την ίδια ώρα ο κ. Μηταράκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο για τις κατηγορίες που δέχεται η χώρα μας για push back όσο και για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο.

19 Forty Five: Τα πραξικοπήματα είναι η κοσμοθεωρία του Ερντογάν

Ακόμα και οι περιπτώσεις του Σουδάν, αλλά και της Σομαλίας, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, και η στάση, την οποία τήρησε σε σχέση με αυτές, συνηγορούν υπέρ αυτής της θέσης.

Σύμφωνα με τη διάσημη επιθεώρηση διεθνών σχέσεων, γεωπολιτικής και άμυνας, τα πραξικοπήματα αποτελούν ταυτοτικό στοιχείου του Τούρκου Προέδρου. Ακόμα και οι περιπτώσεις του Σουδάν, αλλά και της Σομαλίας, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, και η στάση, την οποία τήρησε σε σχέση με αυτές, συνηγορούν υπέρ αυτής της θέσης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα καταδικάσει τα πραξικοπήματα. Το «ήπιο πραξικόπημα» του 1997 οδήγησε στην πτώση του μέντορά του, Νετζμετίν Ερμπακάν,

Αναλυτής : “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέλαβε Αντικύθηρα, Αλιμνιά και Πλάτη”- Η Ελλάδα έχει μόνο δικαίωμα χρήσης σε Λέσβο,Χίο Σάμο…”

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η συσσώρευση όπλων από την Αθήνα σε νησιά του Αιγαίου που πρέπει να είναι αφοπλισμένα

Ο Ουμίτ Γιαλίμ-πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Αμύνης, δήλωσε πως στα νησιά που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς δεν μπορεί να ιδρυθεί ναυτική βάση και δεν μπορούν αυτά  να χρησιμοποιούνται με στρατιωτικούς σκοπούς.
…….
……
Ο Γιαλίμ δήλωσε πως η κυριαρχία των εν λόγω νησιών ανήκει στην Τουρκία και η Ελλάδα έχει μόνο δικαίωμα χρήσης. Ο Γιαλίμ αναφερόμενος στις διεθνείς συμφωνίες είπε ότι “Η μεταφορά θωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής κατασκευής στα νησιά Μυτιλήνη και Σάμος της Ελλάδας αποτελεί παραβίαση της απόφασης των έξι μεγάλων κρατών της 13-14/2/1914 όπως και των άρθρων 12 και 13 της συνθήκης της Λωζάνης.

Daily Sabah: «Ανοιξε δεύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών η Ελλάδα», επιμένει ο Τύπος στην Τουρκία

 Το δημοσίευμα της Daily Sabah επικαλείται δηλώσεις που έκανε Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος φτάνει στο σημείο να λέει ότι «αν και η Αθήνα απέρριψε τους ισχυρισμούς πως το Λαύριο έχει μετατραπεί σε σχολείο τρομοκρατών, η Άγκυρα ανακάλυψε ότι ένα άλλο στρατόπεδο παρόμοιο με το Λαύριο είχε ανοίξει»

Επιμένει στο αφήγημα ότι η Ελλάδα «υποθάλπει τρομοκράτες» ο τουρκικός Τύπος, με την αγγλική έκδοση της Daily Sabah να επανέρχεται, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας άνοιξε και δεύτερο «στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» δίπλα στο «υφιστάμενο του Λαυρίου», όπως αποκαλούν τη συγκεκριμένη δομή προσφύγων. Το δημοσίευμα της Daily Sabah επικαλείται δηλώσεις που έκανε Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος φτάνει στο σημείο να λέει ότι «αν και η Αθήνα απέρριψε τους ισχυρισμούς πως το Λαύριο έχει μετατραπεί σε σχολείο τρομοκρατών, η Άγκυρα ανακάλυψε ότι ένα άλλο στρατόπεδο παρόμοιο με το Λαύριο είχε ανοίξει». Για να προσθέσει ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ εύθραυστη διαδικασία», αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις.

Τα τουρκικά “Push Forward” στο Αιγαίο και οι εικόνες που «ξέχασε» ο Ερντογάν

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι τουρκικές αρχές συστηματικά και βάσει σχεδίου μεταφέρουν ομάδες μεταναστών από δομές φιλοξενίας κοντά στη μεθοριακή γραμμή 

Η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει γι’ ακόμη μία φορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό προς όφελος της. Στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο το εργαλειοποιεί, είτε για να δοκιμάσει τον ελληνικό μηχανισμό φύλαξης των συνόρων, είτε ακόμη για να θέσει υπό καθεστώς αμφισβήτησης ελληνικά εδάφη στον Έβρο.

Και παρότι η ελληνική απάντηση είναι πάντα ισορροπημένη και αναλογική, η Τουρκία καιροφυλακτεί να μας κατηγορήσει ότι δήθεν κακομεταχειριζόμαστε τους μετανάστες, όπως πολλές φορές στο παρελθόν!

Στήνει σκηνικό στο Αιγαίο με μέτρα κατά της οχύρωσης νησιών

Η επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να φέρει στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασής του Υπουργικού Συμβουλίου, υπο τον Τ. Ερντογάν, θέμα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του «παράνομου» εξοπλισμού των ελληνικών νησιών, κίνηση που έρχεται μετά την επίμονη έγερση ζητήματος αποστρατικοποίησης τους τελευταίους μηνες και ενώ συνεχίζονται οι εκατοντάδες πτήσεις κατασκοπευτικών UAV’s στο Αιγαίο, αποκαλύπτουν τις προθέσεις της Άγκυρας να στήσει σκηνικό έντασης επι του πεδίου.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική Σαμπάχ το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει την ανάπτυξη θωρακισμένων οχημάτων στα νησιά που εχουν την υποτιθέμενη υποχρέωση αποστρατικοποίησης και στην διάρκεια του ο Τ. Ερντογαν θα αναφερθεί στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Σαμπάχ επίσης αναφέρει ότι στην συνεδρίαση θα εξετάσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για τις «παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας της δήθεν υποχρέωσης αποστρατικοποίησης αλλά και για τις «επαναπροωθήσεις» παράτυπων μεταναστών.

Άμεση απάντηση στην κλήση του Έλληνα πρέσβη: Η Αθήνα απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις

Η ελληνική πλευρά, απαντώντας στο διάβημα στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις 

Η ελληνική πλευρά, απαντώντας στο διάβημα στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Θερμό επεισόδιο και διεθνές δίκαιο: Η Ελλάδα το απεύχεται, η Τουρκία δεν το τολμάει – Το παράδειγμα του σχεδίου «Βαριοπούλα»(Βίντεο)

Ανδρέας Πατίτσας

Το θερμό επεισόδιο είναι ένας όρος που ακούμε συχνά όταν αναφερόμαστε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μόνιμη πηγή ανησυχίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το ενδεχόμενο να συμβεί ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δυο χώρες.

Οι δηλώσεις του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως δεν αποκλείεται να «έρθουμε ένα βράδυ», αλλά και οι παρόμοιες απειλές από σειρά ανώτατων στελεχών και μέσων ενημέρωσης στη γείτονα χώρα κάνουν την ανησυχία για μια δύσκολη στιγμή στο Αιγαίο, καθ’ όλα ρεαλιστική.

Αδιάκοπες προκλήσεις από Ερντογάν και τουρκικά ΜΜΕ: Μετά τις δηλώσεις και τα σόου ήρθαν φωτογραφίες για ελληνικά τεθωρακισμένα(Βίντεο)

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν κάνει τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ φωνογραφίες που φέρονται να δείχνουν την απόβαση τεθωρακισμένων οχημάτων σε Σάμο και Λέσβο, με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να κατηγορούν την Ελλάδα πως ενισχύει την στρατιωτικοποιήσει των νησιών.

Πιο συγκριμένα, οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ελληνικά αρματαγωγά αποβίβασαν δεκάδες αμερικανικά άρματα, ίδια με αυτά που είχαν μεταφέρει πριν από λίγες εβδομάδες, οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη. Τα τουρκικά Μέσα μιλούν για ακραία πρόκληση εκ μέρους της Ελλάδας και δημοσιεύουν σχετικές φωτογραφίες που φαίνεται να να έχουν τραβηχτεί με UAV. 

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν απειλεί τα νησιά του Αιγαίου με επίθεση

 

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αναφορά Μητσοτάκη - παρά τις δηλώσεις Ερντογάν - στο γεγονός ότι Έλληνες και Τούρκοι συνδέονται με μακρά ειρηνική συμβίωση

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Διάβημα στην Ελλάδα για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» στα νησιά

Αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών δείχνει η Τουρκία.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και του επέδωσε διάβημα, για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» σε ελληνικά νησιά, ζητώντας από τη χώρα μας «να τερματίσει το καθεστώς παραβιάσεων» στο Αιγαίο.

Ο τουρκικός ισχυρισμός βασίστηκε στις φωτογραφίες που κατασκοπικά drones έβγαλαν στη Λέσβο και στη Σάμο.

Αγώνες Ελευθερίας

 

Η Ρωσία του αυταρχικού Πούτιν επιστρατεύει βιαίως, εξ εφέδρων, 300.000 πολίτες προκειμένου να υπηρετήσουν τον άδικο και κατακτητικό – αποτυχημένο έως τώρα – πόλεμο που επέλεξε εναντίον της Ουκρανίας. 

Οι επικίνδυνοι Πούτιν και Ερντογάν

 

Γιάννης Ευαγγελίδης

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης προοιωνίζονται έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, όχι μόνο για τις δύο εμπόλεμες χώρες, Ουκρανία και Ρωσία, αλλά και για όλη την Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με περιορισμένες και πανάκριβες ενεργειακές επιλογές.

Στην Αρμενία την Τρίτη ο Ν. Δένδιας

 

Στο Ερεβάν μεταβαίνει αύριο Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με ανώτατους Αρμένιους αξιωματούχους.

Financial Times: Στα επτά οικονομικά θαύματα η Ελλάδα

 

Τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου

Ανάμεσα στα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου, κατατάσσει την Ελλάδα, άρθρο του Ruchir Sharma, επικεφαλής της Rockfeller International, στην έγκυρη εφημερίδα, Financial Times. 

Mακρόν: Σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του ιταλικού λαού

 

Ο ιταλικός λαός έκανε μια δημοκρατική και κυρίαρχη επιλογή και τη σεβόμαστε, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Bloomberg: Οι αγορές ανησυχούν περισσότερο για την πολιτική της Τρας παρά για τη νίκη της Μελόνι

 

Η απόδοση των 10ετών βρετανικών ομολόγων (gilts) εκτινάχθηκε 29 μονάδες βάσης στο 4,12% ενώ η απόδοση των αντίστοιχων 10ετών τίτλων αρχικά αυξήθηκε 9 μ.β. στο 4,43%

Bloomberg: Προς νέα καθυστέρηση η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

 

Οι χώρες της Ε.Ε. δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και πιθανότατα θα αναβάλουν τη συμφωνία για το ζήτημα για αργότερα, τονίζει το Bloomberg.

Ξαφνικά αποστάσεις Σερβίας από Ρωσία με το μυαλό στο Κόσοβο: Δεν αναγνωρίζει τα δημοψηφίσματα προσάρτησης των κατεχομένων της Ουκρανίας

 

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, στην διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο την 1η Αυγούστου 2022. EPA, KATIA CHRISTODOULOU

Η σύμμαχος της Ρωσίας, Σερβία , δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από τους Ρώσους εισβολές περιοχές της Ουκρανίας, καταφέροντας ένα ακόμη διεθνές πλήγμα στη βιαστικά οργανωμένη προσπάθεια του Κρεμλίνου να εδραιώσει τα πρώτα κέρδη του στην επτάμηνη εισβολή του.

Συμφωνία Ρωσίας - Σερβίας στη Νέα Υόρκη: Έντονες αντιδράσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

 

Ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Darko Vojinovic/Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προκάλεσε η υπογραφή, στην Νέα Υόρκη, συμφωνίας ανάμεσα στην Σερβία και την Ρωσική Ομοσπονδία που αφορά τις διμερείς σχέσεις. 

Πόλεμος-Ουκρανία: Απόλυτο αδιέξοδο, αλλά “μαχαίρι δύο όψεων” η κόντρα ποιος θα αντέξει

 

Το σκηνικό της σύγκρουσης στην Ουκρανία παρουσιάζει μια στασιμότητα, εν αναμονή της μερικής επιστράτευσης των Ρώσων και των αντικειμενικών εμποδίων που ορθώνει ο επερχόμενος δριμύς χειμώνας. 

"Βάγκνερ": Για πρώτη φορά ο ιδρυτής της ομάδας των διαβόητων μισθοφόρων παραδέχεται την παρουσία τους στην Ουκρανία

 

Για πρώτη φορά γίνεται παραδοχή της ευθείας σύνδεσης της παραστρατιωτικής ομάδας με το Κρεμλίνο.

Οι Ουκρανοί στην κατεχόμενη Μελιτόπολη φοβούνται επιστράτευση από τους Ρώσους

 

Φόβοι επιστράτευσης στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Μελιτόπολη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας/ Φωτογραφία AP

Ουκρανοί στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Μελιτόπολη φοβούνται ότι θα στρατολογηθούν από τη Μόσχα ύστερα από το δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία.

Η Ρωσία παραδέχεται «λάθη» στη στρατολόγηση - Δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο των συνόρων

 

Η εντολή Πούτιν για μερική επιστράτευση προκάλεσε διαδηλώσεις και οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις στη Ρωσία  Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε «λάθη» στην στρατολόγηση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα «απόφαση» να κλείσουν τα σύνορα, απέναντι στις διαδηλώσεις και στη διαφυγή πολλών Ρώσων στο εξωτερικό.

Βίντεο σοκ από τη Ρωσία: Στρατεύσιμος αυτοπυρπολήθηκε σε σταθμό λεωφορείου επειδή δεν ήθελε να πολεμήσει στην Ουκρανία

 

«Δεν θέλω να πάω στο μέτωπο»

Στην πόλη Ριαζάν, που βρίσκεται 185 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, ένας στρατεύσιμος άνδρας αυτοπυρπολήθηκε και άρχισε να φωνάζει ότι δεν θέλει να πάει στο μέτωπο, μετέδωσαν οι τοπικοί ιστότοποι YA62.ru και «Novaya Gazeta. Riazan».

IAEA: Έτοιμη για συνομιλίες σε Ουκρανία και Ρωσία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

 

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να διεξαγάγει συνομιλίες στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από τον κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία που, όπως λέει συχνά, χρειάζεται επειγόντως.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία για "τρομακτικές" συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

 

Ηχηρή απάντηση στη συγκεκαλυμμένη απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, έδωσαν οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει σοβαρές συνέπειες, προσθέτοντας επίσης ότι η απάντηση της Ουάσιγκτον θα είναι "αποφασιστική”.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών προτείνει τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

 

Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ

Σεπτέμβριος 25, 2022. Ελλάδα.

 Η υπάρχουσα αρχιτεκτονική του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αναχρονιστική και αναποτελεσματική και η έκκληση για μεταρρύθμισή του έχει ισχυρή υποστήριξη από τα μέλη του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα ξεκινούν κοινά αεροναυτικά γυμνάσια

 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ άρχισαν σήμερα τα πρώτα τους κοινά αεροναυτικά γυμνάσια έπειτα από πέντε χρόνια στα ανοικτά της χερσονήσου, την επομένη της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Podcast #54: Κυπριακές Εκλογές - Ένσταση 13

 

Podcast #54: Κυπριακές Εκλογές - Ένσταση 13

Έγγραφα της ΕΕ για αλλαγή κανόνων πολέμου και το «δώρο» στον Πούτιν

 

Γιάννος Χαραλαμπίδης : Έγγραφα της ΕΕ για αλλαγή κανόνων πολέμου και το «δώρο» στον Πούτιν

Γ. Καραμπελιάς στο pagenews: Ανοίγει για την Ελλάδα γεωπολιτική ευκαιρία όπως αυτή του 1915 (βίντεο)

 

Ο Γιώργος Καραμπελιάς με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, 1909-1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στο ότι ανοίγει για την Ελλάδα γεωπολιτική ευκαιρία όπως αυτή του 1915.

Στεφανής Αλκ.: Η Ελλάδα είναι συμπαγής όταν υπάρχει εξωτερικός κίνδυνος / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά (24-09-2022).

Σάββας Καλεντερίδης: Απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον του Αρχηγού του Στόλου! Ο ΥΠΑΜ να πάρει θέση

 

Σάββας Καλεντερίδης: Απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον του Αρχηγού του Στόλου! Ο ΥΠΑΜ να πάρει θέση

Κώστας Λάβδας, Αστειότητες τα περί προσέγγισης Ελλάδας Τουρκίας με αφορμή τις δηλώσεις Καλίν

 

Θέμα συζήτησης έχουν προκαλέσει στην χώρα μας οι δηλώσεις του εκπρωσόπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν που μιλάει για πιθαην συνάντηση υπό όρους του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο στην διευρυμένη σύνοδο της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα 

Αυστηρό μήνυμα προς Άγκυρα: «Επιθετική κίνηση η κατασκόπευση των νησιών μας – Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται»

 

Σε απροσχημάτιστη ομολογία κατασκοπίας σε βάρος της Ελλάδας προχώρησε χθες η Άγκυρα δημοσιοποιώντας φωτογραφίες που τράβηξαν τουρκικά drone από τα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Σάμου. Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς στις φωτογραφίες φαίνεται η ενίσχυση της άμυνας των δύο ελληνικών νησιών με άρματα μάχης