Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)
Η Ιταλία είναι μια χώρα με τεράστια γεωστρατηγική αξία. Το Δόγμα Τρούμαν το οποίο απέφερε στην Ελλάδα 300εκ.$ και στην Τουρκία 100 εκ$ στόχευε στο να κλειδώσει το Αιγαίο και να γίνει έτσι το κέντρο μιας ζώνης που ξεκινούσε από την Ιταλία, περιλάμβανε την Γουγκοσλαβία και τελικά, κατέληγε στο Ιράν.
Το ιταλικό πολιτικό σύστημα ήταν πάντα ασταθές και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ιταλία απασχόλησε αρκετά τις δυτικές δυνάμεις. Η εγγενής αστάθεια του πολιτικού συστήματος της Ιταλίας προέρχεται σε ένα βαθμό στην τεράστια έκταση της Ιταλίας η οποία δυσκολεύει τις πόλεις του Βορρά να συγκοινωνούν με το Νότο.
Η πλούσια Βόρεια Ιταλία, ανήκει στην Κεντρική Ευρώπη και η περιοχή πέριξ της κοιλάδας του Πάδου, είναι ίσως η πιο πλούσια στην Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, ο Νότος της Ιταλίας δεν έχει καμία σχέση με τον Βορρά και αυτό έχει φέρει πολλές φορές συζήτηση για αποσχίσεις κτλ.
Η Ιταλία είναι η δεύτερη οικονομία στην Ευρώπη για πολλούς και όχι τρίτη, καθώς πολύ μαύρο χρήμα δεν υπολογίζεται. Η βόμβα στο χρέος της Ιταλίας, μπορεί να ανατινάξει ολόκληρη την Ε.Ε.
Η Ιταλία ταυτόχρονα είναι χώρα μεσογειακή και βαλκανική, και έτσι η γεωγραφία την έφερνε πάντα στον αντίποδα των ελληνικών συμφερόντων.
Ο έλεγχος της Αδριατικής Θάλασσας από την Ιταλία, είναι απαραίτητος για να μπορεί να έχει ασφαλή πρόσβαση στη Λιβύη η οποία είναι σήμερα, μια από τις μαύρες τρύπες της περιοχής μας (μαζί με Σουδάν, Συρία, Ουκρανία κτλ).
Αυτό μας εξηγεί ίσως και την επιμονή της Ιταλίας να κρατά ειδικές σχέσεις με την Τουρκία, καθώς ανατολικά της είναι η Ελλάδα και δυτικά της, η Γαλλία η οποία είναι μεσογειακός ανταγωνιστής.
Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι μερικώς αχαρτογράφητη. Μπορεί να βγει εκτός Ε.Ε. ή και Ε.Ζ. με τη νέα ηγεσία, μπορεί όμως και να μην κάνει τίποτε από όσα λένε τα κόμματα που πιθανόν να συνάψουν συμμαχία και να κυβερνήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, η Ιταλία θα αντιμετωπίζεται με καχυποψία, και έτσι μια ταυτόχρονη αστάθεια Ελλάδας και Ιταλίας, θα φέρει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Αν θέλουμε να βλέπουμε μπροστά, η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση καθώς κινήματα σαν αυτά που διεκδικούν την εξουσία στην Ιταλία, είναι ”νεοαπομονωτιστικά” και δεν επιθυμούν ενεργητική εξωτερική πολιτική.
Η απουσία της Ιταλίας από τις υποθέσεις της Μεσογείου, καθιστά την Ελλάδα ακόμη πιο σημαντική για την Ε.Ε. αλλά και για τα κρίσιμα θέματα της Λιβύης.
*Ανάρτηση στο fb
ΠΗΓΗ armynow
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου