Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία για "τρομακτικές" συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

 

Ηχηρή απάντηση στη συγκεκαλυμμένη απειλή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, έδωσαν οι ΗΠΑ, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει σοβαρές συνέπειες, προσθέτοντας επίσης ότι η απάντηση της Ουάσιγκτον θα είναι "αποφασιστική”.

"Οι συνέπειες θα ήταν φρικτές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Εν τω μεταξύ, οι πρώτοι Ρώσοι που στρατολογήθηκαν στο πλαίσιο της επιστράτευσης που ανακοίνωσε ο Πούτιν άρχισαν να φτάνουν στις βάσεις τους, με στρατιωτικούς αναλυτές ωστόσο να εγείρουν αμφιβολίες ως προς την ικανότητα της Μόσχας να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τα νέα στρατεύματα. Ο αριθμός των επιστρατευμένων -300.000- είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτών των ρωσικών στρατευμάτων που περιλαμβάνονταν στην αρχική δύναμη εισβολής.

Παράλληλα, οι διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία φαίνεται να συνεχίζονται, με αναφορές να κάνουν λόγο για συγκρούσεις πολιτών με τις αρχές και για αρκετές συλλήψεις στην περιοχή του Νταγκεστάν στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, με Ουκρανούς αξιωματούχους και κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να ισχυρίζονται ότι ορισμένοι αναγκάζονται να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλων και ότι οι ρωσικές δυνάμεις νοθεύουν τα αποτελέσματα. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν καταδικάσει τα δημοψηφίσματα, χαρακτηρίζοντάς τα απάτη που θα επιτρέψουν στον Πούτιν να προσαρτήσει τα εδάφη και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την απειλή οποιουδήποτε επιχειρήσει να τα ανακτήσει με πυρηνικά όπλα. Η Μόσχα αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου