Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

"Βάγκνερ": Για πρώτη φορά ο ιδρυτής της ομάδας των διαβόητων μισθοφόρων παραδέχεται την παρουσία τους στην Ουκρανία

 

Για πρώτη φορά γίνεται παραδοχή της ευθείας σύνδεσης της παραστρατιωτικής ομάδας με το Κρεμλίνο.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο Ρώσος ολιγάρχης και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, παραδέχτηκε για πρώτη φορά σήμερα ότι βρίσκεται πίσω από την παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ.

Η διαβόητη ομάδα Βάγκνερ έχει κατηγορηθεί για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία ενώ στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για ανάλογη δράση στη Συρία και τη Λιβύη.

Η σταθερή θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να αρνείται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του Κρεμλίνου και της ομάδας των μισθοφόρων Βάγκνερ. Κάτι που ανατρέπεται μετά την παραδοχή του Πριγκόζιν που οδηγεί σε άμεση σύνδεση της ομάδας με τη ρωσική κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά σύνδεση της ομάδας Βάγκνερ με το Κρεμλίνο

Η παραδοχή έγινε με μια ανάρτηση στο προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του ομίλου Concord, μιας εταιρείας catering που ανήκει κατά το ήμισυ στον Πριγκόζιν. Στην ανάρτηση, ο Ρώσος ολιγάρχης είπε ότι ίδρυσε την ομάδα Βάγκνερ για να στείλει ικανούς μαχητές στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία το 2014, την ίδια χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος είναι γνωστός ως "σεφ του Πούτιν" επειδή αναλάμβανε να παρέχει δείπνα στα οποία συμμετείχαν ο Πούτιν και άλλοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, αποκάλεσε τους μισθοφόρους Βάγκνερ "πατριώτες".


"Και τώρα μια ομολογία [...] αυτοί οι τύποι, ήρωες, υπερασπίστηκαν τον συριακό λαό, τους άλλους λαούς των αραβικών χωρών, τους φτωχούς Αφρικανούς και τους Λατινοαμερικανούς, έγιναν πυλώνας της πατρίδας μας", έγραψε, παραδεχόμενος ότι η ομάδα ήταν συμμετείχε στις ανατριχιαστικές επιχειρήσεις στη Συρία, το Μάλι, τη Λιβύη και άλλες εμπόλεμες συγκρούσεις.

Σε αυτές τις χώρες και άλλες, η ΕΕ διαπίστωσε ότι η ομάδα Βάγκνερ στρατολόγησε, εκπαίδευσε και έστελνε μισθοφόρους "για να τροφοδοτήσει τη βία, να λεηλατήσει φυσικούς πόρους και να εκφοβίσει τους αμάχους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Αν και η δήλωση του Πριγκόζιν μαρτυρεί την παρουσία του ομίλου Βάγκνερ στην Ουκρανία το 2014, δεν επιβεβαιώνει απαραίτητα την παρουσία τους στη χώρα τώρα.

Όμως, στα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι, βάσει πληροφοριών που διαθέτει, περίπου 1.000 μισθοφόροι Βάγκνερ, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων ηγετών της οργάνωσης, είχαν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσουν για να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου