Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Αναλυτής : “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέλαβε Αντικύθηρα, Αλιμνιά και Πλάτη”- Η Ελλάδα έχει μόνο δικαίωμα χρήσης σε Λέσβο,Χίο Σάμο…”

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η συσσώρευση όπλων από την Αθήνα σε νησιά του Αιγαίου που πρέπει να είναι αφοπλισμένα

Ο Ουμίτ Γιαλίμ-πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Αμύνης, δήλωσε πως στα νησιά που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς δεν μπορεί να ιδρυθεί ναυτική βάση και δεν μπορούν αυτά  να χρησιμοποιούνται με στρατιωτικούς σκοπούς.
…….
……
Ο Γιαλίμ δήλωσε πως η κυριαρχία των εν λόγω νησιών ανήκει στην Τουρκία και η Ελλάδα έχει μόνο δικαίωμα χρήσης. Ο Γιαλίμ αναφερόμενος στις διεθνείς συμφωνίες είπε ότι “Η μεταφορά θωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής κατασκευής στα νησιά Μυτιλήνη και Σάμος της Ελλάδας αποτελεί παραβίαση της απόφασης των έξι μεγάλων κρατών της 13-14/2/1914 όπως και των άρθρων 12 και 13 της συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Γιαλίμ είπε πως σύμφωνα με εκείνη την απόφαση και την συμφωνία, στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης για τα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άη Στράτης, ενώ η κυριαρχία, η  ιδιοκτησία και η θαλάσσια δικαιοδοσία των νησιών αυτών, παρέμεινε στην Τουρκία.

Ο Γιαλίμ ανέφερε ότι οι εν λόγω περιοχές πρέπει να αφοπλιστούν και είπε : “Στα νησιά που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, δεν μπορεί να ιδρύονται ναυτικές βάσεις και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς”.

Ο Γιαλίμ μιλώντας για τα υπάρχοντα στρατιωτικά στοιχεία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είπε : “Στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχουν τοποθετηθεί μία Μεραρχία τρεις ταξιαρχίες και πέντε συντάγματα εκ των οποίων  υπάρχει μία μηχανοκίνητη Μεραρχία στο νησί της Μυτιλήνης και από μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία στα νησιά Λήμνος Χίος και Σάμος.”

Ο Γιαλίμ ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών και είπε : “Πρέπει να γίνουν κινήσεις προς τα 6 μεγάλα κράτη Γερμανία, Αυστρία-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία που έχουν υπογράψει την απόφαση και να διασφαλιστεί ότι η Αθηνά θα σταματήσει τις μεταφορές όπλων στα νησιά και θα αποσύρει τις στρατιωτικές τις μονάδες.
Ο απόστρατος συνταγματάρχης Γιαλίμ, είπε στην περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη κατέλαβε τα νησιά Αντικύθηρα, Αλιμνιά και Πλάτη.

Ο Γιαλίμ είπε πως “ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ παρέμειναν σου πύλη στις εισβολές και δεν υπέβαλαν καν νότα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα. Ενθαρρυμένη από τις κυβέρνησης Ερντογάν και ΑΚΡ, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τις συνθήκες και να εξοπλίζει τα νησιά. Η αντίδραση της κυβέρνησης του ΑΚΡ που παρέδωσε χωρίς να υπερασπιστεί στην Ελλάδα είκοσι τουρκικά νησιά και δύο τουρκικές βραχονησίδες, έχει λίγες πιθανότητες να επηρεάσει και να σταματήσει τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και την Ελλάδα”.

https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/askersizlestirilmesi-gereken-ege-adalarina-atinanin-silah-yiginagi-gundemde-1985181

26/9/2022

ΠΗΓΗ tourkikanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου