Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Κώστας Λάβδας, Αστειότητες τα περί προσέγγισης Ελλάδας Τουρκίας με αφορμή τις δηλώσεις Καλίν

 

Θέμα συζήτησης έχουν προκαλέσει στην χώρα μας οι δηλώσεις του εκπρωσόπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν που μιλάει για πιθαην συνάντηση υπό όρους του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο στην διευρυμένη σύνοδο της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα 

Ο Κος Καλίν δήλωσε χαρακτηριστικά "Ο πρόεδρος μας δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα ο πρόεδρος μας κάνει δύο βήματα. Έρχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση η όχι Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς."

Στην συζήτηση παρεμβαίνει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής πολιτικής τους Παντείου πανεπιστημίου Κύριος Κώστας Λάβδας. Ο καθηγητής θεωρεί την συζήτηση τουλάχιστον υπερβολική, τονίζοντας χαρακτηριστικά "Αστειότητες τα περί προσέγγισης Ελλάδας Τουρκίας με αφορμή τις δηλώσεις Καλίν" αποδομώντας την δήθεν δήλωση προσέγγισης

Ο καθηγητής σημειώνει ότι οι στόχοι της Τουρκία πλέον είναι προφανής και δεν θα πρέπει να πιστεύουμε ότι μια ξαφνική δήλωση αλλάζει την κατάσταση. Είναι σαφές δηλώνει ο Κύριος Λάβδας ότι η Τουρκία μπορεί, να προκαλέσει την Ελληνική πλευρά ελπίζοντας ότι θα αναγκάσει την χώρα μας να κάνει το πρώτο πλήγμα. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο τονίζει ο καθηγητής που σημειώνει επίσης ότι "Πρέπει να γίνει σαφές στους συμμάχους ότι η στωικότητα της Ελλάδας έναντι των Τουρκικών προκλήσεων έχει ένα όριο. Αυτό πρέπει να λέμε στους φίλους και συμμάχους μας έως ότου γίνει σαφές. Και στους Αμερικανούς και στην Γερμανία μιας και φαίνεται ότι η Γαλλία το έχει καταλάβει, πράγμα εξαιρετικά θετικό "

Επίσης ο καθηγητής σχολιάζει το σενάριο που τελευταία έχει κυκλοφορήσει, ότι μπορεί να επιχειρήσει "κάτι" με την χώρα μας η Τουρκική ηγεσία ώστε να αναβάλει τις Τουρκικές εκλογές. 

Θυμίζουμε ότι έχει υπάρξει πρόσφατη αρθρογραφία σύμφωνα με την οποία, "το σενάριο της εργαλειοποίησης τού αναθεωρημένου το 2017, τουρκικού Συντάγματος και της σύνδεσής του με τεχνητή κρίση στα ελληνοτουρκικά προκειμένου να αιτιολογηθεί αναβολή των εκλογών της 18ης Ιουνίου εφόσον η πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό δεν επιτρέπει την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν"

▶ Πηγή: Real FM (Σεραφείμ Κοτρώτσος & Έλλη Τριανταφύλλου)

https://www.real.gr/realfm/

ΠΗΓΗ Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου