Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Η Πανεπιστημιακή ανασκαφή στην Καρδάμαινα, αρχαία Αλάσαρνα, της Κω. Μια –ακόμα– έκκληση για την ανάδειξη ενός τόπου ξεχωριστού



«Τομέας Ι22. 19/8/1985. Σταθερό σημείο στον ΒΑ πάσσαλο: 7μ. Σήμερα, πρώτη ημέρα της ανασκαφής, άρχισε η ανασκαφή του τετραγώνου Ι22 στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου. Επιλέχτηκε το τετράγωνο αυτό γιατί αποτελεί, από την ανατολική πλευρά του οικοδομήματος του ξενοδοχείου, τη συνέχεια του Δ22 στοχεύοντας να διαπιστωθεί αν ο βορεινός τοίχος της στοάς που είχε βρεθεί κατά την ανασκαφή της Εφορείας συνεχίζεται και από την πλευρά αυτή. Εξάλλου από την τομή που έχει ανοιχτεί για την οικοδομή στο σημείο αυτό, είναι σαφές ότι υπάρχουν τοίχοι παλαιοχριστιανικοί…».

Κάπως έτσι, σύμφωνα με το ανασκαφικό ημερολόγιο, πριν από σχεδόν 40 χρόνια ξεκίνησε η συστηματική ανασκαφή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Καρδάμαινα, την αρχαία Αλάσαρνα, της Κω, μια τοποθεσία που σχεδόν προφητικά αναγνώρισε και ταύτισε ο πρώτος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Βαυαρός Ludwig Ross, ήδη το 1843.

Η απελευθέρωση της Στερεάς το 1828-1829


Διάφορες μάχες στην Ανατολική Ελλάδα. Στο κέντρο η Θήβα. Π. Ζωγράφος, υδαιογραφία σε χαρτόνι

Μια συνοπτική παρουσίαση των κυριοτέρων πολεμικών επιχειρήσεων*

Του Χρόνη Βάρσου, Φιλολόγου-Ιστορικού ερευνητή από το προσωπικό του ιστολόγιο varsos1821.gr

Με τη ευφυή του πολιτική ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831) αναδιοργάνωσε πλήρως τον ελληνικό στρατό και το ναυτικό και με επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς πέτυχε την απελευθέρωση της Στερεάς και τη διεύρυνση των συνόρων μέχρι τη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού.

Recalling Africa’s harrowing tale of its first slavers – The Arabs – as UK Slave Trade Abolition is commemorated


The 25th March was,  as usual,  commemorated as  the day  Britain officially abolished its Slave Trade in 1807. But how many recall that Arab slavers were the first, and last, in modern times to ship millions of Africans out of the continent as slaves? And that Arab slavers preferred more African women to men?  We revisit our archives for this insightful reminder by George Pavlu.

In his book, Slaves and Slavery, published in 1998, the British writer Duncan Clarke defines slavery as “the reduction of fellow human beings to the legal status of chattels, allowing them to be bought and sold as goods”. This, in essence, is what both the Arabs and Europeans did to Africans, to justify the shipping of millions of Africans as slaves to far-away lands in Asia (in particular, the Middle East) and the Americas.

Οι εδαφικές διεκδικήσεις του Αζερμπαϊτζάν δεν σταματούν στο Αρτσάχ


1η Οκτωβρίου 2023 Διαδηλώσεις Αρμενίων απ΄όλη την Ευρώπη στις Βρυξέλλες για την αδράνεια της ΕΕ όσον αφορά στην εισβολή του Αζερμπαϊτζάν και την εθνοκάθαρση που συντελέστηκε στο Αρτσάχ PHOTO CREDIT ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΓΚΑΒΕΑΣ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Ομοσπονδίας Κασπάρ Καραμπετιάν μιλά στη HuffPost για την αδράνεια της ΕΕ και τους φόβους του για το μέλλον της Αρμενίας

Του Δημοσθένη Γκαβέα

Η Αρμενία για ακόμη μια φορά στην ιστορία της βρέθηκε μόνη της χωρίς συμμάχους, τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση. Μπορεί το Ευρωκοινοβούλιο να καταδίκασε την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ -Ναγκόρνο Καραμπάχ και να ζητά κυρώσεις αλλά είναι μάλλον απίθανο κάποιο κράτος της ΕΕ να συμφωνήσει και να προχωρήσει στην επιβολή τους.

Μετανάστευση και Διεύρυνση επιταχύνουν τις διαδικασίες για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στη Θεσσαλονίκη για τη συνάντηση των MED5 για το μεταναστευτικό ο Ιωάννου


Στην Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση της ομάδας των πέντε κρατών μελών MED5, ήτοι της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας. Σκοπός της συνάντησης είναι η εξέταση τρόπων περαιτέρω συντονισμού για την κοινή αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων που προκαλούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα πέντε κράτη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Κατέθεσε θέσεις και προτάσεις στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που φιλοξένησε στη Γρανάδα η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητήθηκαν ζητήματα εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, κατά τη Σύνοδο έγινε η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για τον καταρτισμό της νέας Στρατηγικής Ατζέντας 2024-2029, που θα καθορίζει τους τομείς προτεραιότητας της ΕΕ κατά την

Οι «Game Changer» Belharra που αλλάζουν το επιχειρησιακό δόγμα – Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Στέλιος Πετράκης αποκρυπτογραφεί στο Newpost τα πλεονεκτήματα των νέων όπλων


Κώστας Σαρικάς  

Kανένα ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένου και του Τουρκικού δεν διαθέτει φρεγάτες ή άλλα πλοία τα οποία θα μπορούν με το ραντάρ Sea Fire και τους αισθητήρες τους να ‘’σαρώνουν’’ τεράστιες σε έκταση περιοχές

Η απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra όχι μόνο ενισχύει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ελληνικού Στόλου αλλά αλλάζει άρδην και το δόγμα επιχειρήσεων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πλοίων που τα κάνουν μοναδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Καμία χώρα της περιοχής δεν είχε έως σήμερα στο οπλοστάσιο της Μονάδες Επιφανείας τέτοιας ισχύος με τον Στόλο μας να είναι ο πρώτος που θα διαθέτει στη ‘’φαρέτρα’’ του πλοία τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν αεράμυνα περιοχής ή άρνηση περιοχής στην επιχειρησιακή ορολογία.

Βαρύς «ΠΕΛΕΚΥΣ» από την 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο (Bίντεο)

Εντυπωσιακό βίντεο ετοιμότητας από τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ στην «φωλιά» τους στο Στεφανοβίκειο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ» απαντά στους επικριτές για την κατάσταση της «φωλιάς» των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, μετά της πλημμύρες που έπληξαν την Μαγνησία και την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε Άσκηση Ετοιμότητας και Συναγερμού «ΠΕΛΕΚΥΣ» της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ». Στην υπόψη άσκηση δεν έλαβαν μέρος τα ελικόπτερα που βρίσκονται ανεπτυγμένα σε αποστολές σε όλη την επικράτεια.

‘Και τώρα μπορείτε να πα να….ασχοληθείτε με κάτι άλλο’


… ένα μήνυμα προς αυτά τα ‘ορισμένα’ ΜΜΕ

‘Και τώρα μπορείτε να πα να….ασχοληθείτε με κάτι άλλο’

‘Σας έχουμε καταλάβει όλους σας πια, τι καπνό φουμάρετε’

Μετά την πρόσφατη άσκηση ‘Πέλεκυς’ αποδεικνύονται πολλά και καταρρίπτονται πολλοί μύθοι

Η απάντηση Φλώρου στον Βελόπουλο έκοψε την ανάσα


Πάνω από 50 ελικόπτερα, προερχόμενα από τη βάση στο Στεφανοβίκειο.

Διονύσης Αντωνέλλος

Η πραγματικότητα της συμμετοχής μας στα προγράμματα του EDF


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η συμμετοχή εταιρειών της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) παρουσιάζεται γενικώς ως μεγάλη επιτυχία. Οι ελληνικές εταιρείες, διαφημίζεται ότι συμμετέχουν σε πολλά και σημαντικά έργα, με αποτέλεσμα να οφελούνται πολλαπλώς και να αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας γενικότερα.

Δένδιας: Τι αποκάλυψε για την παραγωγή πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων στα ΕΑΣ – Στο «στόχαστρο« το πρόγραμμα ASAP


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα την «διακοπή παράγωγης πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ».

Έντονο ενδιαφέρον για εισαγωγή LNG, θέσεις για 15 χρόνια κλείνει ο ΔΕΣΦΑ


 Κωστής Χριστοδούλου

Τριπλασιάζεται από φέτος ο χρόνος δέσμευσης slots εκφόρτωσης στη Ρεβυθούσα. Οι δημοπρασίες αφορούν πλέον την περίοδο έως και το 2038. Ο ρόλος των ενεργειακών εταιρειών στην αλλαγή πολιτικής από τον ΔΕΣΦΑ.

BofA: H μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα αποτελεί τεράστια πρόκληση για την Ελλάδα

H αμερικανική επενδυτική τράπεζα BofA οργάνωσε επίσκεψη με επενδυτές στην Ελλάδα στις 27 Σεπτεμβρίου και συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΧΑ, τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, καθώς και άλλους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να ισχύουν για όλους


Γιάννης Τσαπρούνης

Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει το «παιχνίδι» με τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στις μνημονιακές περικοπές μισθών και συντάξεων. Από τη μια, έχει καταντήσει κουραστικό για εκατομμύρια συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Από την άλλη, κάποια δικηγορικά γραφεία έχουν βγάλει πολύ χρήμα με τη μια προσφυγή πίσω από την άλλη.

Τρία βραβεία για την Ελλάδα από τον WITSA -Μητσοτάκης: Διαμορφώνουμε τις εξελίξεις


Υπερήφανος για τα τρία βραβεία που απένειμε στην χώρα μας ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA δηλώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Αλβανία: "Θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου"


Μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Γρανάδα, εκεί όπου γίνεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής.

Γ. Γεραπετρίτης στην Αλβανία: Συναντήσεις με ομολόγους του στη Σύνοδο ΥΠΕΞ για Δυτικά Βαλκάνια


Συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος βρίσκεται στα Τίρανα για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ενόχληση της Τουρκίας για τις γαλλικές φρεγάτες και πώς εμπλέκεται η Λιβύη


Αλεξία Τασούλη

Η ειρωνία τουρκικών μέσων ενημέρωσης για την ένταξη στον ελληνικό στόλο γαλλικών φρεγατών έχει περισσότερη πολιτικό παρασκήνιο παρά στρατιωτικό.

Αθανάσιος Έλλις: Και μετά τον Μενέντεζ τι για την Ελλάδα στο Κογκρέσο;


Τρεις επισηµάνσεις με αφορμή την αποχώρηση του Ρόμπερτ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Πρώτον, οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται. Παρότι το σκηνικό κάθε άλλο παρά εύκολο δείχνει, ο γερουσιαστής, ο οποίος προφανώς έχει το τεκμήριο της αθωότητας και επιμένει ότι τελικά θα δικαιωθεί, έχει ανάγκη τη στήριξη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας όπου και όπως επιτρέπουν οι συνθήκες. Αλλωστε, παραμένει μέλος της Γερουσίας.

Σοβαρή εμπλοκή Τουρκίας - ΗΠΑ: Αμερικανικά F16 κατέρριψαν τουρκικό drone


Ραγδαίες εξελίξεις στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις - Τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στον Τούρκο ομόλογό του

Μεγάλη κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του τουρκικού drone από τους Αμερικανούς: Ο Όστιν θύμωσε, τηλεφώνησε στον Τούρκο υπουργό Άμυνας


Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16, δρουν εναντίον Κουρδων ανταρτών, οι οποίοι προχώρησαν σε αντεπίθεση. Φωτογραφία T.C. Millî Savunma Bakanlığı, TSK, @TSKGnkur

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν (Lloyd J. Austin III) τηλεφώνησε χθες στον Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ (Yasar Guler) και απαίτησε από την Άγκυρα να προχωρησει άμεσα σε αποκλιμάκωση της έντασης στη βόρεια Συρία, όπου δρουν Κούρδοι αντάρτες των YPG εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αμερικανικός στρατός ‘λυπάται’ που κατέρριψε τουρκικό αερόχημα στη Συρία


Οκτώβριος 5, 2023. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αερόχημα στη Χασάκα της Συρίας την Πέμπτη, σημειώνει η VOA.

Κοινή δράση για το μεταναστευτικό θα αναλάβουν Ιταλία-Βρετανία


Οι απόψεις και οι στόχοι μας είναι ίδιοι, δήλωσαν Μελόνι και Σούνακ. «Είμαστε δύο από τους στενότερους φίλους στην Ευρώπη σήμερα».

Συνάντηση Σολτς - Μελόνι στο περιθώριο της συνόδου στη Γρανάδα


Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είχε διμερή συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της Γρανάδας, στην Ισπανία.

«Το φιάσκο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» – Δεκάδες ηγέτες, εκατοντάδες δημοσιογράφοι, καμία απόφαση


Καμιά σημαντική πρόοδο για λύσεις στα προβλήματα που μαστίζουν το μπλοκ

Σουηδία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – Θα στείλει και μαχητικά Gripen;


Η Σουηδία θα αποστείλει στην Ουκρανία νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης αξίας 2,2 δισεκ. κορωνών (199 εκατ. δολαρίων), που περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά και ανταλλακτικά συστημάτων που της είχε ήδη παραδώσει, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον.

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση σε Χάρκοβο, Οδησσό -Ενα παιδί νεκρό, καταστράφηκαν σιλό σιτηρών


Ένα 10χρονο αγόρι σκοτώθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό σε κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, από τον οποίο τραυματίστηκαν επίσης 23 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Ρωσία: Εξετάζει ενδεχόμενη έξοδό της από τη διεθνή συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών

Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την επικύρωση της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το ρωσικό οπλοστάσιο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμα, της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Νόμπελ Ειρήνης: Δόθηκε στην φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί


Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί βραβεύεται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Οι ΗΠΑ ξαναρχίζουν απευθείας επαναπροωθήσεις μεταναστών στη Βενεζουέλα


Οαμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον οποίο η δεξιά κατηγορεί πως δείχνει αδυναμία στο μεταναστευτικό ζήτημα, αποφάσισε να ξαναρχίσουν οι απευθείας απελάσεις παράτυπων μεταναστών στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.