Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Οι «Game Changer» Belharra που αλλάζουν το επιχειρησιακό δόγμα – Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Στέλιος Πετράκης αποκρυπτογραφεί στο Newpost τα πλεονεκτήματα των νέων όπλων


Κώστας Σαρικάς  

Kανένα ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένου και του Τουρκικού δεν διαθέτει φρεγάτες ή άλλα πλοία τα οποία θα μπορούν με το ραντάρ Sea Fire και τους αισθητήρες τους να ‘’σαρώνουν’’ τεράστιες σε έκταση περιοχές

Η απόκτηση των τριών υπερσύγχρονων Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra όχι μόνο ενισχύει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ελληνικού Στόλου αλλά αλλάζει άρδην και το δόγμα επιχειρήσεων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πλοίων που τα κάνουν μοναδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Καμία χώρα της περιοχής δεν είχε έως σήμερα στο οπλοστάσιο της Μονάδες Επιφανείας τέτοιας ισχύος με τον Στόλο μας να είναι ο πρώτος που θα διαθέτει στη ‘’φαρέτρα’’ του πλοία τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν αεράμυνα περιοχής ή άρνηση περιοχής στην επιχειρησιακή ορολογία.

Με άλλα λόγια κανένα ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένου και του Τουρκικού δεν διαθέτει φρεγάτες ή άλλα πλοία τα οποία θα μπορούν με το ραντάρ  Sea Fire και τους αισθητήρες τους να ‘’σαρώνουν’’ τεράστιες σε έκταση περιοχές σε ακτίνα άνω των 300 χλμ, να εντοπίζουν κάθε απειλή είτε πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα UAV, ελικόπτερα αλλά και βλήματα αέρος-επιφανείας, θαλάσσης-επιφανείας όπως και βλήματα που έχουν εκτοξευτεί από το έδαφος ακόμα και εάν αυτά κινούνται με ταχύτητες αρκετών mach.

Οι έως και 800 στόχοι που θα ‘’διαβάζει’’ το ραντάρ θα μεταφέρονται στο τελευταίας γενιάς Σύστημα Μάχης Setis το οποίο άμεσα θα αναλύει και θα προτεραιοποιεί τις απειλές επιλέγοντας και εγκλωβίζοντας τους πιο επικίνδυνους στόχους με ταυτόχρονη μετάδοση της πληροφορίας στο ανάλογο οπλικό σύστημα το οποίο θα αναλαμβάνει την εξουδετέρωση τους. Είτε πρόκειται για τους εκτοξευτές των πιο σύγχρονων ίσως παγκοσμίως αντιαεροπορικών πυραύλων Aster 30, είτε για το εγγύς προστασίας RAM, είτε για το ισχυρό πυροβόλο ακριβείας όπως για τα τηλεχειριζόμενα πολυβόλα έναντι πιο κοντινών στόχων και ασύμμετρων απειλών.

Στη νέα εποχή  για τον Στόλο και στις δυνατότητες των καινούργιων φρεγατών Belharra αναφέρθηκε μιλώντας στο Newpost ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης.Μαζί με το Ναυτικό Επιτελείο κατά τη διάρκεια της θητείας του πρωταγωνίστησε στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για την απόκτηση των πλοίων στην ισχυρότερη διαμόρφωση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Έκανε λόγο για επίμονη και χρονοβόρα προσπάθεια Ναυτικού Επιτελείου με την συνδρομή και του τότε υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία και να υπογραφεί η Σύμβαση.

‘’Η πρόσκτηση των πλοίων αυτών ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας διαπραγματεύσεων και διαλόγου σε τεχνικό επίπεδο με την Γαλλική πλευρά. Με μεθοδικότητα, άσκηση πιέσεων σε όλα τα επίπεδα αλλά και εκμετάλλευση των ευκαιριών πετύχαμε την πρόσκτηση τριών Μονάδων και την option για ακόμη φρεγάτα  στην ίδια τιμή με εξαιρετικές επιχειρησιακές δυνατότητες σε όλες τις μορφές πολέμου στο βέλτιστο κόστος’’ ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιναύαρχος ε.α Στέλιος Πετράκης.

‘’Οι εξαιρετικές επιχειρησιακές δυνατότητες των καινούργιων Μονάδων που απορρέουν από τους υπερσύγχρονους αισθητήρες αλλά και των πανίσχυρων όπλων και μέσων όπως τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo αναβαθμίζουν καταλυτικά τη μαχητική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των πλοίων σε συνδυασμό με τα μαχητικά Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper εκτινάσσουν την εν γένει επιχειρησιακή δυνατότητα αλλά και τη δυνατότητα προβολής ισχύος τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο’’ υπογραμμίζει ο Αρχηγός που ‘’σφράγισε’’ με την προσπάθεια του την αλλαγή σελίδας στο οπλοστάσιο του Στόλου.

‘’Η Τουρκία δεν διαθέτει πλοία με αυτά τα χαρακτηριστικά’’ ανέφερε χαρακτηριστικά.’’Mε δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, πανίσχυρο οπλισμό στο πόλεμο επιφανείας και κορυφαίο ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό και οπλισμό με τελευταίας τεχνολογίας τορπίλες και αντίμετρα έναντι των απειλών από τα εχθρικά υποβρύχια.’’

Η ανάπτυξη μιας και μόνο φρεγάτας Belharra με την ανάλογη υποστήριξη στη θάλασσα από άλλες Μονάδες Επιφανείας και υποβρύχια είτε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο είτε  ακόμα πιο μακριά αλλάζει πλέον κατακόρυφα της επιχειρησιακές δυνατότητες όχι μόνο του Στόλου αλλά συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων αφού δίνει την ευκαιρία μεταφοράς των ορίων για αμυντικές αλλά και για επιθετικές επιχειρήσεις πολύ πιο μακριά από τα  θαλάσσια και εναέρια σύνορα της χώρας σε πολύ μεγάλο βάθος στην εχθρικές γραμμές. Ο εγκλωβισμός για παράδειγμα και η δυνατότητα κατάρριψης Τουρκικών μαχητικών ακόμα και πάνω από τις αεροπορικές βάσεις της TuAF δίνει τεράστιο πλεονέκτημα και αποτελεί βασικό στοιχείο στην αποτροπή. Ταυτόχρονα η εναέρια ‘’ασπίδα’’ που παρέχει κάθε φρεγάτα Belharra δίνει ζωτικό χώρο στα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας να τον χρησιμοποιούν είτε σε αμυντικές είτε σε επιθετικές επιχειρήσεις για πλήγματα σε καίριους χερσαίους και θαλάσσιους στόχους. Πόσο μάλλον όταν η HAF διαθέτει πλέον στο οπλοστάσιο της μαχητικά τεχνολογίας 4,5 γενιάς όπως τα Rafale αλλά και Viper με δυνατότητα να φέρουν πανίσχυρα όπλα όπως τους αντιαεροπορικούς Meteor αλλά και όπλα κρούσης εδάφους όπως τους Ισραηλινούς πυραύλους Rampage.

Mε τις φρεγάτες Belharra σε υπηρεσία η άμυνα της χώρας μεταφέρεται πλέον έξω από το ‘’κλειστό’’ Αιγαίο και απελευθερώνει τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία προχωρά με κάλυψη πολύ πιο μακριά από το Αρχιπέλαγος φτάνοντας πιο εύκολα πάνω από το εχθρικό έδαφος αλλά και ελέγχοντας μεγάλες περιοχές πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο από το Λιβυκό Πέλαγος έως την Κύπρο και ακόμη πιο μακριά όπου υπάρχουν θαλάσσιες περιοχές Ελληνικών Κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και απειλές στη θάλασσα εντός και γύρω από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

ΠΗΓΗ newpost

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου