Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Σουηδία: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – Θα στείλει και μαχητικά Gripen;


Η Σουηδία θα αποστείλει στην Ουκρανία νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης αξίας 2,2 δισεκ. κορωνών (199 εκατ. δολαρίων), που περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά και ανταλλακτικά συστημάτων που της είχε ήδη παραδώσει, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα είναι το 14ο που στέλνει η Σουηδία στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, ανεβάζοντας τη συνολική αξία αυτού του είδους της σουηδικής βοήθειας σε πάνω από 22 δισεκ. κορώνες.

Ο Γιόνσον δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από τις ένοπλες δυνάμεις να εξετάσουν εάν η Σουηδία μπορεί να στείλει μαχητικά αεροσκάφη Jas Gripen στην Ουκρανία.


Επανέλαβε ωστόσο ότι η Σουηδία πρέπει, για λόγους εσωτερικής ασφάλειας, να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ πριν να μπορέσει δυνητικά να στείλει μαχητικά αεροσκάφη.

Η Σουηδία ελπίζει να γίνει σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ αν και η Τουρκία και η Ουγγαρία καθυστερούν την ένταξή της.

«Είμαστε έτοιμοι για έναν μακρύ πόλεμο και πρέπει να σχεδιάσουμε τη στήριξή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι μακροπρόθεσμη και βιώσιμη», δήλωσε ο Γιόνσον. «Τώρα είναι σημαντικό περισσότερες χώρες να αυξήσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία».

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου