Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Κάποιοι στρώνουν κόκκινα χαλιά για τα… δυο μέτρα και δυο σταθμά

 

Κώστας Βενιζέλος   

Ένα σκίτσο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει μια ουρά χωρών και Οργανισμών να στέκονται μπροστά από τον εκπρόσωπο της Ουκρανίας, περιμένοντας να του προσφέρουν την υποστήριξή τους. Δίπλα, ο Κύπριος εκπρόσωπος βιώνει την απόλυτη μοναξιά. Προφανώς το σκίτσο θέλει να αναδείξει την πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών. Η Κύπρος, της οποίας η Τουρκία κατέχει έδαφός της από το 1974 και εντεύθεν, παρουσιάζεται να ζει μια «κανονικότητα».

Πολεμικό Ναυτικό: Αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή των συμβάσεων – Οριστικοποίηση του σχεδίου ναυπήγησης των Gowind στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

 

Κατά τη τρέχουσα εβδομάδα το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή των συμβάσεων για την απόκτηση των τριών γαλλικών υπερσύγχρονων φρεγατών FDI HN καθώς και των έξι επιπρόσθετων μαχητικών Rafale F3R για τη Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ).

Οι γαλλικές κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό και η προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων από το Ισραήλ

 

*** Πάμε ένα στοίχημα; Μετά τις εξελίξεις στο ουκρανικό, με τη ρωσική εισβολή, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παραγγείλει (και) τις κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό της από τους Γάλλους, γίνεται ακόμα πιο ισχυρό. Ο λόγος προφανής: Αν δίδαξε κάτι η μεγάλη περιπέτεια του Κιέβου είναι η ανάγκη να έχεις έναν τουλάχιστον ισχυρό σύμμαχο στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όταν τον χρειαστείς. Συντεταγμένα και πρακτικά. Όχι στο μιλητό και στη βάση των υποσχέσεων.

Στα χέρια του ΠΝ η νέα πρόταση των Βρετανών/Babcock για τις Type 31 (Arrowhead 140)

 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, χθες Παρασκευή, κατατέθηκε από τους Βρετανούς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η πρόταση της Babcock στο πλαίσιο του προγράμματος των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Οι προσπάθειες να πληροφορηθούμε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της δεν εστέφθησαν προς το παρόν από επιτυχία. Υποθέτουμε ότι σύντομα θα έχουμε τις γνωστές στοχευμένες και επιλεκτικές διαρροές που θα μας προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει νέα ώθηση στη στρατιωτική μεταρρύθμιση της Ταϊβάν

 

Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν επισκέφθηκε εφέδρους του στρατού που εκπαιδεύονται στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου για την ενίσχυση της πολεμικής ετοιμότητας το Σάββατο, ένα πρόγραμμα που έχει λάβει πρόσθετη ώθηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεδομένης της πολεμικής εχθρότητας της Κίνας κατά του νησιού, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι μας οδηγούν σε «Πρέσπες του Αιγαίου»-Κων. Μπογδάνος

 

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ήταν ένα πρόσωπο προβεβλημένο από την τηλεόραση πρώτα απ΄ όλα λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Δημοσιογράφος που εργάστηκε για πολλά χρόνια στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο αποφάσισε να εμπλακεί στην πολιτική.

Εκλέχθηκε βουλευτής με τη ΝΔ, διαγράφτηκε πρόσφατα και από τότε εξαφανίστηκε!

Ερντογάν: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδειξε τη «χρεοκοπία» του ΟΗΕ

 

Μάρτιος 12, 2022. Ελλάδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε τη «χρεοκοπία» του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς δεν κατάφερε να αποτρέψει τον πόλεμο και ζήτησε μια μεταρρύθμιση για την κατάργηση του βέτο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απαγόρευση εισαγωγής ρωσικής ενέργειας: Η Ελλάδα στους «ουδέτερους»

 

Η Γερμανία και η Ουγγαρία είναι οι πιο ένθερμοι αντίπαλοι της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας στην ΕΕ, την οποία υποστηρίζει σθεναρά η Πολωνία, ενώ η Γαλλία και άλλοι παραμένουν ουδέτεροι.

ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 

Αντγος εα Ηλίας Α Λεοντάρης Επίτιμος Δκτης 1ης Στρατιάς & Τέως Αρχηγός ΓΕΕΦ

10 Μαρτίου 2022

Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου

ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ 2.0 : ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

 

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΙΣΜΕ

Γιουγκοσλαβία - Ουκρανία : το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου.

Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν είναι βιώσιμη χωρίς τη Ρωσία. Η διατήρηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής απαιτεί Realpolitik και Ostpolitik : αυτόνομη στρατηγική ανατολικού βάθους, όχι τυχοδιωκτικές σταυροφορίες που θα μας βυθίσουν σε νέα οικονομική, κοινωνική και στρατηγική κρίση.

Η ΕΕ διαλέγει τον δρόμο της στρατικοποίησης

 

Για χρόνια η ΕΕ αδυνατούσε να έχει μια κοινή πολιτική εξωτερικών και άμυνας. Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία το άλλαξαν αυτό

Το όραμα να αποκτήσει η Ευρώπη τη δική της κοινή εξωτερική πολιτική και κυρίως πολιτική άμυνας επανέρχεται εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Η ρωσική παρουσία στην Αφρική: όπλα, μαφίες, μισθοφόροι, πατερναλισμός και αναθεωρητισμός

 

Athi-Patra Ruga’s visual narrative

Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, διακόπηκαν οι περισσότεροι δεσμοί της Μόσχας με την Αφρική, που νομιμοποιήθηκαν από τη δυναμική του τότε Ψυχρού Πολέμου και τις ιδεολογικές συγγένειες. Ωστόσο σήμερα η Ρωσία, και κάποιες αφρικανικές χώρες, επιθυμεί να υπονομεύσει τη Διεθνή Τάξη η οποία βασίζεται στην υπεροχή του δυτικού κόσμου και στο φιλελεύθερο παράδειγμά του.

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία, η 17η ημέρα της εισβολής – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

 

Με κλιμάκωση της επίθεσης, η οποία εκδηλώνεται πολυμέτωπα με στόχους μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίζεται για 17η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών, στην πρωτεύουσα Κίεβο, τη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία.


Ωμή προειδοποίηση του Μπάιντεν: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα γίνει αν ο Πούτιν κτυπήσει έδαφος του ΝΑΤΟ: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή και άλλες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας τις οποίες συνδύασε με την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων πολεμικού υλικού, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους της Αμερικής στην Ευρώπη.

Φίλης Γ.: Αν η Ρωσία πιεστεί στα όρια της κατάρρευσης θα αντιδράσει με τρόπο που μπορεί να ...

 

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό parapolitika, για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας (11-03-2022). Αρχικά ο κ. Φίλης μίλησε για τους μισθοφόρους που φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσουν και οι δύο πλευρές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ευρώπη και κατά πόσο αυτή μπορεί να κρατήσει την ενότητά της λόγω των εθνικών συμφερόντων.

Λάμπρος Τζούμης, Αν δεν έχουμε συμβιβασμό τις επόμενες ημέρες, θα δούμε άγριες εικόνες στην Ουκρανία

 

Αν δεν έχουμε συμβιβασμό τις επόμενες ημέρες, θα δούμε άγριες εικόνες στην Ουκρανία δηλώνει ο Στρατηγός ε.α Λάμπρος Τζούμης Ο κος Τζούμης σημειώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις και από τις δύο πλευρές ότι επιθυμούν έναν συμβιβασμό και μια πιθανή συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι θα επιβεβαιώσει αυτό τον συμβιβασμό