Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Η αρχαία ελληνική διατροφή και το μυστικό συστατικό της η Ζέα – Όλες οι χρήσεις και οι ιδιότητές της

Το αρχαιότερο δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή την Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο ασπρόσιτος (ασπροσίτι) είναι το δημητριακό ζέα. Με το δημητριακό Dinkel αντί για το κριθάρι, φτιάχνεται η ομώνυμη μπύρα, όμως το δημητριακό αυτό δεν είναι η ζέα (όπως αναφέρεται σε ορισμένες πηγές), διότι η Λατινική του ονομασία είναι Triticum spelta.

Διαφωνεί με την "θρησκευτική ουδετερότητα" της Ελλάδας η Εκκλησία της Κρήτης

Δυσαρέσκεια για την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη συμφωνία Τσίπρα και Ιερώνυμου - "Αμφισβητούμενο και μετέωρο το μέλλον των Κληρικών της Κρήτης" - Αναλυτικά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου

Την "έντονη διαμαρτυρία" και "δυσαρέσκεια" της προς την Ελληνική Πολιτεία εκφράζει η Εκκλησία της Κρήτης αναφορικά με τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου, δηλώνοντας πως "ουδεμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση είχε για όσα ανακοινώθηκαν".

Η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, στον απόηχο της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου ήταν πολύωρη.

Σε ισχύ η NAVTEX για τη γεώτρηση της Exxon Mobil

Τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο (10/11) η NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για την γεώτρηση της Exxon Mobil και της Qatar Petroleum στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με αυτήν από το Σάββατο (10/11) έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2019 δεσμεύτηκε η περιοχή, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση. Πρόκειται για μια ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από το Stena IceMax, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος για οποιονδήποτε λόγο.

Ενδεχόμενη παραβίαση της ζώνης ασφαλείας θεωρείται ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Δίωρη συνάντηση Γαβρόγλου-Βαρθολομαίου: Προβληματισμός και εξηγήσεις για τη συμφωνία - ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στο Φανάρι.
«Ακουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη και θα τους μεταφέρω», είπε ο κ. Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση. Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι επρόκειτο για προγραμματισμένο ραντεβού, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση επισπεύστηκε έπειτα από τις εξελίξεις με τη συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, για την οποία φάνηκε να ενοχλείται το Φανάρι, επειδή δεν είχε ενημέρωση.

Αυτή είναι η Κύπρια που θεωρείται ανεπιθύμητη στην Αλβανία: Δείτε γιατί

Την απόφαση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα να την κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) στην Αλβανία στηλίτευσε το Σάββατο (10/11/2018) η Κύπρια ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, η οποία είχε παραβρεθεί στην κηδεία του 35χρονου Έλληνα ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες.
«Δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε την αντίσταση μου, ούτε την βούληση μου, ούτε το πάθος μου για κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φρικτά καταπιεσμένων Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου», δήλωσε η κυρία Θεοχάρους, προσθέτοντας πως η απόφαση των Τιράνων είναι ένας τίτλος τιμής για την ίδια, να μπει δηλαδή στο στόχαστρο ακόμη ενός διεφθαρμένου, δικτατορικού καθεστώτος.

Το Σκοπιανό δεν έχει λυθεί - Αποδείξεις για την τρομοκρατική γενοκτονία

Το Σκοπιανό δεν έχει λυθεί
Tου Ν. Λυγερού

Όσο δυνατή και παράλογη να είναι η κρατική προπαγάνδα δεν μπορεί να κρύψει ότι το Σκοπιανό δεν έχει λυθεί, ούτε να αποδείξει ότι το Προσύμφωνο των Πρεσπών έχει νόημα για τα Βαλκάνια. Όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, έχουν απλώς νοητική υστέρηση γιατί έχουν επηρεαστεί από ιδεολογίες του παρελθόντος που δεν λειτουργούν πια στις ελεύθερες χώρες. Έχουν ξεχάσει επίσης ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να αποδεχθεί το απαράδεκτο γιατί δεν έχει να κρατήσει καμία έδρα ή καρέκλα. Ακόμα και στα Σκόπια υπάρχει

Η αποκέντρωση είναι τεχνητή λύση - Δεν υπάρχει Δίκαιος που δεν βοηθάει αθώους

Η αποκέντρωση είναι τεχνητή λύση
Tου Ν. Λυγερού

Η αποκέντρωση στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού είναι μια τεχνητή λύση που αποτελεί μόνο και μόνο ένα τρόπο απάντησης στις τουρκικές θέσεις αλλά σε καμία περίπτωση κάτι το πολιτικά λειτουργικό ειδικά σε εθνικά θέματα. Έτσι είναι καλό να ερμηνευτεί η αποκέντρωση μόνο ως εργαλείο διαπραγμάτευσης και όχι ως θεσμικό πλαίσιο για τη λύση. Άλλωστε δεν απαντά ορθολογικά στην επιμονή της Τουρκίας να αποτελεί μια εγγυήτρια δύναμη σε μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι καθυστερημένες πολιτικά και ανήκουν πολύ απλά σε άλλες εποχές που δεν έχουν νόημα πια.