Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ολοκληρώνεται η δημιουργία εικονικού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο

Στο τέλος του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημιουργία του εικονικού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο, μιας προσπάθειας που έχει ως στόχο να μεταφέρει την προσωπικότητα και την κληρονομιά του Μακεδόνα στρατηλάτη, διαμέσου του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

Ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας πέντε ωρών, επτά θεματικές ενότητες, 304 αντικείμενα που θα λειτουργήσουν ως αφετηρία για να ξεδιπλωθούν πτυχές του ελληνιστικού κόσμου και 3.500 κείμενα συνθέτουν το υλικό του ψηφιακού μουσείου, που θα διατρέχει τους αιώνες, από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στον Μ. Αλέξανδρο. Επίσης, το εικονικό μουσείο θα έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως χώρος συζήτησης επιστημόνων που ασχολούνται με την ελληνιστική εποχή.

Το έπος του απέραντου γαλάζιου

Του Ν. Λυγερού

Το έπος του απέραντου γαλάζιου δεν είναι ένα μυθιστόρημα ή ένα έργο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η ιστορία της ελληνικής ΑΟΖ. Ένα από τα σπουδαία της περιόδου που διανύουμε δεν είναι απαραίτητα αυτό που νομίζουμε, διότι μετά από μερικές μέρες μπορεί και να μην έχει πια καμιά σημασία, γιατί είναι θέμα εφημερίδων κι όχι βιβλίων ούτε ιστορίας. Γι’ αυτόν το λόγο έχει νοητικό ενδιαφέρον να υπολογίσουμε τι θα λένε στο μέλλον για αυτή την περίοδο. Και το πιο απίστευτο είναι ότι δεν θα μιλούν βέβαια για πολιτική.

Το μέλλον συνεχίζεται

Του Ν. Λυγερού

Το μέλλον συνεχίζεται μόνο με το έργο. Η ανακύκλωση παλαιών καταστάσεων είναι μια αλλαγή που δεν κάνει καμία διαφορά. Και το σημαντικό είναι να κάνεις την διαφορά. Δίχως αυτή δεν υπάρχει αλλαγή φάσης κι ούτε αλλαγή κύκλου, όταν ξέρεις ότι οι έννοιες λειτουργούν πολυκυκλικά. Αλλιώς δημιουργείται μόνο και μόνο φαύλος κύκλος. Ενώ η Ελλάδα θέλει έπος. Αν λοιπόν δεν έχεις μέσα σου το επικό πνεύμα και ύφος πώς επιτρέπεις στον εαυτό σου να διεκδικήσεις κάτι και να μας πείσεις. Στην πατρίδα μας οι σκιές της εξουσίας δεν μας εντυπωσιάζουν κι όταν μιλούν, ακούμε το θόρυβό τους και καταλαβαίνουμε πόσο κενός είναι ο λόγος τους, αφού είναι μόνο λόγια.

Η χρονοστρατηγική Ελλάδα

Του Ν. Λυγερού

Με όλες τις πιέσεις που έχουμε δεχτεί, έχουμε αποδείξει με την ιστορία μας ότι κατέχουμε τον τομέα της πολιορκητικής. Και δεν ξέρουμε μόνο πώς ν’ αντισταθούμε ως ελεύθεροι πολιορκημένοι, γνωρίζουμε και πώς να περάσουμε μετά στην αντεπίθεση. Γι’ αυτόν το λόγο, δεν υπάρχει μόνο αγάπη της Ανθρωπότητας προς τον Ελληνισμό, αλλά και σεβασμός για το κλέος του. Συνεπώς, εμείς που αγωνιστήκαμε για τις εικόνες, δεν είμαστε μόνο του φαίνεσθαι. Αυτό το ξέρουν οι σύμμαχοί μας, αλλά βέβαια και οι εχθροί μας, γιατί το έχουν νιώσει και πάνω στο πετσί τους όταν μας επιτέθηκαν και προσπάθησαν να μας υποδουλώσουν. Δεν είμαστε λοιπόν μια μικρή χώρα μ’ ένα μικρό πληθυσμό, αλλά ένας Χρόνος με βάθος και εμβέλεια.

Η ελληνική σκακιέρα

Του Ν. Λυγερού

Η ελληνική σκακιέρα δεν είναι μόνο η ξηρά, αλλά και το απέραντο γαλάζιο, διότι με την ελληνική ΑΟΖ αλλάζουν όλα τα δεδομένα του παρελθόντος. Κι αν μερικοί δεν βλέπουν ακόμα τη συμβολή της στην ένωσή μας με την Κύπρο, θα το αντιληφθούν με την οριοθέτηση και οι ίδιοι θ’ αρχίσουν να μιλούν για την ΑΟΖ του Ελληνισμού, η οποία έχει το μεγαλύτερο εμβαδόν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έτσι οι Έλληνες δεν δημιουργούν μόνο επιφάνειες και γήπεδα, αλλά πιο πολύ πεδία δράσης σαν τις σκακιέρες, όπου δεν παίζουν τα ζάρια αλλά μόνο η στρατηγική σκέψη. Και αυτή βρίσκεται σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που βλέπουμε πόσο ουσιαστικό είναι όταν υπάρχουν ανατολίτικες προσεγγίσεις στην περιοχή. Επιπλέον από την αρχή το ξέρουμε, το σκάκι βασίζεται στην προστασία του σταυρού.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Οι Τούρκοι πουλάνε αρχαία ελληνική πόλη στην Αλικαρνασσό – Δείτε πόσα ζητάνε(Εικόνες)

Στο «σφυρί» βγαίνει η αρχαιοελληνική πόλη Βαργυλία στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας… που σύμφωνα με μεσιτικό γραφείο πωλείται στην τιμή των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

 Μάλιστα, οι μεσίτες επισημαίνουν πως στο χώρο δεν έχουν γίνει οργανωμένες ανασκαφές, γεγονός που επιτρέπει την εκμετάλλευσή του.
Η περιοχή διαφημίζεται στους υποψήφιους αγοραστές ως τοποθεσία με «υπέροχη θέα στη θάλασσα», και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα στους αγοραστές να χτίσουν ένα δικό τους αρχαίο αμφιθέατρο και αρχαιοελληνικό ναό!

Η Αφροδίτη ήταν κάποτε κατοικήσιμος πλανήτης;;

"Το Venus Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) βοηθάει τους πλανητικούς επιστήμονες να ερευνήσουν εάν η Αφροδίτη είχε κάποτε ωκεανούς. Εάν είχε, τότε ενδεχομένως να ήταν ένας κατοικήσιμος πλανήτης, όπως η Γη."


Σήμερα, η Γη και η Αφροδίτη μοιάζουν εντελώς διαφορετικές. Η Γη είναι ένας πλούσιος, και ήπιος κόσμος, που βρίθει από ζωή, ενώ η Αφροδίτη είναι ένας φρικτός πλανήτης, με τη θερμοκρασία επιφάνειας να καίει τα πάντα.

Κάτω όμως από την επιφάνεια, οι δύο πλανήτες έχουν κάποιες χτυπητές ομοιότητες. Είναι σχεδόν πανομοιότυποι σε μέγεθος και σήμερα, χάρη στο Venus Express, οι επιστήμονες μπορούν να δουν και άλλες ομοιότητες.

ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ:Βρήκαν χαμένο διαστημόπλοιο 11 χρόνια μετά;

Βρήκαν χαμένο διαστημόπλοιο 11 χρόνια μετά;Η βρετανική διαστημική υπηρεσία ετοιμάζει για την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου με θέμα το ευρωπαϊκό όχημα Beagle 2 που είχε σταλεί στον πλανήτη Αρη το 2003 και τα ίχνη του είχαν χαθεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αποστολής, το βρετανικού σχεδιασμού Beagle 2 έπρεπε να φτάσει στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη τα Χριστούγεννα του 2003. Εκεί, το διαμέτρου 1 μ. σκάφος θα πραγματοποιούσε έρευνες του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του κλίματος, ενώ θα αναζητούσε και στοιχεία για ύπαρξη ζωής σήμερα ή στο παρελθόν του Αρη.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Ποιο είναι το ποσοστό που ένα κόμμα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση; Τι ισχύει σύμφωνα με τον νόμο;

Με ποσοστό 33% είναι δυνατόν το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Όμως σε ποιες περιπτώσεις είναι αυτό δυνατό;

Ρόλο-κλειδί στην αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος παίζει το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αν αυτό κυμανθεί στα επίπεδα του Μαΐου του 2012, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να είναι κάλλιστα μονοκομματική. Στις εκλογές αυτές η διασπορά των ψήφων ήταν μεγάλη και τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν 19,02%. Στην περίπτωση, λοιπόν, που σημειωθεί στις επερχόμενες εκλογές ένα ανάλογο φαινόμενο, τότε αρκεί στο πρώτο κόμμα ποσοστό 33% για να αποσπάσει 152 έδρες.

Φ. Ολάντ: «Το Charles de Gaulle στη μάχη κατά της ISIS»

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle (R91) είναι έτοιμο να ενισχύσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στην ISIS  σε ό,τι αφορά το Ιράκ, ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε δηλώσεις του από το κατάστρωμα του πολεμικού πλοίου, την Τετάρτη.

«Χάρη στο Charles de Gaulle  θα έχουμε κάλυψη σε επίπεδο πληροφοριών, μπορούμε ακόμη να διεξάγουμε επιχειρήσεις στο Ιράκ», σημείωσε ο κ. Ολάντ σε λόγο του κατά τον απόπλου του πλοίου από τη νότια Γαλλία.

Υπόθεση Χ.Ξηρού: Τι αναφέρουν τα εντάλματα της αστυνομίας για τους συνεργούς του

Αποκαλυπτικά για τη δράση των φερομένων ως συνεργών του Χριστόδουλου Ξηρού, του 53χρονου Χρήστου Πατουχέα και του 36χρονου, αλβανικής καταγωγής, Hari Koka, είναι τα όσα αναφέρει στα εντάλματα που εξέδωσε ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Ευτύχης Νικόπουλος. 
 
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, σε βάρος των δύο συλληφθέντων, ασκήθηκε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία, για να απολογηθούν.